Teeveestä tuttu panee omiaan

Esikoisromaaninsa (Yksi aina valvoo, Tammi 2022) julkaissut Juha Roiha on teeveestä tuttu veteraanitoimittaja, jonka persoonallisia juttuja on voinut viime vuosina nähdä Ylen Puoli Seitsemän -ohjelmassa.
Yksi aina valvoo on sekoitus veijari- ja tieteisromaania, jossa on myös dekkarin ja vakoiluromaanin aineksia. Takakannessa kirja määritellään kujeilevaksi mysteeriromaaniksi. Kirjan nimeksi sopisi John Lennonin erästä kirjaa mukaillen: Juha Roiha panee omiaan.
Paljon on siis pelissä, kun kirjailija Roiha aloittaa vauhdikkaan revittelynsä. Päänäyttämönä on hotelli Torni, jonka salahuoneesta Suomen ja maailman asioita on järjestellyt peräti 70 vuotta venäläisten pestaama vakooja.
Salamyhkäinen herra K lähettelee Tornin yöportierille, Matille, muistelmiaan. Paperit ilmestyvät salaperäisesti tiskille ja Matti meinaa mennä lopullisesti sekaisin, kun K:n puhelut tulevat samasta numerosta, johon hän itse vastaa.
K:n muistelmissa mukana ovat monet lähihistorian merkkihenkilöt Kekkosesta, Mannerheimista ja Stalinista Marilyn Monroen kautta Ronald Reaganiin ja Elvikseen.
Roiha hallitsee populaarikulttuurin virtaukset ja lähihistorian tapahtumat. Faktojen pohjalta hän alkaa panna omiaan vauhdikkaasti ja viihdyttävästi.
Vakooja, jota kutsutaan K:ksi, järjesti esimerkiksi vuonna 1968 suhteillaan hotelli Torniin ainutlaatuisen yksityistilaisuuden. Pääesiintyjäksi oli saatu Elvis Presley ja paikalla oli Kekkosen isännöimänä Neuvostoliiton korkeinta johtoa.
Kun Elvis pääsi vauhtiin, myös vieraat innostuivat. Brežnev ja Kekkonen tanssivat pöydällä ja heiluivat villisti, kivikasvoinen Andropov hymyili ja napsutti sormiaan, Kosygin nukkui ja kuola valui hänen paidalleen.
Ja kun vauhti kiihtyi, ”Kekkonen ja Brežnev olivat jo ilman paitaa ja skoolailivat vodkapulloilla, Brežnevin maha pullotti ja Kekkonen rummutti siihen”.
Itse keikan järjestäjä ja tulkki, herra K, yritti käyttäytyä arvokkaasti, vaikka lihaksissa ja päässä nyki. Ketään ei häirinnyt, että Elviksellä ei ollut harmainta aavistusta, missä oli ja miksi.
Vakooja K, joka osasi täydellisesti suomea, järjesteli paljon muitakin salaisia tapaamisia vuosikymmenten varrella. Hänen ansiostaan Mannerheim ja kommunistipomo Yrjö Leino tapasivat salaa Stalinin käskystä, Ronald Regan kävi salaisella vierailulla Helsingissä ja kaksi povipommia, Marilyn Monroe ja Jayne Mansfield, tekivät keikan Torniin. K rakasteli tietysti kummankin kanssa.
Jayne Mansfieldistä saamme tietää, että hän oli venäläisten parhaiten varusteltu agentti, ”jolla on rinnat kuin tykin putket”.
Jayne oli myyrä, jonka saattoi soluttaa kaikenlaisiin tilaisuuksiin ja jolle poliitikot auliisti kertoivat ”hassuja salaisuuksia”.
Kun Roiha on tyhjentänyt vitsivarastonsa ja veijarijutut, kirjan tyylilaji muuttuu loppupuolella astetta vakavammaksi – kuin tieteisromaaniksi. Kirjailija on kiitettävästi perehtynyt digiajan ihmeisiin ja tulevaisuuden visioihin.
Itse olin asennoitunut heti aluksi veijariromaanin aaltopituudelle, jonka vuoksi loppu tuntui vähän väkinäiseltä. Irralliseksi jäivät myös sinne tänne sirotellut Ville Niemisen toiseen aikaan toisaalla -tarinat.
Esikoisromaanin kirjoittajaa on syytä kannustaa uusiin urotekoihin. Ehkä Juha Roiha (s.1955) yltää eläkepäivillään vaikkapa Finlandia-palkinnon voittajaksi.
Kokemusta palkinnosta hänellä jo on: hän toimi 2016 kaunokirjallisuuden Finlandian valitsijalautakunnan puheenjohtajana. Kun palkintoja jaetaan, kirjalliset kaverit ovat kullan arvoisia.
Kommentit (0)