Tomera Tamara ja Nikulan Pentti
Keskellä pimeintä aikaa on sopiva hetki puhua seiväshypystä. Hyvä syy on myös se, että vuoden urheilukirjaksi on ehdolla Teijo Piilosen vastikään julkaistu teos Suomalaisen seiväshypyn tarinat (Docendo 2023).
Hyviä tarinoita Piilosen kirjassa riittää, ja se on myös mainio nostalgiamatka menneeseen urheilumaailmaan.
Kirjassa kerrotaan esimerkiksi siitä, miten yleisurheilun EM-kisojen yhteydessä Belgradissa 1962 Neuvostoliiton kuula-ja kiekkojätti Tamara Press ja Pentti Nikula kohtasivat tanssiparketilla.
Tomera Tamara haki itseään heiveröisempää Penttiä tanssimaan urheilijoiden vapaa-aikatiloissa. Kahden Euroopan mestarin kohtaaminen parketilla oli kuin suoraan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta.
Performanssin kohokohta nähtiin kuitenkin vasta tanssin jälkeen: jykevä Tamara nosti Pentin yhdellä kädellä olkapäälleen ja kantoi tanssilattian ympäri.
Tamaran voimannäyte oli samalla kunnianosoitus Pentille, joka oli aiemmin kesällä hypännyt Kauhavan juhannuskisoissa uuden maailmanennätyksen 494.
Me urheilua seuraavat seniorit muistamme ”Pressin veljekset”, Tamaran ja Irinan, joka menestyi pika-aidoissa ja viisiottelussa. Heidän sukupuolestaan esitettiin epäilyjä ennen kuin sukupuolitestit tulivat huippu-urheiluun.
Pressit olivat oikeasti ukrainalaisia. He olivat syntyneet Harkovassa. Urheilu-uransa jälkeen Tamara (1937-2021) toimi valmentajana ja väitteli kasvatustieteen tohtoriksi.
Suomalaisilla seiväshyppääjillä on kunniakkaat perinteet. Suomi saavutti vuosina 1948-1978 seiväshypystä enemmän arvokisamitaleja kuin keihäänheitosta tai mistään muustakaan yleisurheilulajista.
Pitkä, 44 vuoden mitaliton jakso päättyi viime vuonna, kun Wilma Murto voitti Euroopan mestaruuden.
Teijo Piilosen teos tekee kunniaa seiväsmiehille ja -naisille. Seiväshyppy kuuluu yleisurheilun vaativimpiin lajeihin ja hyppääjät tietävät oman arvonsa. He letkauttelevat mielellään, että maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä: seiväshyppääjiä ja niitä, jotka haluaisivat olla seiväshyppääjiä.
Monet seiväshyppääjät ovat olleet värikkäitä persoonia. Lontoon 1948 olympialaisten hopeamitalisti Erkki Kataja hyppäsi aina pipo päässä, mutta pipo ei kiristänyt, sillä hän oli lupsakka mies, kilpakenttien väriläiskä.
Yksi legenda, EM-hopeamitalisti Valto Olenius, ei myöhemmin valmentajana ollut koskaan tyytyväinen suojattiensa suorituksiin. Kun Belgradin EM-kisoista tuli vain kultaa (Nikula) ja pronssia eikä kolmoisvoittoa, Olenius haukkui pronssimies Kauko Nyströmin ja neljänneksi jääneen Risto Ankion pystyyn.
Värikkäitä persoonia ovat olleet myös Jämijärven Chaplin Altti Alarotu ja lapualaislähtöinen Auvo Pehkoranta, jolla lienee seipään katkomisen SE: peräti 32 seivästä on katkennut Pehkorannan hypyissä.
Eikä politiikassa harmauden tavaramerkikseen valinnut Antti Kalliomäkikään ollut mikään totinen poika urheilukentillä. Hänestä sukeutui huumorimies seiväsmiesten kuplassa.
Antti ryhtyi poliitikoksi, kuten häntä ennen kaksinkertainen Euroopan mestari ja Rooman olympialaisten pronssimitalisti Eeles Landström, josta tuli Liberaalisen kansanpuolueen kansanedustaja.
Suomalaisten seiväsmiesten tulostaso on polkenut vuosikymmenet paikoillaan. Jani Lehtonen hyppäsi voimassa olevan Suomen ennätyksen (582) jo 30 vuotta sitten.
Lopuksi tietokilpailukysymys. Kuka seiväshyppääjä on hypännyt Suomen toiseksi parhaan tuloksen?
Veikkaan, että moni ei tiedä oikeaa vastausta, jonka paljastan tässä ja nyt: Heikki Vääräniemi hyppäsi 577 Helsingissä elokuussa 1996.
Aikamoinen galleria! Lisään siihen muististani – ja Googlella varmistettuani – pari persoonaa:
Erkki Mustakari. Kansallisen huipputason tekijä, joka siirtyi yleisurheilukentiltä formulaselostamoon, ja tietyssä mielessä vaihtoi lihasvoiman moottoreihin. Outo urakehitys!
Matti Mononen. Eteläkarjalainen jääräpää, joka hurjien harjoitustensa perusteella olisi voinut kuulua Spartan maajoukkueeseen. En koskaan nähnyt Mattia mediassa hyväntuulisena, vaan aina joko kiukustuneena tai pettyneenä. Toisaalta: Monosen kohtaamat vastoinkäymiset olisivat useimmille meistä olleet liikaa. Wikipedia kertokoon lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan näitä: Jukka Piironen, Matti Sutinen, Aulis Kairento, Risto Ivanoff, Eemeli Salomäki…
Ilmoita asiaton viesti
Ja kuka voisi unohtaa Rauli Pudaksen pomppaavaa rimaa, kun hän sai EM-pronssia v. 1978!
https://areena.yle.fi/1-50151236
Ilmoita asiaton viesti
Kuoronjohtajana mainetta niittänyt Erkki Pohjola harrasti nuoruudessaan seiväshyppyä ja kymmenottelua. Joissain piirikunnallisissa kisoissa oli saatu tähdeksi Lontoossa 1948 olympiahopeaa hypännyt Erkki Kataja, ja seiväshypyn voittajalle oli varattu erikoispalkinto (en muista mikä). Kataja jäi kuitenkin ilman tulosta, ja erikoispalkinto meni ”väärälle” Erkille, joka saattoi sitten loppuikänsä kehua kukistaneensa olympiamitalistin.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin urheiluaiheisesti, mutta toisella seipäällä. Aikoinaan televisiossa oli kaksi kanavaa ja molemmat olivat mustavalkoisia. Jos ei ollutkaan ihan urheiluhullu, koko perheen voimalla televisiosta sitä katseltiin, ellei sitten käpertynyt kirjan kanssa yksin nurkkaan. Muistelen nimittäin Tiina Lillakia, joka oli aikansa sankari urheilijanainen, eikä siitä ole kovin pitkäkään aika. Tiinan laji oli keihään heitto. Toivottavasti en väärin muista.
Ilmoita asiaton viesti
Tiina Lillak, keihäänheiton maailmanmestari 1983 ja olympiahopeaa 1984.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi saavutti vuosina 1948-1978 seiväshypystä enemmän arvokisamitaleja kuin keihäänheitosta tai mistään muustakaan yleisurheilulajista.”
Muistan kuinka poikaporukalla ajoimme joskus 1960-luvun alkupuolella Imatralle jonkillaiseen näytösotteluun, jossa Pentti Nikulan piti hypätä. Odotimme Nikulan rikkovan 5n metrin (500 cm) rajan, ei enempää ekä vähempää!!
Päivä sattui olemaan sateinen ja märkä, eikä Nikula sitten tainnut edes hypätä. Joka tapauksessa 5n metrin haamurajan rikkominen jäi toiseen kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä politiikassa harmauden tavaramerkikseen valinnut Antti Kalliomäkikään ollut mikään totinen poika urheilukentillä. Hänestä sukeutui huumorimies seiväsmiesten kuplassa.
_____________________________________________________________
Kalliomäki eteni politiikassa pisimmälle. Liekö muita suomalaisia olympiaurheilijoita ollut hallituksen jäseninä?
Antti oli myös aika nopea ja tietysti kaikkien seiväshyppääjien on oltava mutta Antti taisi olla nimetty jopa 4*400m viestissä varamieheksi olympialaisissa jos joku loukkaantuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Essayah.
Ilmoita asiaton viesti
Essayah ja Sari Multala ainakin olleet olympiaedustajia.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaan. Liian uutena en muistanut.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkonen
Ilmoita asiaton viesti
Kekkonen ei tainnut olla urheilijana olympialaisissa, urheilujohtajana kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaarini muisteli 50-luvun ikämieskisoja. Sadalle metrille oli seitsemän karsintaa, paras jatkoon, ja paras toiseksi tullut. Kuulutus meni :”Kukkonen, Kokkonen ( ja viisi muuta -nenniä ) ja paras kakkonen, Kekkonen.”
Noita kisoja kuulantyöntäjä vaarini sai kovin kiittää, kas kun Kekkonen presidenttinä vaarin armahti pienestä ”kirjanpitorikoksesta”..
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen esimerkki siitä että olisin kovasti halunnut olla nuorena seiväshyppääjä mutta ei minusta sellaista tullut. Pärjäsin alueellani hienosti pituushypyssä, lyhyenmatkan juoksussa, keihäänheitossa ja kuulantyönnössäkin. Seiväshyppyä yritin aina sinnikkäästi kun kävin kylän kentällä harjoittelemassa, kamalasti harmitti kun ei siitä mitään tullut. Outo laji tuo seiväshyppy. Pentti Nikulaa ihailin, naapuripitäjän poikaa.
Ilmoita asiaton viesti
”… kamalasti harmitti kun ei siitä mitään tullut.”
– Koska olet kuitenkin ollut motorisesti lahjakas ja liikuntaan orientoitunut, olisit valmennuksellista apua saatuasi kohta hypännyt seipäällä ainakin kolme metriä. Totesin nuorukaisena, että urheilulajeillakin on sekä teoria että käytäntö, ja ensinmainittuun tutustuminen antaa varmemman pohjan harjoittelulle. Tämän logiikan turvin paransin omia pikajuoksutuloksiani!
Ilmoita asiaton viesti