Toverit Lefa ja Nalle taistojen tiellä

Björn ”Nalle” Wahlroos, 69, on julkaissut muistelmiensa ensimmäisen osan, joka ulottuu vuoteen 1992 (Barrikadeilta pankkimaailmaan – Eräänlaiset päiväkirjat 1952-1992, Otava).
Itseäni kiinnosti erityisesti se, mitä Wahlroos kirjoittaa vuosistaan taistolaisena. Hän ei ole aiemmin suostunut paljon puhumaan viidestä vuodestaan radikaalina vasemmistolaisena.
Jos odotti, että Nalle tekee avoimen itsetilityksen taistolaisuudesta ja itsestään liikkeen juoksupoikana, joutuu pettymään. Se paha taistolainen on Nallen kaveri Leif ”Lefa” Salmén, joka jäi ikään kuin liikkeen vangiksi, kun taas Nalle erosi taistolaisista jo parikymppisenä vuonna 1973. Wahlroosin mukaan Salmén oli vasemmalle mentäessä edelläkävijä, mutta onneton etsijä eikä ”löytänyt rauhaa sielulleen”.
Taistojen tiellä Nalle kulki Lefan rinnalla kuitenkin viisi vuotta. Kirjassaan hän kuvaa hyvin alun ja lopun vasemmistoradikaalina, mutta jättää varsinaiset aktiiviset vuotensa taistolaisena lähes käsittelemättä. Ehkä hän ei muista tai sitten hän ei vain halua muistella.
Ensimmäisen opiskeluvuotensa Hankenilla Nalle eli kuin ammattivallankumouksellinen. Hän perusti taistolaisen opiskelijajärjestön ja oli ehdolla ylioppilaskunnan edustajiston vaaleissa. Hän ehti suorittaa vuodessa vain yhden peruskurssin politikoinnin ohessa.
Jälkikäteen kaikki näyttää niin selvältä. Nalle kirjoittaa, että hänen lähtölaskentansa taistolaisista alkoi, kun tapaamisiin alkoi tulla ideologisia johtajia ”pukeutuneina partiopukua muistuttaviin sinisiin Itä-Saksan Freie Deutsche Jugend -mallisiin paitoihin”.
Wahlroosin kuvaus siitä, mikä lopulta aiheutti hänen eronsa taistolaisista, on hämmentävää luettavaa. Kun hän on ensin esipuheessa valittanut ihmisen muistin epäluotettavuutta, hän kirjoittaa myöhemmin suoran lainauksen lähes 50 vuoden takaa, jolloin taistolaisaktiivi Aku Alanen soitti hänelle. Nallen isä oli kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkö:
”Isälläsi on varmaan paljon papereita kotonaan. Meille voisi olla suureksi avuksi, jos voisit joskus vilkaista niitä. Ei mitään erikoista, mutta jos siellä on jotakin talouspolitiikkaa tai kauppaa koskevaa, niin siitä voisi varmaan olla liikkeelle hyötyä.”
Nallella taitaa sittenkin olla ilmiömäinen muisti, sillä lapsuudestaan ja nuoruudestaan hänellä ei oman ilmoituksensa mukaan ole päiväkirjoja.
Wahlroos vihjailee Neuvostoliiton suurlähetystön suuntaan: ”Tiesin varsin hyvin, että usealla taistolaisjohtajalla oli läheiset yhteydet Tehtaankadun lähetystöön ja että kysely olisi yhtä hyvin voinut tulla sieltä.”
Aku Alanen on kiistänyt soittaneensa Wahlroosin kuvaileman puhelun.
Nalle ei kuuluu niihin entisiin taistolaisiin, jotka ripottelevat tuhkaa päänsä päälle ja tuomitsevat ahdistuneina menneisyytensä virheitä. Ilta-Sanomien taitava tohtoritoimittaja Timo Paunonen sai Wahlroosin sanomaan lehden taannoisessa haastattelussa, että hän eli taistolaisvuosina elämänsä parhaita aikoja.
”Jos katson taaksepäin, mä en luopuisi siitä ajasta”, Wahlroos vakuutti.
Harvalla on varaa suhtautua näin huolettomasti taistolaiseen menneisyyteensä, mutta Björn Wahlroosilla on, sillä hän sattuu olemaan yksi Suomen rikkaimmista miehistä.
Björn Wahlroos sai aimo herätyksen omalta isältään joka sai hänet järkiinsä ettei kaksikielisessä Suomessa tarvita mitään talouselämän rakenteiden kumoamista taikauskoisten ihmisten järkiinnyttämiseksi, vaan ”kommunaalinen” yhteisöllisyys on jo toteutunut älykkäiden taikapiirissä Hankenilla, kunhan välttää sekaantumasta yllytyshullujen suomankielisten seireenilauluihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun kirjaa esiteltiin TV-uutisissa kommentoi Wahlroos naureskellen taistolaisaikaansa, että se oli kivaa, toimisi samoin uudelleen. Elokapinalliset näki ilmiselvästi hengenheimolaisinaan kuinka maailmaa parannettiin/parannetaan!? Oikein kehui itsekin istuneensa ajoradan tukkeena kun shaahia vastustettiin.
Näinhän se on, että harva entinen taistolainen myöntää tuolloisessa ajattelussaan ja toiminnassan olleen mitään kaduttavaa. Kuittaavat hölmöilynsä huumorilla. Huumoria oli hyvin vähän kun tosissaan pyrittiin rakentamaan sosialistista Suomea itänaapurin holhoukseen. Kivääreitä vaadittiin otettavaksi esiin ja porvareita hirteen. Uudesta punakapinasta unelmoitiin. Sylki suusta roiskuen pitkätukkaiset risuparrat agitoivat taistolaisstalinistisen riemuvoiton puolesta.
Toiminnassa oli aivan selviä maanpetoksellisia elementtejä, mutta tuomiotta tulipunaisesta sosialismista vouhkaajat jätettiin. Kas, ne ”yleiset syyt”!
Kuinkahan olisi käynyt Wahlroosien ”dynastian” omaisuudelle proletariaatin ”onnelassa”? Huonosti! Olisi Björnkin saanut utopiassaan maistaa todellista työläisten arkea. Surku olisi varmasti tullut aiempaa makeaa elämäänsä muistellessa! Punalippu heilunut laiskemmin.
***
Mellerin aiemmin kirjareferointina esittelemä Lauri Hokkanen on harvoja selvästi taistolaisuutensa tuominneita henkilöitä. Lukekaa tämä Hokkasen kirja!
Ilmoita asiaton viesti
”Eläkepuuhiin” lähivuosina pikkuhiljaa siirtyvään Wahlroosiin on tullut sellaista, ”päivääkään en antaisi pois”-rentoutta, kun ei tarvitse enää esiintyä joka käänteessä piin kovana raha-ja bisnesmiehenä. Menestyksekäs ja rahakas ura ”rentouttaa…”
– Hokkanen on tuttu pienestä remppaprojektista, joten täytyypä muistaa kysäistä ”Nallestakin”, kun käy hakemassa nimmarin kirjaan…?
Ilmoita asiaton viesti
Aarne Saarinen sanoi minulle aikanaan, jotta sosialismi ei onnistu, koska ihminen on liian itsekäs eläin. Siihen aikaan olin SKDL:n sosialisti, nk. aleniuslainen. Oli toveri Arskakin sellainen mies, että kun suomalaista toveria, joka opiskeli Leningradissa, painostettiin KGB:n vasikaksi, niin hän asiasta kuultuaan teki siitä lopun. Täytyy muistaa, että siihen aikaan maailma näytti ihan toisenlaiselta, kuin nyt. Angola, Mosambik, Vietnam, Chile, Etelä-Afrikka…kun me marssimme punalippujen alla vappuna, niin henki oli se, että päämäränä on kansojen vapaus ja imperialismin murskaaminen. Ja kaikki nuo taistelut voitettiin. Paratiisia ei tullut mihinkään, kuten Arskakin tiesi kertoa.
Ilmoita asiaton viesti
”…päämääränä oli kansojen vapaus ja imperialismin murskaaminen.”
Hyviä päämääriä sinällään, mutta miksi teidän piti punalippuja liehutella neuvostojohdon liekanarussa?! Väitätkö, että itänaapuri ei ollut imperialistinen ja siellä vallitsi kansalla vapaus ja ihmisoikeudet?
Kommunistista paratiisia ei ole saatu aikaiseksi missään, eikä saada. Työläisten paratiisin kirkas aamunkoitto on osoittautunut kaikkialla sysimustaksi helvetin yöksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka oli neuvostojohdon liekanarussa? En minä ainakaan, ei Aarne, eikä varsinkaan Ele, joka pelkäsi KGB:n salamurhaa.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö…höpö!
Kuuluit kommunistipuolueen vähemmistöön tai enemmistöön, punaiseen, tulipunaiseen tai vaikka ”retliiniseen” faktioon, niin heiluttelemissanne punalipuissa olivat työkalujen kuvat kaikilla. Jokainen politiikkaa vähänkin seurannut ymmärtää sen kenen pussiin silloin pelattiin. Ja kenen rahoittamana toimittiin.
KGB:n toimesta tapettiin läjäpäin koviakin kommunistisia aisan yli potkijoita ympäri maailmaa. Ei Alenius pelännyt turhaan.
Luehan professori Alpo Rusin kirja ”Vasemmalta ohi”.
Ilmoita asiaton viesti
Mihinkään kommunistipuolueeseen en ole koskaan kuulunut. NL rahoitti muuten myös Keskustapuoluetta. USA tiettävästi rahoitti SDP:tä, Kokoomuksesta en ole ihan varma.
Suomen puolueista SKDL oli se, joka ryhdikkäimmin esiintyi Tshekkoslovakian miehitystä vastaan. Siksi NL:n edustajat uhkasivat Eleä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomettumisen loppuvaiheessa Neuvostoliitto rahoitti lähes jokaista puoluetta. Vastikkeetta raha ei tullut. Häpeä puolueille!
Sen vuoksiko pitäisi painaa villaisella kaikki muu äärivasemmistolainen, paljolti maanpetoksellinen toiminta, että Saarinen ja Alenius tuomitsivat Tsekkoslovakian miehityksen? Siinä he tekivät kylläkin oikein. Eräät muutkin kommunistit ensin tuomitsivat miehityksen, kurinpalautuksen jälkeen peruivat puheensa.
Toki maanpetoksellisuutta, ainakin lähellä sitä, löytyi keskustasta ja oikealtakin.
Kannattaa todella lukea Alpo Rusin kirja ”Vasemmalta ohi”. Sisältää ERITTÄIN likaista suomalaista politiikantekoa. Laajoin lähdeviittein varustettuna.
Ilmoita asiaton viesti
Ele Alenius oli SKDL:n sosialisti kuten minäkin, ei kommunisti.
Ilmoita asiaton viesti
Samassa kirnussa neuvostojohto teitä punalipun liehuttelijoita vatkasi oli punavärinne tummempi tai vaaleampi. Olitte vaikka marxilaisia!
Ilmoita asiaton viesti
Uskonto ja ruotsinkieli ovat saman lantin kaksi puolta, raha muodostaa kolmannen kivijalan ja neljännen valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja jonka eduskunta täysistunnossa valitsee. Jos yhdenkin poistat, taivaan kansi saattaa romahtaa päälle.
Yhteiselomme on rakennettava uudestaan, sanoo ministeri Maria Ohisalo.
Joka toisesta sanoo, itse on, kommentoi Putin Bidenin nimiteltyä häntä tappajaksi.
Ilmoita asiaton viesti