Trotskin murha ja Stalinin pitkä käsi

Kuubalainen Leonardo Padura on kirjoittanut vaikuttavan romaanin erään utopian kuolemasta sekä häikäilemättömästä salamurhasta ja sen tekijästä (Mies joka rakasti koiria, Like 2023). Kirjan suomensi Jyrki Lappi-Seppälä.

Tositapahtumiin pohjautuva teos seuraa Neuvostoliitosta karkotetun puna-armeijan perustajan Lev Trotskin (1879-1940) vaivalloista kiertolaiselämää maasta toiseen – Keski-Aasiasta Turkkiin, Ranskaan, Norjaan ja viimein Meksikoon.

Stalinin koston käsi oli pitkä. Trotskin elämä päättyi, kun KGB:n kouluttama espanjalainen kommunisti Ramón Mercader iski jäähakun hänen päähänsä elokuussa 1940.

Kirjan päähenkilöihin kuuluu myös kuubalainen kirjailija, minä-kertoja, joka tapaa eräänä päivänä havannalaisella hiekkarannalla venäjänvinttikoiria ulkoiluttavan salaperäisen miehen.

Koiria rakastava mies kertoo kirjailijalle karmivaa tarinaa Trotskin murhasta ja murhaajasta. Hän tietää asiasta yllättävän paljon. Vähitellen paljastuu, että mies itse onkin murhaaja.

Mercader (1913-1978) eli viimeiset vuotensa Kuubassa Fidel Castron suojeluksessa.

Kolmen päähenkilön lisäksi teoksen taustalla vaikuttaa Stalin, joka pelaa kissa ja hiiri -leikkiä Trotskin kanssa. Hän salli Trotskin paeta maasta toiseen 11 vuotta ennen kuin antoi lopullisen iskun vihaamalleen miehelle, jonka koki yhä kilpailijakseen.

Romaanin Trotski ihmettelee itsekseen, miksi hän ei ollut ajoissa vainunnut Stalinin ”synkeästä olennosta uhoavaa kohtalokasta löyhkää”. Ylimielinen Trotski aliarvioi sivistymättömänä pitämäänsä Stalinia. Gruusialainen vaikutti mitättömyydeltä älykkään ja kielitaitoisen maailmanmiehen silmissä.

Romaani huipentuu Meksikoon, minne Trotski saapui vaimonsa kanssa kuin juhlasaatossa vuonna 1937. Pariskunta muutti asumaan Diego Riveran ja Frida Kahlon Siniseen taloon. Välit Riveraan menivät poikki vuodessa. Osasyynä oli Trotskin heilastelu Fridan kanssa.

Trotskit siirtyivät toiseen taloon ja rakensivat muurin ympärilleen. Isäntä teki kirjallisia töitä ja hoiti kaneja ja kaktuksia.

Muurit eivät estäneet tekaistulla nimellä esiintynyttä Ramón Mercaderia, joka soluttautui Trotskin lähipiiriin, ”rakastui” Trotskia avustaneeseen naiseen ja tuli tutuksi vartijoiden kanssa. Hän vieraili ennen murhatyötään usein talossa.

Mercaderin oikea henkilöllisyys paljastui vasta 1950-luvulla kymmenkunta vuotta murhan jälkeen. Meksikossa Mercader istui 20 vuotta vankilassa, minkä jälkeen hän muutti Moskovaan ja sieltä Kuubaan.

Romaanin vaikuttavimpiin jaksoihin kuuluvat Mercaderin ja hänen KGB-kouluttajansa tapaamiset Moskovassa vuonna 1968 sen jälkeen kun neuvostopanssarit olivat tunkeutuneet Prahaan. 

Usko sosialismiin oli haihtunut. Jäljelle jäi kyynisyys. Entinen KGB-mies puuskahti Mercaderille: ”Kun tapoit Trotskin, tiesit miksi. Tiesit olevasi osa suurta valhetta, että taistelit järjestelmän puolesta, jonka jatkuvuus perustui pelkoon ja kuolemaan.”

Kaksikko analysoi, että Trotski olisi unohtunut Meksikon yksinäisyyteen, ellei Stalin olisi antanut tappokäskyä. Todellista vaaraa Stalinin diktatuurille Trotskista ei enää ollut: ”Me pelastimme hänet unohdukselta ja teimme hänestä marttyyrin.”

KGB-kyynikko kehotti unohtamaan, että he olisivat muka taistelleet sosialismin puolesta: ”Et ollut ainoa, joka oli valmis kuolemaan olemattoman aatteen edestä. Stalin pilasi kaiken ja pakotti ihmiset taistelemaan ja kuolemaan hänen puolestaan, hänen tarpeittensa, vihansa, suuruudenhulluutensa puolesta.”

Mercaderista tuli pyöveli, mutta hän oli myös järjestelmän uhri. Kirjailija tuntee inhon lisäksi myötätuntoa Trotskin murhaajaa kohtaan.

Teoksessaan Leonardo Padura käyttää Trotskin murhaa esimerkkinä, kun hän kuvaa 1900-luvun suuren utopian romahdusta, prosessia, ”johon niin monet meistä asettivat toivonsa, menettivät yöunensa, vuodattivat verta ja jopa antoivat henkensä”.

Kirja etenee paikoin kuin jännitysromaani. Vaikka lopputulos tiedetään, jännitys säilyy ja tihenee sivu sivulta.

Mies joka rakasti koiria on tosielämän poliittinen trilleri. Omalla listallani tämä yli 600-sivuinen järkäle kuuluu 2000-luvun alkupuolen kiinnostavimpiin romaaneihin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu