Tunteikas sankaritarina Zelenskyin lähipiiristä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi herättää suuria tunteita kaikkialla. Kun hän vieraili viime viikolla Brysselissä, eurooppalaiset poliitikot jonottivat yhteiskuviin hänen kanssaan. Selkään taputeltiin, tukea vakuuteltiin ja annettiin lämmintä kättä.

Muutama suomalainenkin, Sanna Marin etunenässä, pääsi paistattelemaan Zelenskyin karisman siivellä. Meppi Petri Sarvamaa tälläytyi kättelykuvaan ja intoutui englanninkielisessä tviitissään ylistämään häntä tähän tapaan: ”Aikamme merkittävin valtiojohtaja sai myrskyisän riemuvastaanoton Euroopan parlamentissa.”

Kun sydän on lämmin, on vaikea pitää pää kylmänä. Selkääntaputtajille Zelenskyi olisi voinut sanoa, jos olisi kehdannut: En tarvitse poseerauksia (kyytiä), vaan aseita.

Samaan aikaan kun Zelenskyi vieraili Brysselissä lueskelin kirjaa, jonka on kirjoittanut presidentin lehdistösihteerinä 2019-2021 toiminut Julija Mendel (Taistelu vapaudesta – Ukrainan tie kohti demokratiaa ja rauhaa, Docendo 2023).

Heti teoksensa esipuheessa Mendel tekee selväksi, että kyseessä on sankaritarina. Se on tarina taistelusta demokratian ja vapauden puolesta eli siitä, ”kuinka brutaali diktaattori ja hänen raakalaisarmeijansa on kohdattava”.

Kun Ukraina taistelee olemassaolostaan, on ymmärrettävää, että Zelenskyin läheinen avustaja ylistää presidenttiä ja korostaa maansa yhtenäisyyttä. Tunteet ovat pinnassa eikä ylisanoja säästellä.

Mendel kehuu, että Zelenskyi on voittanut kansan puolelleen terävän älynsä ja viehätysvoimansa avulla. Presidentin puheet ovat ”suorasukaisia” ja vitsit älykkäitä”.

Kirjaa lukiessa ei tarvitse pitkään pohtia, kuka on tarinan konna ja kuka sankari. Konna on tietenkin Vladimir Putin, ”diktaattori ja hirviö” ja ”autoritäärinen roisto”, joka pystyy kylvämään massatuhoa, sotaa ja kauhua.

Putin ja Zelenskyi ovat kohdanneet kasvokkain vain yhden kerran, Pariisissa joulukuussa 2019 niin sanotussa Normandia-ryhmän kokouksessa Emmanuel Macronin ja Angela Merkelin kanssa.

Pariisissa tekemiensä havaintojen pohjalta Mendel tulkitsee, että ”vanhanaikainen” Putin ei osaa neuvotella. Hän tietää kyllä, kuinka annetaan määräyksiä, mutta ei sitä, kuinka neuvotellaan:

”Yli kahteenkymmeneen vuoteen kukaan ei ollut asettunut häntä vastaan tai halunnut kertoa hänelle huonoja uutisia. Tämä on tehnyt Putinista heikon neuvottelijan.”

Sen sijaan Zelenskyi on Mendelin mielestä ”mestarineuvottelija”, joka Pariisissa yllätti kaikki ja etenkin Putinin asiantuntemuksellaan.

Ukraina elää nyt vereslihalla, kuten Julija Mendelin tekstistäkin voi päätellä: 

”Sota on polttanut kuin raivostuneen lohikäärmeen tulinen henkäys pois kaiken sen, mikä elämässämme oli keinotekoista ja pinnallista… Ja nyt koko maailma tietää, että Ukraina on valon ja voiman valtakunta.”

Taistelu vapaudesta on tunteellinen ja henkilökohtainen tilitys ankarista ajoista. Sellaisetkin puolustavat paikkaansa täysipainoisten tietokirjojen rinnalla.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu