Uutta tietoa Donnerin elämästä

Kun Philip Teir haastatteli Jörn Donnerin leskeä Bitte Westerlundia ensi kertaa kirjaansa varten kevättalvella 2021, Bitte halusi myydä Jörnin aamutakin viidelläkympillä (J & B – Kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta, Otava 2023).

Aamutakki oli uudenveroinen, Lapuan Kankureiden valmistama: ”Takkia on tuskin käytetty, mutta silti siitä lehahtaa vanhojen ukkojen käyttämän partaveden raskas tuoksu”, Teir kirjoittaa.

Jokin tässä ei täsmää.

Toisaalla kirjassa Bitte kertoo, että Jörn ei koskaan käyttänyt deodaranttia eikä koskaan partavettä. ”Jos meillä kävi miehiä, joilla oli partavettä, hän oli varma että he olivat homoja.”

Onko Teirin paljastuskirja, joka perustuu suurelta osin Bitte Westerlundin haastatteluihin, yhtä epäluotetteva kuin olivat Jörnin puheet ja kirjoitukset aikanaan?

Mutta eihän tässä totuutta haeta vaan kostoa. Leskelle on paljastunut vasta Jörkan kuoleman jälkeen, millaista kaksoiselämää tämä eli. Yhtenä koston eleenä Bitte ripotteli laillisuuden rajoja hipoen osan Jörkan tuhkasta kompostiin.

Philip Teir ei ostanut lopulta aamutakkia. Hän vei sen kotiinsa koekäyttöön, mutta puoliso Nina tyrmäsi ostoajatuksen täysin ja vaati, että ”kammotus” on palautettava välittömästi. Se oli aivan liian pramea.

Tällaiset pikku yksityiskohdat ovat Teirin kirjan suola. Hän tasapainoilee taitavasti hyvän ja huonon maun rajamailla ja onnistuu tuomaan jopa uusia tiedonmuruja Donnerin elämästä.

Monta arvoitusta jää vielä ratkaisematta. Sellainen on esimerkiksi Jörkan vaatekomerosta löytyneiden, käyttämättömien kalsareiden arvoitus.

Bitte löysi paritkymmenet merkkikalsarit, joita ei ollut itse ostanut. ”Ei niitä ole ostanut Jörnkaan, joka käytti ainoastaan boksereita. Keneltä Jörn on siis saanut kalsarit?”

Arvoitus jää tulevaisuuden Donner-tutkijoiden, jörnologien, ratkaistavaksi.

Selväksi kuitenkin tulee, että alusvaatteet kiinnostivat Donneria. Suhteen alkuaikoina Jörn vie Bitten Berliinissä fetissikauppaan ja ostaa itselleen lateksialusvaatteet. Se ei huvita kuulemma Bitteä:

”Jörn haluaa myöhemminkin pukeutua naisten alusvaatteisiin ja pyytää Bitteä maalaamaan hänen huulensa ennen kuin he harrastavat seksiä.”

Samaa aihetta sivutaan Mammutti-kirjan kuvaliitteessä, jossa Jörn poseeraa seksikkäissä naisten alusvaatteissa ja huulet punattuina.

Jotta kuva Jörn Donnerista täydentyisi, kerrotaan vielä kananmunista. Voimainsa päivinä Jörkka ei halunnut syödä kananmunia. Vasta viimeisinä vuosinaan hän alkoi syödä munia niiden sisältämän proteiinin vuoksi.

Bitte hämmästyy, kun lukee Jörkan kirjoittaneen eräässä kirjassaan, että saa ”orgasmin omeletin tekemisestä”. Bitte oli luullut puolisonsa inhonneen kananmunia.

Kirjan johtopäätös: ilmeisesti Jörn kuitenkin söi munia joidenkin naisten kanssa. Todisteena on australialaisen Pennyn lausunto, jonka mukaan Jörn joi raakoja munia ja teki hänelle omelettia.

Donner oli tunnetusti monikasvoinen, ristiriitojen mies.

Tämän kirjoituksen sisältöön on saattanut vaikuttaa se, että luin Teirin kirjan yhtä soittoa ja päätin lukemisen vasta viime yön pimeinä tunteina.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu