Vanhan liiton mies ajan hermolla

Kari Häkämiehen tällä viikolla julkaistu poliittinen trilleri Ruotsalainen mysteeri (Crime Time) alkaa dramaattisesti. Asemies kyttää tukholmalaisen kerrostalon huoneessa ampuakseen ruotsalaisen ministerin.
Suunnitelma epäonnistuu, laukaus menee ohi, palkkamurhaaja pakenee. Asemies ehtii kyttäyksen lomassa paheksua Ruotsia, joka on hänen mielestään moraalisen rappion tyyssija. Oli keksitty jopa kolmas sukupuoli.
Vauhdikkaan alun jälkeen meno rauhoittuu tässä yhden päähenkilönsä, valtiosihteeri Henrik Hamilon mukaan nimetyn sarjan toisessa osassa. Pian ilmenee, että tapahtumat liittyvät myös Suomeen.
Asemies unohtuu pitkäksi aikaa, kun murhayritystä aletaan setviä myös suomalaisin voimin. Hamilon lisäksi päähenkilöitä ovat Ilta-Sanomien toimittaja Lotta Simula ja Venäjän Helsingissä olevan suurlähetystön lehdistöavustaja Valeri Ivanov.
Häkämies on ajan hermolla. Ukrainassa soditaan, Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on viittä vaille valmis ja Suomessa valmistaudutaan eduskuntavaaleihin. Ne tarjoavat kirjailijalle mahdollisuuden kertoa päähenkilöidensä kautta mielipiteitä ajankohtaisista asioista.
Kirja rönsyilee aiheesta toiseen vikkelästi. Välillä tahtoo unohtua, että on lukemassa poliittista trilleriä. Ikään kuin rikosmysteeri olisi pakkopullaa, jonka varjolla voi heitellä ajatuksia elämästä ja politiikan nykymenosta.
En minäkään lue Häkämiehen kirjoja rikosten vuoksi. Enemmän kiinnostaa, mitä hän on keksinyt letkautella politiikasta, sen peleistä ja henkilöistä. Siinä sivussa voi arvailla, kenestä kulloinkin mahtaa olla kysymys.
Häkämies ei peittele sitä, että hän on vanhan liiton miehiä. Tai ainakin hänen teoksensa päähenkilöt ovat. Se käy selväksi, että some on kaiken pahan alku ja juuri. Se on pilannut politiikan.
Somen turmelevasta vaikutuksesta valtiosihteeri Hamilo on samaa mieltä kuin hänen puoluetoverinsa, demarien rehvakas kansanedustaja Martti Uurtamo:
”Jos ministerit ennen presidentin esittelyä Kultarannassa ottavat ensin Instagram-kuvan ja vasta sitten kättelevät päämiehen, asiat ovat saatanan huonosti”, Uurtamo päivittelee.
Samoilla linjoilla on toimittaja Simula, joka ei voi ymmärtää, miksi nuoret, älykkäinä pidetyt poliitikot viettävät aikaansa bilehileiden kanssa ja houkuttelevat heitä jopa vaaliehdokkaiksi. Instagram-julkisuutta tulee, mutta politiikan uskottavuus menee.
Kuin protestina nykymenolle Henrik Hamilo käy Kalliossa syömässä jätkäruokaa kotkalaisen ystävänsä ravintolassa, jonka ruoka on yksipuolista ja epäterveellistä: makkaroita, nakkeja, paistettuja perunoita.
Ja kun kansanedustaja Uurtamo tulee sattumalta samaan ravintolaan, hän tilaa lihapiirakan kolmella nakilla sekä kaksi pitkää olutta: ”Valtiosihteeri, perkele. Luulin, että käyt vain sellaisissa paikoissa, joissa syödään hanhenmaksapalleroita.”
Uurtamon nimeä Häkämies ei ole valinnut sattumalta. Nimi tuo mieleen värikkään kokoomuspoliitikon Erkki Huurtamon (1917-1999), joka toimi myös Kymen läänin maaherrana.
Ruotsalainen mysteeri on taattua häkämies-laatua, vaikka se ei ylläkään Hamilo-sarjan ensimmäisen osan tasolle. En soisi tason laskevan, vaikka tarjolla on vaara, että kilpailun puute laskee kunnianhimon tasoa.
Kilpailua ei juuri ole Häkämiehen sarjassa, jossa yhdistellään trilleriin kotimaan poliittisia kuvioita. Rutiinisuorituksellakin hän kuuluu lajinsa kärkeen.
Yhden pikku virheen korjaisin: Nervanderinkadulla vuonna 1922 murhattu ministeri ei ollut Heikki Ritovuori vaan Ritavuori.
Asian vierestä: kielentutkijat voisivat selvittää prosesseja, jotka ovat johtaneet sellaisten muotisanontojen yleistymiseen kuin ”vanha liitto” tai ”sataa jonkun laariin”.
Uskon, että moni käyttää noita sanontoja uhraamatta ajatusta niiden taustalle tai merkitykselle.
”Vanha liitto” on tietysti Vanha testamentti, mutta jossain vaiheessa sanontaa on ruvettu käyttämään erinäisissä epämääräisissä yhteyksissä, ehkä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
Sanoisin, että todelliset ”vanhan liiton” miehet eivät sellaisia käytä, minä en ainakaan. Ugh.
Ilmoita asiaton viesti
Jämäkkä, sanoisin jopa että miehekäs kannanotto!
Ilmoita asiaton viesti
”Laariin sataminen” pitää sitkeästi pintansa, vaikka on sanontana niin agraari kuin olla voi. ”Kaik mikä enne juhannusta sattaa, sattaa laarii.” (Alkukesän kosteudesta on hyötyä peltoviljelyn kannalta, mutta heinän- ja viljankorjuun aikana tarvitaan poutasäätä.)
”Vanha liitto” ontuu siinä mielessä, että kukaan ei puhu ”uudesta liitosta” mitään. Eikö joskus pitäisi esittää vertailu? Joskus muistan kuulleeni ”vanhan liiton” anglistisen päivityksen: ”old school”.
Sanonnat herättävät aina intohimoja. Rasittavimpia ovat mitä tahansa adjektiivia tehostava ”sika-” ja samaan tarkoitukseen käytetty ”sairaan”. Nykyään on ihailun aihe, jos vaikkapa pääministeri on ”aivan mieletön”.
Ei tällainen vääntely sovi… pirtaan! Ja nyt pääsen asiaan:
Erkki Huurtamo (kok) ja Erkki Häkämies (kok). Kymenlaakson 70-lukulaista porvarileiriä, ”eliittiä”, kuten nykyään sanotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, tunnen tuon laariin satamisen agraarisen alkuperän, mutta mistä on saanut alkunsa ”Tämä sataa persujen/Putinin/tms. laariin” -tyyppinen (väärin-)käyttö? Hiukan epäilen yhtä Karin piirrosta, mutta en ole varma.
Ilmoita asiaton viesti
Ei liene väärin käyttää sanontaa merkityksessä ”tuottaa etua vastaisuudessa, hyödyttää”?
Ilmoita asiaton viesti
Entäs budjettiriihi – sehän on täysin vakiintunut sana, vaikka riihiäkään tuskin enää on missään.
Ilmoita asiaton viesti
”… riihiäkään tuskin enää on missään.”
– Jaa-a; yksi riihenomistaja katsoo minua aamuisin vessan peilistä. Rakennus vuodelta 1821 on todellakin parhaat päivänsä nähnyt. Varsinainen kehysriihi, ehkä lähinnä riihen kehys?
Ilmoita asiaton viesti
Mutta tiedätkö, miten Riihi, Riga ja Roponen liittyvät toisiinsa?
Ilmoita asiaton viesti
”… liittyvät toisiinsa?”
– Hm; jokin kysyjän sukuyhteyksiin liittyvä juttu varmaankin. Riga on suomeksi Riika, mutta Riihi erisnimenä…? Ovatko Roposten juuret Liivinmaalla?
Ilmoita asiaton viesti
Netissä surffaamalla tehdyt tutkimukseni osoittavat seuraavaa:
(1) Riihi on latviaksi rija.
(2) Riian (Latvian pääkaupungin) nimi tulee wikipedian mukaan sanasta Rija.
Roposta en saa tähän liitettyä, enkä panisi roposiani likoon sen puolesta, että yllä olevakaan liittyy siihen, mitä Roposella on mielessä.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Roponen, kerro jo, mikä on oikea vastaus!
Ilmoita asiaton viesti
Riihi on venäjäksi riga (Рига).
Ropsimine (lõunaeesti murdes roobitsemine, Võru murdes rabamine) on lõugutatud linade puhastamine linaluudest ehk murtud linavarte puitunud kihtidest ropsimõõga või ropsimasina abil.
Ropo viittaa siis alun perin riihessä tapahtuvaan viljan puintiin. Yhden lähteen mukaan sillä olisi jokin vanha venäläinen kantasana, vai onko sitten tullut viron kielen kautta. Sen lähteen hukkasin.
Suomen kielessä ropo tarkoitti aikanaan samaa, kuin nykyajan taksvärkki. Se voisi siis tulla myös slaavilaisesta rabota l. tehdä työtä -verbistä – Capek kehitti sanan robotti sata vuotta sitten robottinäytelmäänsä varten. Joku slavisti voisi kaivaa esiin rabotan etymologian.
Mansessa kuorma-auton apumies on edelleen repsikka.
Ilmoita asiaton viesti
Ja jos katsotte juorukalenteria, niin toteatte, että viljan puintiin ja työn tekoon viittaava sukunimi sopii minulle sangen hyvin. Nomen est omen 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Laariin sataminen vain on jotenkin minusta erityisen älytön sanonta, kun siinä on ikään kuin kaksinkertainen vertauskuva. Eihän laarin yleensä toivota täyttyvän vedellä, mutta Tuomon mainitsemassa sanonnassa ajatellaan ennen juhannusta tulleen veden muuttuvan jyviksi laarissa.
Kun sanontaa sitten sovelletaan puolueiden kannatukseen yms., logiikka katoaa näkyvistä.
Ilmoita asiaton viesti
”… kaksinkertainen vertauskuva.”
– Ahaa! Olisi syytä keksiä moderni vertaus tapahtumaketjulle, jossa yhteiskunnallinen aihe (vesisade alkukesällä) kasvattaa puolueen kannatusta (jyvien määrä) vaalitilanteessa (laarissa). Ei ihan helppo homma ainakaan, jos tuon tiivistyksen pitäisi saman tien lyödä läpi digikauden sananpartena.
Haloo, populisti-Timo! Vieläkö syntyisi tilaustyönä yksi soinismi?
Ilmoita asiaton viesti
A moment away from fake news by fake politicians and fake media
Ilmoita asiaton viesti
Erkki Huurtamon tultua puheeksi muistoja hänestä: Huurtamo asui ja toimi pitkään Lahdessa kunnes hänestä tuli Kouvolassa asunut maaherra. Lahdessa hän oli sekä kunnioitettu että pidetty. Hänellä oli huvila samassa Hollolan Vesijärven saaressa kuin perheellämme. Presidentti Kekkosen ilmeisesti viimeinen julkinen virallinen esiintyminen ennen romahdusta oli Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun 10 -vuotisjuhla. Vielä juhlapäivän aamuna oli LTKK:n sisäpiirissä epävarmaa kykeneekö hän tulemaan. Tuli kuitenkin. UKK lähti juhlista ”hiihtämään Erkki Huurtamon” kanssa. Tuskin kuitenkaan enää hiihti.
Ilmoita asiaton viesti
Huurtamo taisi aikanaan olla yksi harvoista Kekkosen kokoomuslaisista kavereista. Siksi varmaan nimitettiin myös maaherraksi.
Ilmoita asiaton viesti
Asian sivusta: Logistiikkaupseeri lehti 1/2023 s.48 VK:lta mielenkiintinen ja hieno kirjoitus:”Äänislinnan tykkitehdas”. Kirjoituksn linkkiä en löytänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Löytyihän se tykkitehdas täältäkin: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/veijo-kauppinen/aanislinnan-tykkitehdas/
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä näkyy olevan. Vieläpä kuvakin näkyy, mikä lehtikirjoituksesta oli tipahtanut pois. Minulta oli mennyt linkin juttu ohi. Pahoittelen sähläilyäni!
Ilmoita asiaton viesti