Varo kiinalaista – hän voi höynäyttää

Kun tapaat kiinalaisen, ole varovainen. Hän voi höynäyttää sinua. Kiinan tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Yu Hua on kirjoittanut kirjan, jossa hän muutaman avainsanan avulla selittää Kiinan valtavaa muutosta (Kiina kymmenellä sanalla, Aula & Co).

Yksi kiinnostavimmista sanoista on hu you, jonka kirjan suomentaja Rauno Sainio on kääntänyt höynäytykseksi.

Sanalla on monia merkityksiä. Höynäytys tarkoittaa suurentelua, hölynpölyä, epärehellisyyttä ja valehtelua. Lisäksi se kirjailijan mukaan sisältää ivan, pilkan, katteettomien lupausten ja opportunismin vivahteita. Höynäytys ”muuntautuu ja muodostaa uusia kantoja kuin influenssavirus”.

Yu Hua kirjoittaa, että tämän päivän Kiinassa höynäytyksestä on tullut kielen äkkirikas nousukas, joka on kohonnut yhtä korkeaan asemaan kuin jäljitelmä. Jäljitelmistä taas suomalaiset muistavat parhaiten Nokian matkapuhelimet, joiden nimi oli lähellä alkuperäistä, Nokir. Pahaa-aavistamattomalle kiinalaiselle kuluttajalle Nokir meni täydestä kuin väärä raha.

Kirjassa on uskomattomia höynäytystarinoita. Ne ovat uskottavia tarinoita, koska ne kirjoittaa kiinalainen omasta yhteiskunnastaan, ellei hän sitten ole halunnut höynäyttää meitä kaikkia.

Kirjailija on kuitenkin tosissaan. Hänen mielestään höynäytyksen nopea nousu heijastelee moraalin rappeutumista ja arvomaailman sekasortoa kiinalaisessa nyky-yhteiskunnassa:

”Höynäytyksen suosion pitäessä pintansa on selvää, että elämme epärehellisessä yhteiskunnassa, jossa moraaliset periaatteet ovat monin paikoin joutaneet romukoppaan.”

Kun ulkomaiden johtajia saapuu Kiinaan valtiovierailulle, kiinalaiset sanovat, että ”he tulevat höynäyttämään meitä”. Kun taas Kiinan johto matkustaa ulkomaille, sanotaan, että ”he lähtevät ulkomaalaisia höynäyttämään”. Myös liikemiehet ja tiedemiehet ovat kuulemma kovia höynäyttämään tavallisista ihmisistä puhumattakaan.

Joku on höynäyttänyt itselleen kaverin, monet miehet ja naiset taas ovat höynäyttäneet sinisilmäisiä rakastumaan itseensä. Kiinassa höynäytellään niin isoissa kuin pienissä asioissa.

Yu Hua pelkää, että kun höynäytys on kiistaton osa ihmisten elämäntapaa, jokainen yksittäinen ihminen ja jopa koko Kiina voi lopulta päätyä ilmiön uhriksi:

”Höynäyttäjä saattaa loppujen lopuksi tulla höynäyttäneeksi itseään tai – kiinalaista sananlaskua lainatakseni – kohottaneeksi kivenmurikan vain murskatakseen sillä oman jalkansa.”

Yu Hua yhdistelee taidokkaasti omia kokemuksiaan laajempiin yhteyksiin. Hän on yllättävän suorasukainen kritiikissään. Kun on lukenut kirjan, kiinalaisia alkaa tarkkailla uusin silmin.

Eikä tarvitse olla kummoinenkaan salaliittoteoreetikko, kun alkaa jo epäillä, että kiinalaiset ovat höynäyttäneet koko maailmaa esimerkiksi koronaviruksen yhteydessä.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu