Veikkaus Finlandia-palkinnon voittajasta

Kirjallisuuden Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan keskiviikkona (27.11.). Kaunokirjallisuuden voittajan on valinnut kuuden kirjan joukosta Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila. Hän lienee jo valintansa tehnyt, ja voittaja on saanut tietoonsa ilosanoman. 

Olen lukenut kaikki kuusi ehdolla olevaa kirjaa. Ennen kuin ”paljastan” kuka voittaa, kerron lyhyesti viimeksi lukemastani ehdokkaasta, Hanna-Riikka Kuisman Kerrostalosta (Like 2019), jonka luin viikonloppuna.

Kun Kerrostalo ilmestyi keväällä, en sitä viitsinyt heti lukea. Epäilin, että lähiöromaaniksi määritelty kirja on julistavaa sosiaalipornoa, jota kaunokirjallisuudessa vierastan.

Ennakkoluuloni osoittautuivat vääriksi. Kuisma ei julista eikä selittele, vaan kuvaa tarkkanäköisesti, mitä lähiön betonibunkkerissa tapahtuu.

Kerrostalo on loistava romaani. Se on synkkä tarina kerrostalon arjesta, moderni Ryysyranta, joka päivittää vanhat kurjalistokuvaukset nykyaikaan.

Vaikka Kerrostalo on erinomainen romaani, luulen, että se ei voita Finlandia-palkintoa. Kaikki kuusi ehdokasta ovat palkinnon arvoisia, joten Merja Ylä-Anttila ei menetä kasvojaan, valitsee hän minkä kirjan tahansa.

Asetun nyt Ylä-Anttilan pään sisään. Hän on entinen politiikan toimittaja ja edelleen politiikan intohimoinen seuraaja. Ylen pomona hän on yksi suomalaisen yhteiskunnan tukipylväistä, enemmän konservatiivi kuin radikaali.

Ylä-Anttila pohtinee myös sitä, palkitako mies vai nainen. Naiset ovat vahvoilla. Ja naisista Ylä-Anttilan taustan takia ennakkosuosiksi nousee Sylvi Kekkosen elämästä kertova Johanna Venhon Ensimmäinen nainen (WSOY).

Loppusuoralle toiseksi ehdokkaaksi taistelemaan voitosta Venhon kanssa saattoi pinnistää JP Koskisen Tulisiipi (Like). Aihe kiinnostaa poliittisen historian harrastajaa ja suomalaisten kohtalot Stalinin vainoissa koskettavat yhä. Uusia selvityksiä kaipaillaan. Eikä unohdeta: Koskisen kirja on vaikuttava.

Sellainen kuriositeetti pitää vielä mainita, että Ylä-Anttila on syntynyt Hämeenlinnassa, ja JP Koskinen asuu nykyisin Hämeenlinnassa. Tuskin se kuitenkaan valintaan vaikuttaa.

Näillä saatesanoilla veikkaan, että kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saa tällä kertaa Johanna Venho ja Ensimmäinen nainen. Todennäköisyys on suuri, että veikkaus menee pieleen, ja jos niin käy, kannan häpeän taakan ylpeästi harteillani.

Ja muistettakoon vielä itsestäänselvyys. Nyt ei valita Suomen parasta romaania, vaan voiton vie Merja Ylä-Anttilan mielestä paras kirja kuudesta ehdokkaasta.

Oheisen linkin takaa löytyvät kaikki ehdokkaat. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa: https://kirjasaatio.fi/kaunokirjallisuudenfinlandia

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu