Venäjän ideaa etsimässä

Olen viime päivinä lukenut kaksi kirjaa, jotka käsittelevät eri näkökulmista sitä, mikä on Venäjän idea. Toinen on tänä syksynä suomeksi julkaistu ruotsalaisen Bengt Jangfeldtin pieni kirja Venäjä – Aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin (Siltala).
K. S. Karolin 1960 ilmestynyt teos puolestaan kertoo, millainen oli pääministeri Nikita Hruštšovin (Hrushtshev) kaksiviikkoinen hurmausmatka Yhdysvaltoihin 1959 (Hrushtshev ja länsi, Tammi).
Divarista taannoin löytämäni Hruštšov-kirja on todellinen herkkupala. Sitä oli kiinnostava lukea rinnan Jangfeldtin teoksen kanssa.
Venäjän historian tärkein kysymys on se, suuntautuako itään vai länteen. Nyt on menossa itäinen vaihe. Länsi leimataan vaaralliseksi ja turmeltuneeksi, ja venäläiset pitävät maataan moraalisesti ylivoimaisena länteen verrattuna.
Kun ylemmyyteen sekoittuu aimo annos alemmuutta, asia muuttuu monimutkaiseksi. Jangfeldt lainaa Nobel-kirjailija Joseph Brodskyn tokaisua: ”Ei saa aliarvioida entisten maanmiesteni alemmuuskomplekseja.”
Putin määritteli presidenttikautensa alussa, että Venäjä on kokenut aina itsensä euraasialaiseksi maaksi. Tosin World Trade Centerin terrori-iskun jälkitunnelmissa hän ehti tehdä lyhyen täyskäännöksen. Valtiovierailulla Puolaan tammikuussa 2002 Putin vakuutti, että ”Venäjä on eurooppalainen eikä euraasialainen maa”.
Neuvostoliitto pyrki Stalinin diktatuurin jälkeen eristyksistä ja haki yhteyksiä erityisesti Yhdysvaltoihin. Kun Hruštšov saapui Washingtoniin 15.9.1959, hän julisti: ”Olemme tulleet teidän luoksenne avoimin sydämin ja hyvin tarkoituksin. Neuvostoliiton kansa haluaa elää ystävyydessä Amerikan kansan kanssa.”
Isäntäänsä, presidentti Eisenhoweria, Hruštšov ylisti mieheksi, joka pyrki vilpittömästi poistamaan kylmän sodan.
Hruštšovin vierailulla sattui värikkäitä välikohtauksia jatkuvasti. Nikita oli herkkä loukkaantumaan maansa puolesta ja kitsas kehumaan isäntiään. Hän tunnusti kyllä, että amerikkalaiset makkarat ovat parempia kuin neuvostoliittolaiset.
Maaseudulla Nikita nauratti amerikkalaisia: ”Minä tulin katsomaan, miten kapitalismin orjat elävät. Ja kyllä minun täytyy sanoa, etteivät he elä huonosti.”
Viimeisessä lehdistötilaisuudessaan Hruštšov kimpaantui, kun eräs toimittaja kysyi, aikoiko Neuvostoliitto ostaa Yhdysvalloista kulutustavaroita. Kiukusta punaisena hän huusi: ”Neuvostoliitto ei ole siirtomaa, joka tarvitsee teidän makkaroitanne.”
Kirjan mukaan neuvostojohtajan puheiden keskeinen ajatus oli, että idän ja lännen välisen vuoropuhelun on jatkuttava. Yksinkertainen syy: ”Jos vuoropuhelu lakkaa, koko elämä uhkaa lakata sen mukana.”
Bengt Jangfeldtin mukaan Venäjän suhde länteen ja länsimaisiin arvoihin on jakanut maata aina Pietari Suuren ajoista Vladimir Putiniin asti. Lännessä piilee vaara, mutta myös viehätys.
Jangfeldt on vakuuttunut, että Putinin länsivihamielinen hallinto korvautuu jossain vaiheessa hallinnolla, jolle on ominaista lisääntynyt avarakatseisuus sekä maan sisällä että ympäröivää maailmaa kohtaan:
”Näin tapahtunee Putinin eroamisen tai syrjäyttämisen jälkeen, mutta ei voi poissulkea sitä, että taloudelliset tai muut seikat pakottavat tekemään suunnanmuutoksen jo hänen ollessaan vallassa.”
Kysymys ei siis ole siitä, tapahtuuko muutos jälleen lännen suuntaan, vaan milloin se tapahtuu. Juuri nyt muutos näyttää kaukaiselta.
Nikita – was well aware after Stalin of collapse of the USSR and only wanted to stay in power, and couldn’t care less if the west or east could help him but the east had very little to offer thus west was his focus.
Access to warm water port has always been the paranoia of Russia ever since Ivan the Terrible after living at the Mongol mercy for centennials. Expanding the Russian Empire east was retribution for Mongols and fear of Muslims, and the people saw a terrible leader of their own better than a terrible leader of an outside nation.
Putin is steeped in Ivan the Terrible not Peter the Great view of the world, as he knows beyond culture and high tech mathematics, his nation cannot compete without giving up power to the people and power is all he knows.
Once Russia opens up to people power so will all subjugated satellites and empire is gone.
Ilmoita asiaton viesti
Olen lukenut kirjoja Neuvostoliitosta ja Venäjästä, mutta en näitä kahta esiteltyä kirjaa. Koska opposition elämä Venäjällä on tehty vaikeaksi ja jopa joskus hengenvaaralliseksi, emme voi tietää tavallisten venäläisten ajatuksia. Televisiokanavat ja sanomalehdet ovat tiukassa valvonnassa.
Tunnen myötätuntoa tavallisia ihmisiä kohtaan Venäjällä. Toivottavasti Putinin jälkeen he saavat parempia poliittisia johtajia itselleen.
Jos tämän lukijoista joku haluaa tietää suomenkielistä ajantasaista tietoa Venäjän Karjalasta, niin siellä ilmestyy edelleen suomenkielinen lehti Karjalan Sanomat. Se on luettavissa verkossa eli sen lukemista ei ole estetty. Oman sivustonsa se Venäjällä on menettänyt toimituksen siirtyessä seuraavaan osoitteeseen: omamedia.ru.
Siellä on pääasiassa venäjänkielistä materiaalia, mutta suomenkieliset artikkelit löytyvät niiden joukosta, jos näkee vähän vaivaa niiden etsimiseen. Kirjoituksia ei ilmesty suomeksi sinne kuitenkaan kovin paljoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Hruštšov näki puhelinkioskin kadulla, niin totesi, että meillä on kerrostalon sisällä puhelin.
Ilmoita asiaton viesti