Venäjän lapsia aivopestään neuvostotyyliin

Lasten aivopesu oli yksi Neuvostoliiton sosialistisen järjestelmän kulmakivistä. Lapset opetettiin kouluissa rakastamaan järjestelmää enemmän kuin vanhempiaan. Se johti mielettömiin tilanteisiin.

Valtio palkitsi sankarilapsia, jotka ilmiantoivat taantumuksellisia vanhempiaan viranomaisille. Neuvostovastaisuus oli synneistä suurimpia.

Nykyinen Venäjä on Neuvostoliiton tiellä.

Siitä kertoo tänään (27.2.2024) julkistettu kanadalaisen tutkijan ajankohtainen teos (Ian Garner: Z-sukupolvi – Venäjän fasistiset nuoriso- ja lapsisotilaat, Docendo 2024).

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Kirjassa kerrotaan, miten lapset Putinin raakaa kielenkäyttöä matkien puhdistavat omia yhteisöjään ”pohjasakasta ja pettureista” antamalla ilmi opettajiaan.

Esimerkkejä kielenkäytöstä, joita kirjaan on poimittu venäläisten nuorten some-tileiltä:

”Saastaiset ukronatsit haistakoot paskan.”
”Ukrofasistit, olette vesikauhuisia koiria.”
”Putin on Jumalan lahja. Me olemme kaikki Putineita.”

Venäjä aivopesee lapsiaan kannattamaan hyökkäyssotaa ja myötäilemään hallintonsa fasistisia oppeja. Aivopesussa keskeistä roolia näyttelee puolustusministeri Sergei Šoigun suunnittelema Junarmija, nuorisoarmeija, joka perustettiin vuonna 2016.

Nuorten armeija on 8-17-vuotiaille suunnattu sotilaallis-isänmaallinen liike, jonka keulakuviksi on valittu suosittuja urheilijoita ja viihdetähtiä. Lasten mieliin istutetaan vihaa Ukrainaa kohtaan ja heitä valmistellaan moraalisesti kuolemaan Venäjän ja Putinin puolesta.

Kremlin ohjauksessa olevat tiedotusvälineet uhoavat Putinin propagandan hengessä, että nuorisoarmeijan jäsenistä tehdään ylivertaisia sotureita, jotka voivat käydä sotaa pahaa länttä vastaan.

Äärimmäinen militarismi kuorrutetaan hauskanpidolla, peleillä ja näyttävillä paraateilla. Perimmäisenä tavoitteena on kuitenkin valmentaa lapsia sotimaan. Nuorisoarmeija tuottaa valtiolle tykinruokaa.

Moni liittyy nuorisoarmeijaan vapaaehtoisesti, osa painostuksen tuloksena ja lapsia värvätään esimerkiksi orpokodeista. Liittyminen on houkuttelijoiden mukaan ratkaisu orpoja uhkaavaan alkoholismiin ja rikollisuuteen.

Venäjä ei poikkea muista totalitaarisista maista: ”Sotakoneeseen syötettävien etsintä alkaa saalistamalla köyhiä, eristäytyneitä ja haavoittuvaisia.”

Propaganda on tehnyt tehtävänsä. Kirjan mukaan Venäjän nuoriso, ”fasistinen sukupolvi”, on nyt väkivaltaisempaa ja aatteellisempaa kuin koskaan ennen.

Nuorten asenteiden muokkaamisessa avainasemassa on some, erityisesti TikTok. Sitä käyttää myös Junarmija, jonka jäsenmäärä lähentelee jo kahta miljoonaa:

”Nykynuoret eivät tanssi svengaten tyylikkään Moskovan poikki tai nyökkäillen Vladimir Putinia ylistävien hip hop -oodien tahdissa. Kaikkialla maassa he tanssivat TikTokissa kohti Venäjän messiaanista sotilaallista kohtaloa”, Garner kirjoittaa.

Minne riennät sinä Venäjä, kysyi Nikolai Gogol 1800-luvun lopun romaanissaan Kuolleet sielut. Saman kysymyksen voi esittää nyt. Tutkija vastaa: ”2020-luvun Venäjä ei riennä minnekään.”

Tulevasta emme tiedä, mutta sen tiedämme, että Venäjä rientää entistä sotaisempaan suuntaan. Tänään Venäjä on Putinin diktatuuri, raivon ja valheiden maa, jossa pelko ja väkivalta ovat alati läsnä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu