Vihatun presidentin onnistunut naimakauppa

Lähes unohduksiin vaipunut tasavallan ensimmäinen presidentti Kaarlo Juho Ståhlberg (1865-1952) on paistatellut tänä syksynä monin tavoin parrasvaloissa.
On julkaistu Marjaliisa ja Seppo Hentilän elämäkerta Ståhlbergin pariskunnasta, Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlanäytelmän päähenkilö on Ståhlberg ja tohtori Petri Laukka kertoo juuri ilmestyneessä kirjassaan presidentin elämäntarinan (K. J. Ståhlbergin armoton matka, Into).
En yritäkään tehdä kokonaisarviota sen enempää Laukan persoonallisesta kirjasta kuin Ståhlbergin elämäntyöstä. Sen sijaan kerron, mikä itseäni yllätti kirjaa lukiessa.
Olin unohtanut tyystin, miten vihattu Ståhlberg oli presidenttikautensa alussa ja miten hän yllättävällä naimakaupalla kohensi suosiotaan merkittävästi.
Laukka kertoo lukuisia esimerkkejä Ståhlbergin kohtelusta – oli ilkkumista ja vähättelyä, upseerit eivät noteeranneet ja presidentinvaalissa hävinnyt Mannerheim kääntyi häntä vastaan.
Noloja näytöksiä nähtiin niin Helsingissä kuin maakuntamatkoilla. Suojeluskunnat boikotoivat tilaisuuksia ja Hämeenlinnassa ei voitu järjestää sotilasparaatia, kun koko varuskunta sairastui arvaamatta ”flunssaan”.
Körttiläisten Herättäjä-lehdessä kirjoitettiin, että Ståhlberg on ”saatanan riivaamaa pakanaa monin verroin pahempi”.
Upseereiden joukkoerosta huhuttiin, aktivisteilla oli haluja vaihtaa Ståhlberg Mannerheimiin eikä presidentille tahtonut löytyä adjutantteja.
Uusi presidentti halusi Mannerheimin puolustusvoimien komentajaksi. Mannerheim lateli kuitenkin kovat ehdot, joihin kuului vaatimus hyökätä Pietariin ja julistaa Suomi sotatilaan.
Kun Ståhlberg ei suostunut Mannerheimin vaatimuksiin, tämä suuttui ja piti kohteluaan nöyryytyksenä. Välit menivät poikki.
Suhtautuminen Ståhlbergiin alkoi vähitellen muuttua. Suuri syy muutokseen oli 54-vuotiaan leskimiehen onnistuneeksi osoittautunut avioliitto Ester Hällströmin kanssa.
Kuvaus Ståhlbergin puolison etsinnästä on osuvaa ajankuvaa ja kertoo, millaista oli presidentillinen seurustelu sata vuotta sitten.
Ståhlbergin ensimmäinen yritys epäonnistui. Hän kosi kirjallisesti Maissi Erkon sisarta, 47-vuotiasta leskirouvaa Elin ”Elli” Wegeliusta, mutta sai rukkaset.
Sitten kuvaan astui nuoruuden ajoilta tuttu Ester, joka teki tikusta asiaa ja kirjoitti Ståhlbergille sotaorpoihin liittyvistä suunnitelmista.
Presidentti aavisti, mistä kenkä puristi. Hän tarttui hetkeen, lähti kävelylle päämääränään Esterin koti Töölössä, mutta rouva ei ollut kotona.
Harmistunut Ester lähetti lämpimän kirjeen, kun sai kuulla Ståhlbergin visiitistä. Vaimokandidaatti olisi kymmenen kertaa mieluummin ollut kotona, ”jos olisin tiennyt, että Sinä tulit luokseni”.
Noiden sydämellisten rivien ansiosta vaimoasia eteni lupaavasti. Pieni ryppy rakkauteen tuli, kun Ester sai tietää, että Ståhlbergilla oli ollut vakavia aikomuksia Maissi Erkon siskon kanssa.
Sopu syntyi nopeasti ja sovinnon jälkeen pariskunta näyttäytyi oopperassa. Ståhlberg istui adjutantin kanssa aitiossa, Ester siveästi kaukana katsomossa.
Eroottista väreilyä oli kosolti ilmassa, kun pariskunta katseli toisiaan etäisyyden päästä. Kotiin päästyään Ester kirjoitti yöllä kirjeen:
”Oli niin ihanaa oopperassa tänään – olla siellä yhdessä eikä kuitenkaan yhdessä – kuitenkin enemmän yhdessä kuin useimmat, jotka siellä olivat yhdessä.”
Ståhlbergin ensimmäinen vuosi presidenttinä päättyi häihin kesäkuussa 1920. Imago alkoi kohentua.
Petri Laukka kirjoittaa: ”Kun presidentti ei ollut enää puolivallaton leskimies, häntä alettiin pitää kaikilla valtuuksilla toimivana valtion päämiehenä, jota saattoi kunnioittaakin.”
Enpä ole tullut ajateelleksi, että Ståhlberg olisi ”lähes unohduksiin vaipunut”. No ehkä tosiaan pysyi paremmin mielessä silloin, kun kuva oli viidenkympin setelissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ai sekö se oli? Se oli ainoa minulle tuntematon setelinaama aikanaan. Muistan vieläkin että 20 mk oli Linna, 100 mk Sibelius ja 500 mk Kekkonen. Ja senkin muistan että Sibeliuksen olisi jo silloin mielestäni pitänyt olla Kekkosen yläpuolella myös seteleissä.
Ilmoita asiaton viesti
Setelien kasvokuvat olivat Paasikivi kympissä, Ståhlberg viisikymppisessä ja Snellman satasessa. Kekkonen sai oman setelinsä myöhemmin 1970-luvulla.
Uudistuksen jälkeen setti oli kulttuuripainotteinen Aaltoineen ja Sibeliuksineen, eikä valtiomiehiä enää präntätty seteleihin. No joo, Chydenius (1000 mk) ehkä poikkeuksena.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Tuomon kommentista käy ilmi, tässä on kaksi eri setelimallisarjaa. Sibelius ja Kekkonen eivät olleet samassa sarjassa, vaan Sibeliuksen sarjassa 500-markkasessa oli Lönnrot.
Kaikkiaan siis vanha sarja: Paasikivi–Ståhlberg–Snellman–(myöhemmin Kekkonen)
Uusi sarja: Nurmi–Linna–Aalto–Sibelius–Lönnrot–Chydenius.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa olla vähän liioittelua tuo ”lähes unohduksiin vaipunut”.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjan kansikuva ei esitä istuvaa presidenttiä, vaan on vuodelta 1930. No, ei tehdä siitä ongelmaa.
”… miten vihattu Ståhlberg oli presidenttikautensa alussa…”
– Suomen yhteiskunta oli kansallisen itsenäisyyden aamunkoitossa poliittisesti tavattoman hatara. Ståhlberg ymmärsi tämän, ja kuultuaan v. 1919 kuka oli valittu maan presidentiksi hän ähkäisi ärtyneesti: ”Hitto!” Tapaus lienee silkkaa fiktiota, mutta se esitetään Kansallisteatterin näytelmässä erittäin luontevana osana Ståhlbergin henkilöhistoriaa. Ja sitten kuriositeettiin!
Näytelmän osajaossa on kutkuttava sidos Ståhlbergin ja Vierikon perheiden välillä. Presidentti Ståhlbergin (Vesa Vierikko) ensimmäistä vaimoa Hedvigiä näyttelee Helena Vierikko, mutta tuossa vaiheessa nuorena juristi Ståhlbergina esiintyy Eino Heiskanen. Presidentinrouvan roolissa ei siis enää ole pääosan esittäjän tytär, vaan Kristiina Halttu.
Ilmoita asiaton viesti
Kansikuvassa Ståhlbergit ovat Helsingin rautatieasemalla kyydityksestä selvinneinä lokakuussa 1930.
Ilmoita asiaton viesti
Ståhlberg was an important figure in the years of the Finland’s independence and constitution, driving his Republican program through adversity. As a jurist, he anchored the state in liberal democracy, guarded the fragile germ of the rule of law, and embarked on internal reforms. In implementing the form of government of 1919, Ståhlberg piloted an independent Finland towards acting in world politics; in presidential-led foreign and security policy, he relied on international law and diplomacy.[2]
Jorma – what makes you say he was hated ? Maybe because communists hated him ? You are rewriting history. Rational people do not care if leaders is married or not like now if pm is a woman or not – no rational person thinks bring a party girl Is leadership. Character and skills is what leadership is
Ilmoita asiaton viesti
Kuten blogista käy ilmi, jos jotkut vihasivat Ståhlbergia, pikemminkin upseerit ja oikeistolaiset. Myöhemminhän Lapuan liike jopa muilutti Ståhlbergin.
Ilmoita asiaton viesti
Kind of a Trump of his time the leftists hated and elite right but citizens elected
Ilmoita asiaton viesti
Ståhlberg was elected by the Parliament.
Ilmoita asiaton viesti
Hah! En voisi kuvitella kahta vastakkaisempaa ihmistä kuin Ståhlberg ja Trump.
Ståhlberg oli laillisuusmies, joka luopui vapaaehtoisesti presidenttiydestä kautensa jälkeen.
Trump yritti takertua valtaan kaikista laeista ja yhteiskuntarauhasta täysin piittaamatta.
Ilmoita asiaton viesti
That’s what the leftist media tells you yes but not convicted of anything
Ilmoita asiaton viesti
Käytät taas kovin hulppeasti sanaa leftist.
Sen havaitsemiseen, että reilun pelin käsite oli Trumpille täysin vieras, riitti hänen omien puheittensa seuraaminen. Ei tarvittu ”leftist mediaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Another America expert speaking from own experience 👍
Ilmoita asiaton viesti
Tom, älä sekoile. Ståhlberg oli kansan valitsema, ts voitti vaalit.
Kun taas Trump ei koskaaan voittanut vaaleja ja kannatus oli aina
alle 50%, samoin kuin Hitler.
Ilmoita asiaton viesti
I stand corrected like Kekkonen not voted by citizens only by elite
Ilmoita asiaton viesti
Ståhlberg oli kansan valitsema edustajiensa välityksellä eli eduskunta valitsi tuolloin tasavallan presidentin.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä on kotoisin pilkkanimi ”plootuvuori”.
Se on myös Linnan kirjassa
”Täällä pohjantähden alla”
Pastorin rouva käytti sitä. Tietysti!
Ilmoita asiaton viesti
Plåt on peltilevy, tai mikä tahansa metallilevy.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1919 eduskunnan kokoonpano oli seuraava:
SDP 80, Maalaisliitto 42, Edistyspuolue 26 ja
Suomen kristillinen työväenliitto 2 (Ståhlbergiä kannattaneet).
Kokoomus 28 ja RKP 22 (Mannerheimin takana olevat).
Tyhjiä, poissa ja muita hajaääniä oli 7. Presidentinvaalin pääehdokaita äänesti siis 193. Tulos oli harvinaisen selvä (143 – 50). SDP ei luonnollisesti halunnut presidentiksi Mannerheimia heti sisällissodan jälkeen.
On muistettava, että Ståhlberg oli tunnustetttu ja ansiokas Suomen ensimmäisen perustuslain laatija. Hän joutui lakia kirjoittaessaan tasapainoilemaan vahvan presidentin (oikeiston toive) ja vahvan eduskunnan (vasemmiston toive) välillä. Hänen puolueensa oli Edistyspuolue.
Mannerheim oli suomenruotsalainen, mutta poliittisesti sitoutumaton ehdokas. Hän olisi kannattanut Suomelle kuningasvaltaa samoin kuin mm. Paasikivi eduskunnassa. Mannerheim oli sotilas, ei poliitikko.
Ilmoita asiaton viesti