Vladimir Putin ja hänen rakkain ystävänsä

Vladimir Putinin ja Silvio Berlusconin suhteesta saisi oivallisen elokuvan. Se voisi olla kahden miehen outo rakkaustarina imelin maustein.

Aineksia käsikirjoitukseen saa Anton Montin uudesta kirjasta, jossa hän on omistanut yhden luvun ex-pääministeri Berlusconin vaarallisille ystäville (Italian vaaralliset kytkökset – Fasismi, Mafia ja Venäjä, S&S 2023).

Viime lokakuussa Italian hallitusneuvottelujen aikaan vuodettiin julkisuuteen Berlusconin Putin-puheita hänen johtamansa Forza Italia -puolueen sisäisestä kokouksesta.

Juuri 86 vuotta täyttänyt Berlusconi kehuskeli puoluetovereilleen, että Putin oli lähettänyt hänelle syntymäpäivälahjaksi 20 pulloa vodkaa ja niiden mukana ”erittäin hellän” kirjeen.

Kirjeessä Putin paljasti, että hänellä on ainoastaan viisi aitoa ystävää, joista Silvio on ehdottomasti rakkain. Berlusconi kirjoitti vastaukseksi myös ”erittäin hellän” kirjeen ja toimitti Putinille vastalahjaksi 20 pulloa Lambrusco-viiniä.

Moni epäili Berlusconin juoneen Putinin vodkaa ennen outoja puheitaan. Osa muistutti, että vodka oli EU:n pakotelistalla, toiset ihmettelivät, miksi Berlusconi oli lähettänyt Putinille juuri Lambruscoa, joka on halpaa eikä kovin laadukasta.

Anton Monti arvelee, että viinin makeus oli osa ”tätä mahtimiesten välistä hellyyden osoittamista”. Kun Ukrainan sota estää tapaamiset, kaukorakkaus kukoistaa.

Erikoisia lahjoja oli vaihdettu ennenkin. Putin lahjoitti taannoin Berlusconille valtavan puisen sängyn, jonka tulkittiin olleen kunnianosoitus italialaisen sänkykamaritaidoille.

Berlusconi taas lahjoitti Putinille päiväpeitteen, johon oli painettu suuri kuva heidän tapaamisestaan. Onhan se soma ajatus, että Putin nukkuu jossain salaisessa huoneessaan peittonaan Berlusconin kuva.

Vuosien varrella kaksikko on tavannut toisiaan milloin Venäjällä, milloin Italiassa, ja tapaamiset ovat aina olleet suureellisia. Vuosi Krimin miehityksen jälkeen Putin vei Berlusconin valkoisella helikopterilla Sevastopoliin, missä he tyhjensivät Massandran keisarillisen palatsin kellareista vuodelta 1765 peräisin olleen sherrypullon, arvoltaan 150 000 dollaria.

Ukraina lätkäisi Berlusconille kolmen vuoden maahantulokiellon, koska sherrypulloa pidettiin Ukrainan kansallisena omaisuutena, jonka venäläiset olivat anastaneet.

Kaveria ei jätetä pahoissakaan paikoissa. Kun Berlusconia syytettiin seksipalvelujen ostamisesta alaikäisiltä, Putinilta kysyttiin, mitä mieltä hän oli asiasta.

Kirjan mukaan Putin vastasi syytteiden osoittaneen, ettei Berlusconi onneksi ollut ainakaan homo.

Ei ole jäänyt epäselväksi, että miehet ihailevat toisiaan. Berlusconi ihailee Putinin autoritaarista ja machoilevaa tyyliä, Putin taas kuulemma ainakin Berlusconin rikkautta ja tyylitajua.

Pian jo ikänsäkin takia politiikan parrasvaloista väistyvä Berlusconi ei ole ainoa italialainen poliitikko, jolla on läheisiä kytkyjä venäläisiin. Rahasta lienee usein kyse.

Italian vaaralliset kytkökset on asiantuntevasti kirjoitettu, vähän yli 100-sivuinen opas Italian politiikkaan, jota täältä pohjan periltä on usein vaikea ymmärtää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu