Winston Churchillin salainen ase
Kaikki tiedämme Winston Churchillin, brittien legendaarisen valtiomiehen ja hänen tunnuksensa: sikari suussa, hattu päässä, voitonmerkki, kuuluisat puheet, taistelutahtoinen luonne sekä viskin ja samppanjat.
Mutta mitä me tiedämme legendan vaimosta, Clementinestä, jota Churchill kutsui salaiseksi aseekseen? Itse en tiennyt juuri mitään ennen kuin luin suomeksi tänä syksynä julkaistun kirjan (Marie Benedict: Lady Churchill, Sitruuna 2022).
Vaikka Lady Churchill on romaani, se perustuu faktoihin. Yhdysvaltalainen juristi Marie Benedict kertoo oman versionsa rouva Churchillista, joka kirjailijan mielestä oli älykäs, monimutkainen, uskollinen, rohkea, joskus riidanhaluinen, mutta aina kiehtova nainen.
Clementinen elämän keskeisin tehtävä oli miehensä tukeminen. Kuten pariskunnan viidestä lapsesta nuorin, Mary, sanoi: ”Äidin elämässä tärkein, toiseksi tärkein ja kolmanneksi tärkein asia oli isä.”
Winston ei ollut mikään helppo kumppani. Hermoja koeteltiin erityisesti silloin, kun hän oli sivussa politiikan parrasvaloista. Päiväjärjestys oli tarkka ja rutiinit tärkeitä. Clementine kuvailee kirjassa, miten Winstonin tarpeet otettiin huomioon:
”Pidän huolen siitä, että hänelle lasketaan kahdesti päivässä kylpyvesi, tarkalleen keskipäivällä 37 asteen lämpöisenä ja illalla kello seitsemän 40:n asteisena. Hänen kylpyrituaaliensa jälkeen varmistan, että hänen vaatteensa ovat valmiina, aamuksi kermanvärinen paita ja illaksi valkoinen paita, hänen sanomalehtensä ovat silitetyt, tietyllä tavalla taitetut ja pinotut, ja hänen kuusi hammasharjaansa rivissä tarkassa järjestyksessä vuorotellen käytettävinä.”
Clementine toteutti uskollisesti Winstonin oikut. Hän oli aina käytettävissä niin iltapäivän korttipeliin kuin keskustelemaan poliittisista aiheista.
Lady Churchill oli kiinnostunut politiikasta ja hänen merkityksensä kasvoi toisen maailmansodan aikana. Hänen vaikutusvaltansa oli kirjan mukaan suuri esimerkiksi silloin, kun Yhdysvallat käännytettiin mukaan sotaan.
Hänestä tuli miehensä poliittinen neuvonantaja, joka tarkasti tärkeät puheet, korjaili niitä ja harjoitteli jopa niiden pitämistä yhdessä Winstonin kanssa.
Sodan aikana Clementine toimi Aid to Russia -rahaston puheenjohtajana. Rahasto keräsi merkittävän tuen Englannin liittolaiselle, Neuvostoliitolle, ja sen kunniaksi Clementine sai kutsun Moskovaan yli kuukauden matkalle. Hän sai valtiovieraan kohtelun ja pääsi tapaamaan Stalinin.
En tiedä, miten todenmukainen on kirjan kuvaus Stalinin ja lady Churchillin tapaamisesta, mutta hyytävä se ainakin on. Kun Clementine oli ojentanut Stalinille lahjan, kultaisen täytekynän, tyly diktaattori kiitti: ”Minulla on omat kirjoitusvälineeni.”
Lady Churchill on sujuvasti etenevä päiväkirjanomainen monologi, joka tuo kiitettävällä tavalla näkyväksi näkymättömän persoonan. Hänestä olisi voinut toisissa oloissa ja toisena aikana tulla merkittävä poliittinen toimija.
Sodan jälkeen uran loppuminen oli Churchillille kova pala.
Oli menossa laivalla USA:han, ja alkoi juovuksissa mesoamaan siihen malliin, että henkivartijat telkesivät hänet hyttiinsä lukkojen taakse.
Rouvalla on työsarkaa riittänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Churchill oli tunnetusti mies, joka kulutti viskiä enemmän kuin viski kulutti häntä. Pitäneekö paikkansa?
Tarina kertoo, että kun Churchill matkusti kieltolain aikana Amerikkaan, hänellä oli mukanaan lääkärintodistus, jonka mukaan hänen piti saada aterian aikana normaali alkoholimääränsä.
Ilmoita asiaton viesti
”… pariskunnan viidestä lapsesta nuorin, Mary…”
– Maryn poika Nicholas Soames päätyi kansainväliseen julkisuuteen v. 2019, kun hän alahuoneen äänestyksessä vastusti puoluetoveriaan, pääministeri Boris Johnsonia. Parikymmentä konservatiivia erotettiin tapauksen vuoksi puolueen parlamenttiryhmästä. Media muisti tietysti mainita, että ”Churchillin lapsenlapsi” oli poispotkittujen joukossa!
https://is.mediadelivery.fi/img/978/8df14280e2504ca1b4dd1dd1ce840323.jpg.webp
Winston Churchill oli todellinen poikkeusyksilö, ja ehkäpä hänenkin tapauksessaan menestyvän miehen takana oli nainen. Tässä huippuhintaan kohonnut Churchillin maalaama taulu; olisiko edes itävaltalaissyntyinen kuvataiteilija Adolf Hitler (1889-1945) pystynyt parempaan?
https://img.ilcdn.fi/bocwUKmEJhckgJ4uc45D0TFhctU=/105×0:2899×2098/full-fit-in/2048×0/img-s3.ilcdn.fi/6e0a637e7172ab33b7f9afff91811dcdd8102094646f7e4dc0ac1e9ce6027c58.jpg
Ilmoita asiaton viesti
It was Winston Churchill who said “History is always written by the Victors” and he was right and Britain justified colonizing 25% of the world by bringing White Christianity to the Dark Heathens. And this lady was there to back him up. There are now lots of new sources coming to light about the 2,500 years of lies we have been sold on as truths.
While the two libraries of Alexandria were burned down and Vatican keeps tight control there are other sources coming to light.
We just on Triquet island in Canada found 14,000 year old civilization and Sudan has more and older pyramids than Egypt.
Sweden and Russia has distorted the true Finnish history and today it’s not truth we are being fed either.
Here on US today a SDP politician says our economy is collapsing and must be built from scratch – but SDP is in power thus responsible for the collapse not the party to fix it.
Ilmoita asiaton viesti
Emme tietenkään unohda, että WSC ”voitti” Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1953. ”Historiallisen ja elämäkerrallisen kuvauksen hallinnasta sekä loistavasta puheesta ylevien inhimillisten arvojen puolustamisessa”
Ilmoita asiaton viesti
Emme suinkaan unohda.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö hän sitten ollut merkittävä poliittinen toimija?
Ei merkittävyys ehkä aina edellytä parrasvaloja , ei ehkä edes muodollista valta-asemaa.
Mitä muuten tiedämme Vuokko Väyrysestä?
Ilmoita asiaton viesti