Yllättävät ystävykset – Ele, 95, ja Kullervo, 96

Professori Kullervo Rainion omaelämäkerta on kesän kirjallinen tapaus muistelmien sarjassa (Polkuja ja risteyksiä, Libera 2020). Eikä vain siksi, että kirjoittaja on lähes 100-vuotias, vaan myös sisältönsä ansiosta. Rainio täytti eilen (10.8.) 96 vuotta.

Kirjan alaotsikossa Rainio määritellään kirjailijaksi, psykologiksi, poliitikoksi ja filosofiksi. Hänen julkinen elämänsä huipentui kahteen kauteen eduskunnassa 1970-luvulla ensin kokoomuksen, sitten perustuslaillisen kansanpuolueen edustajana.

Kun eduskunnassa puuhattiin poikkeuslakia Kekkosen uudelleen valitsemiseksi, Rainio asettui vastahankaan. Hän sai Kekkosen suosioon pyrkineeltä puolueeltaan varoituksen. Hän erosi suutuspäissään kokoomuksesta.

Rainioon lyötiin äärioikeistolaisen leima. Tahtipuikkoa heilutti Pravda, jonka mielestä Rainio oli vaarallinen ja raivokas Suomen ulkopoliittisen linjan vastustaja. Pravdan perässä leimakirvestä heiluttivat suomalaiset myötäjuoksijat.

Tosiasiassa Rainio ei ollut kansanedustajaksi tultuaan puhunut halaistua sanaa ulkopolitiikasta, mutta poikkeuslain vastustaminen riitti syyksi leimakirveen heiluttamiseen.

Yllättävän ystävän poliittisen kentän toiselta laidalta Rainio löysi eläkepäivillään Ele Aleniuksesta, SKDL:n entisestä puheenjohtajasta. Heitä yhdistivät samankaltaiset kokemukset Neuvostoliiton painostuksesta.

Miehet tutustuivat toisiinsa lähemmin Antti-Veikko Perheentuvan perustamassa keskustelukerhossa, seitsemän hengen ”miessakissa”. Muita jäseniä olivat mm. Ylen ex-pääjohtaja Sakari Kiuru ja teol.tri. Antti Alhonsaari.

Alenius kertoi kavereilleen luottamuksellisesti, millaista painostusta joutui kokemaan erityisesti Tshekkoslovakian miehityksen jälkeen 1968. Painostus oli Rainion kuvauksen mukaan teräksisen kovaa ja päättyi suoranaisiin uhkauksiin.

Kun uhkaukset eivät Aleniukseen tehonneet, alkoi tulla yöllisiä puhelinsoittoja, joissa uhattiin Elen ja hänen vaimonsa henkeä. Näistä ajoista Alenius kertoi äskettäin myös Helsingin Sanomien haastattelussa: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006587265.html

Rainio oli järkyttynyt Aleniuksen kohtelusta ja häpesi entisiä ennakkoluulojaan, ”politiikan valheellisella kentällä syntyneitä”. Aiempi kuva poliittisesta vastustajasta muuttui täysin ja kunnioitus Aleniusta kohtaan kasvoi.

Kaiken kuulemansa perusteella Rainio nostaa Aleniuksen suomalaisten suurmiesten joukkoon.

Politiikka käsittää Rainion kirjasta lopulta vain pienen osan. Hän muistelee nuoruuttaan ja vanhuuttaan sekä aikansa kulttuuripiirejä. Kirjan sivuilla vilahtaa tuttuja nimiä Aila Meriluodosta Lauri Viitaan, Eino Kailasta V. A. Koskenniemeen, Kai Laitisesta Aale Tynniin, Matti Klingestä Lassi Nummeen. Herkulliset anekdootit lisäävät kirjan luettavuutta.

Tieteellisiä harrastuksia Rainiolla on ollut jatkuvasti. Tärkeä keskustelukumppani oli professori Lauri Rauhala aina siihen asti, kun Rauhala täytti sata vuotta 2014.

Kesäisin ikämiehet istuivat usein merenrantaravintolassa, ”jonka terassilla kevyen merituulen väreet naisten kretonkihameiden helmoissa ja hymy ihastuttavilla auringon ruskettamilla kasvoilla sai meidät vahvasti tuntemaan tajuntamme olemassaolon”.

Lukuisat keskustelut johtivat siihen, että Rainio ryhtyi tänä vuonna (95-vuotiaana) ”koronaviruksen ankeassa varjossa – maskikasvoisten ihmisten aavemaailmassa” – kirjoittamaan uutta teosta: Olevainen – johdatus maailmankuvaan.

Rainio sanoo tulleensa siihen ikään, että on aika mietiskellä peruskysymyksiä, kuoleman arvoitusta.

”Kun on tallannut erinäisiä polkuja 95 vuoden ikään asti, tuntuu aiheelliselta lopultakin koettaa saada selville, mitä tämä kaikki meno ja kohellus oikein on tarkoittanut.”

Kullervo Rainion muistelmat on tärkeä kirja. Se on kulttuurihistoriallisesti kiinnostava ja poliittisesti merkittävä ajankuva. Rainio kirjoittaa hyvin ja höystää tekstiä omaperäisellä huumorilla. Hän tarjoaa kosolti aineksia myös elämän peruskysymyksistä kiinnostuneille.

Kirjan lukeminen on suorastaan puhdistava kokemus, ehkä myös niille, jotka aikoinaan heiluttivat leimakirvestä Rainion pään menoksi. Polkuja ja risteyksiä on harvinainen helmi muistelmien joukossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu