Wanha kansa tiesi, milloin kannattaa istuttaa

Vasemmalla Maaliskuun taimia

 

Olen silloin tällöin leikkinyt kotipuutarhuria ja istuttanut mm ssa erilaisia chilejä näin kevättalvella. Chilipaprikoiden kasvattaminen on helppoa ja harrastus tuo myös hyvän sadon.

Chilit voi kuivata uunissa, niitä voi pakastaa ja niistä voi tehdä vaikka oivallista Chutneya. ( linkki )

Chili omenasose

Tämän vuoden chiliviljelmän perustin 1.2. keittiön ikkunalle, keinovalon loisteeseen. Itäminen oli kumman heikkoa. Ainoastaan 3/10 taimea lähti vaivalloiseen kasvuun, parin viikon kuluttua istuttamisesta.

Laitoin sitten  2.3. toisen ja isomman satsin siemeniä itämään. Näistä siemenistä on lähtenyt hyvään kasvuun jo n. 60 %. Ensimmäiset sirkkalehdet nousi muutaman päivän kuluttua. Molemmissa kasvualustoissa oli /on sama lämpötila, valoisuus ja kosteus.

Mistä siis ero itämisessä ja kasvunopeudessa syntyi ?

En tiedä, mutta veikkaan kuun asennolla olevan jotain mystistä merkitystä. Ensimmäinen, siis huonosti kasvava istutus tehtiin laskevan kuun aikana, toinen satsi istutettiin nousevan kuun aikaan.

Anoppi oli kova kasvattamaan vihanneksia, Hänen mukaansa ylöspäin kasvavat kasvit istutetaan nousevan kuun aikana ja alaspäin kasvavat juurekset taas laskevan kuun aikaan. Yllättäen hän muuten onnistu aina saamaan hyvä sadon.

Voiko kuun asennon vaikutus sitten pitää paikkansa ? Tieteellistä näyttöä tuosta varmaankaan ei ole.

 

joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu