Euroopan Keskuspankki lisää rahaa tekemään!

Mitä raha on? Pankkineidiltä on enää turha kysyä seteleitä, ja pankkiautomaatteja saa etsiä kuin neulaa heinäsuovasta. Raha on yhä enempi bitteinä tietokoneissa.

Euroopan keskuspankin tehtävä on huolehtia rahahuollosta, mitä ne tekevät vanhanaikaisesti painamalla seteleitä ja lyömällä kolikoita. Nykyään rahan painaminen ja lyöminen on vähentynyt koska ihmiset ei käytä niin paljoa käteistä, vaan kortteja ja näitä äpsejä. Euroja tekemällä tehdään digitaalisesti keskuspankissa enter-nappia painamalla.

Euroopan Unionin maat ovat viime aikoina kovasti velkaantuneet. Valtiot ovat ottaneet velkaa pankeilta ja suursijoittajilta, aivan kuin kotitaloudet ottavat lainaa pankin tiskillä. Velkaa on ennestään Kreikalla ja Italialla ja kaikilla muillakin EU-jäsenmailla suunnattomia määriä. Velkaa on parlamenttien helppo ottaa kun siten ei tarvitse kansalaisia vaivata heti verojen nostoilla.

Sama Suomessakin. Nyt koronan aikana on otettu Suomessa valtionlainaa niin montakymmentä miljardia euroa että lukihäiriöisiä hirvittää. Montako nollaa on kymmenessä miljardissa? Entä monessa kymmenessä miljardissa? Monta! Kymmenillä miljardeilla lainaeuroilla tuetaan Suomessa yrityksiä ja katetaan valtion budjettia, ettei Oy Suomi Ab ihan kaadu kun korona jyllää ja kansantalous on kontillaan. Nyt valtio todellakin Tarvitsee rahaa!

Euroopan Unionin ja EMU-mailla kaikilla on vielä enempi julkista velkaa, niillä on tuhansia miljardeja velkaa. Laske itse paljonko siinä on nollia! Euroopan Keskuspankki päätti vuonna 2008 että EKP ostaa osaratkaisuna lainanantajilta Kreikan valtion velkakirjoja. Lainanantajat ovat jo osin saaneet rahansa velkakirjoja vastaan EKP:n rahakoneelta. Euroopan Keskuspankilla on oikeus tehdä rahaa, joten raha ei siltä tule koskaan loppumaan. Tietenkin ehtona on myös ja ensijaisesti että Kreikan tukeminen on rajallista ja EMU-valtiot ottavat myös ensisijaisesti keskinäistä vastuuta ongelmalainojen takaamisessa ja lainajärjestelyissä. Siten viime vuosikymmenen Kreikka-katastrofi vältettiin.

Kiintoisin asia ei tässä kirjoituksessani ole valtioiden keskinäiset takuujärjestelyt, vaan ratkaisun ydin, eli se, että EKP on jälkimarkkinoilta ostanut ja repinyt ostamansa Kreikan valtion velkakirjoja. Valtioiden keskinäisistä takuista takuttin pitkään ja takutaan jatkossakin, mutta asian todellinen pihvi on siinä, että ratkaisu oli Euroopan Keskuspankin käsissä. Kreikan valtion suurta velkaa on pikkuhiljaa radikaalisti mitätöity Euroopan Keskuspankin ”Big Bazookalla”,vaikka siitä ei puhuta kovaan ääneen.

EKP ostaa Kreikan valtion lainoja pois velanantajilta. Kreikka ja muut takuuvaltiot on pelastettu poliittiselta kriisiltä ja talouden täydelliseltä kaaokselta, sekä mikä tärkeintä Euron romahtamiselta ja jopa EU:n hajoamiselta.

Kreikan ratkaisun jälkeen on tullut lisää ongelmia. Nyt koronan aikana kaikki valtiot EMU-alueella ja koko maailmassakin ovat vaikeuksissa. Talous sakkaa kaikkialla, koska ihmiset ovat kipeitä tai yrittävät vältellä taudin saantia. Taloudet väkisinkin heikentyvät ja valtioiden on autettava kansalaisia ja yrityksiä selviämään lamasta. Valtioiden täytyy lainata rahaa kuten Suomen valtiokin juuri nyt tekee.

Euroopan Unioni ottaa yhteistä lainaa jolla koronasta yritetään selvitä. 750 miljardin euron elpymisrahaston perustaminen lisää EU:n valtaa kansallisvaltioiden yli ja ehkä palkitsee huonosti talouttaan hoitaneita maita, joilla stressi helpottuu huomattavasti. Ahkerat ja tunnolliset kympin oppilaat kuten Suomi ilmeisesti joutuu maksamaan erääntyviä laskuja, ja paha mielihän siitä tulee kympin oppilaalle. Asia on ongelma varsinkin niille populisteile, jotka ajettelevat valtioiden lainojen hoidon olevan niin kuin kotirouva ajattelee oman huushollin hoidosta: että laina maksetaan omasta kukkarosta ja omista säästöistä. Ei se kuulkaa niin mene!

Vähemmän puhutaan siitä, että Euroopan keskuspankki ostaa edelleen valtioiden velkakirjoja. Julkisuudessa on näytetty kuinka Euroopan Keskuspankin Suomen konttori enteriä painamalla luo markkinoille rahaa kymmeniä miljardeja, joilla se ostaa jälkimarkkinoilta eli sijoittajilta valtioiden velkakirjoja.

Miksi kaikki valtioiden velat ei voisi kuitata keskuspankkien lainoilla? EKP maksaisi tuosta vaan muutamilla entereillä EU-maiden kaikki lainat ja lamat olisi sillä selvät? Ei tarvitsisi tehdä hankalia keskinäisiä vakuusjärjestelyjä, senkun EKP maksaisi vaan viulut!

Kyse on luottamuksesta. Jos markkinat laajasti äkkäävät, että euroja painetaan kertakaikkiaan sumeilematta, euron arvo romahtaa. Inflaatio voi saada silmittömät mittasuhteet.

Varoittavia esimerkkejä löytyy historiasta. Weimarin tasavallassa painettin keskuspankissa rahaa, jolla maksettiin valtion menot ja niin leipä kaupassa maksoi lopulta miljardeja biljoonia Saksan markkoja. Venezuelassa ja Zimbabwessa on nykypäivien suurimmat inflaatiot, jotka ovat prosentti-pöyristyttävyydessään täysin vertailukelpoisia sata vuotta sitten vallinneeseen Saksan inflaation. Raha menettää lopulta täysin arvonsa jos sitä painetaan hullun lailla.

Talouden toiminnan uskottavuus on kuitenkin myös kytköksissä maan taloudellisen järjestelmän kunnosta. Kyse on rahajärjestelmän uskottavuudesta. Jos maan taloudessa on toimiva infra, sen valuutta on uskottava. Jos maan infra on rauniona, niin se valuuttakin on raunioina. Jos talousjärjestelmä ja infrastruktuuri on kunnossa, valuutta kestää epäortodoksiset painokonetempaukset. Ensimmäisen maailmansodan jälkeinen Saksa oli kaikin tavoin muutenkin rauniona, mutta Venezuela tai Zimbabwe eivät kai banaanivaltioita kummempia ole koskaan olleetkaan.

Toisen maailmansodan jälkeen maailman ykkösvaluutaksi tuli voittajavaltion Yhdysvaltain dollari. Dollareita painettiin paljon koko maailman tarpeisiin niin, että muistan että lapsena 1970-luvulla TV-uutisissa pohdittiin Yhdysvaltojen ulkopuolella liikkuvien ns. ”euro-dollarien” liikamäärän aiheuttavan talouden romahduksen. Mitään romahdusta dollarille ei tullut, päinvastoin Neuvostoliitto romahti ja sekin otti käyttöön valuutaksi US dollarin, jota se käyttää oikeana valuuttanaan tähän päivään saakka. Kyllä US dollari on arvonsa säilyttänyt koska kaikki tietävät, että Yhdysvallat on maailman vahvin ja dyynaamisin talous, jossa dollariin uskotaan, ja jossa dollarilla saa kaikkea.

Kaikki perustuu ihmisten väliseen luottamukseen US dollariin. Onhan raha kuitenkin vain ihmiskeksintö, ei raha ole mikään luonnonilmiö.

Europan Unioni on jotain ihan muuta kuin Zimbabwe tai Venezuela. Euroopan Unioni on maailman suurin ja varakkain talousalue Yhdysvallat ja Kiinakin huomioiden. Venäjä on olematon lilliputti EU:hun verrattuna. Nykyisessä Euroopan Euro-alueen taloudessa on erikoinen ongelma: rahaa on kansantaloudessa liian vähän liikkeellä, huolimatta siitä että EKP:n rahakone on alkanut painaa uutta rahaa jolla valtioiden velkoja vaivihkaa mitätöidään. Keskuspankion korko on jopa negatiivinen. Inflaatio on nykyään liian pieni Eurropassa. Vallitsee deflaation aika huolimatta siitä että EKP painaa rahaa ja ostaa valtioiden velkakirjoja ja mitätöi niitä.

Jonnekin sijoittajien makuutukseen se raha miljardien velan maksuista vaan menee. Se ei mene kiertoon, vaan imeytyy jonnekin missä rahalle saa paremman sijoituksen. Jos miljardi makaa jossain varastossa ja sen arvo nousee deflaation aikana vaikkapa 10 miljoonaa vuodessa, tottai kai muutkin miljardit mieluiten pidetään piilossa. Tuotto euron makuutuksessa on paras tällä hetkellä.

Hyvät naiset ja herrat! Raha on sitä mitä keskuspankit tekevät enterillä ja millä Euroopan Keskuspankki maksaa valtioiden velkoja. Valtiot eivät pysty kaikkia velkojaan enää maksamaan omilla veroillaan eikä säästöjä ole, mutta keskuspankki tekee euroja kun sitä ovelasti siihen pyydetään/painostetaan. Euroopan Keskuspankin pitäisi tehdä lisää rahaa ja mitätöidä lisää valtioiden velkoja, jotta kansantalouteen todella saataisin lisää rahaa kiertoon niin että inflaatio kasvaa.

Rahaa pitäisi saada kansantaloluden kiertoon lisää. Hallituksen talouskriisiryhmää johtava Vesa Vihriälä ehdotti huhtikuussa 2020, että Euroopan keskuspankki jakaisi kaikille jäsenmaille helikopterirahaa. Helikopteriraha olisi ilmaista rahaa, jonka tarkoitus on saada kansantalous käynnistymään koronakriisin takia. Ihmisillä kun jää laskut maksamatta, yrittäjillä saamiset saamatta, valtioilla verotulot saamatta ja valtioilla avustukset jakamatta, jollei kansantalouksiin saada rahaa kiertämään. Yksi euro kiertää moneen kertaan laskujen maksuissa ja auttaa selvittämään monta ongelmaa ennen kuin euro päätyy jonkun kansainvälisen institutionaalisen suursijoittajan kassaan makaamaan. Yhdysvalloissa Trump lahjoitti kaikille kansalaisilleen 1 200 dollarin eli noin 1 000 euron arvoinen Economic impact payment -shekin. Euroopassa tähän ei menty.

EKP valitsi toisen tien, eli se voi rahoittaa vain valtioita. Maaliskuussa 2020 EKP aloitti ensin 120 miljardin euron hätärahoituksen koronaviruksen talouteen tekemän tuhon vuoksi. Heti perään se kasvatti velkakirjaostoja 750 miljardiin. Euroopan keskuspankin neuvosto päätti kesäkuun 2020 kokouksessaan, että EKP lisää arvopapereiden ostoja vielä 600 miljardilla eurolla ja ostoja jatketaan vähintään kesäkuun 2021 loppuun asti. EKP ostaa markkinoilta eli pankeilta ja muilta rahoituslaitoksilta näiden hallussa olevia eurovaltioiden lainapapereita. Osa keskuspankin ostoista on yrityslainapapereita.

EKP:n inflaatiotavoite on 2 %, mutta se ei ole toteunut vaan päätynyt deflaation ja sitä kautta talouden stagflaation puolelle. Mielestäni kaksi prosenttia ei ole inflaatiotavoite eikä mikään! Pyydän että viisi prosenttia saataisiin vuosi-inflaatiota. Viiden prosentin vuosi-inflaatio olisi mielestäni kansantaloudelle parasta, joten painakaa siellä EKP:ssä vaan lisää rahaa! Roti tietenkin asiassa on oltava. Ei paineta kuitenkaan enempää rahaa, ettei uskottavuus euroon mene. Yhdysvallat on kyllä uskaltanut painaa dollareita enemmän kuin mitä sen oma kansantalous tarvitsee, ja EKP:n tulisi mielestäni tehdä samaa. Euroalue on myös suurvalta ja sen pitäisi jo osata käyttäytyä kuin suurvalta! Euroalueella ja EU:lla on teollisisia ja henkisiä resursseja olla uskottavasti valuuttansa takana niin kuin USA on oman valuuttansa takuuna.

Viiden prosentin euroinflaation aikana euron makuuttaminen ei enää kannata, vaan eurot kannattaa mieluummin sijoittaa. 5000 miljardia euroa ainakin pitäisi luoda uutta rahaa, mitä summaa on julkisuudessa muutkin ehdottaneet. Jollei se riitä niin luotakoon uutta rahaa vaikka 10 000 miljardia. Nollat vaan vilisee mutta asia on vakava!

Kun inflaatio kasvaa, niin vasta sitten sijoittajat alkavat olla kiinnostuneita sijoittaa euromiljardivuoriaan teihin, siltoihin, asuntoihin, voimalaitoksiin, tehtaisiin, hotelleihin jne ja sitä kautta kansantaloudet saadaan pyörimään. Miljardit on laitettava tekemään töitä ja tuottamaan. Ihmiset saavat silloin töitä. Niitä ei silloin makuuteta tyhjän panttina varastoissa odottamassa arvon nousua niin kuin nyt. Ainakin nämä korona-lainat tulisi kaikissa EMU-maissa mielestäni EKP:n kustantaa kokonaan, niin että taudin aiheuttamasta lamasta päästään pois sen jälkeen kun rokote varsinaiseen koronaan on keksitty. Korona on historiallinen ainutlaatuinen ongelma ja se pitäisi ratkaista historiallisella ainutlaatuisella ratkaisulla nyt kun siihen kuitenkin olisi olemattoman inflaation vuoksi mahdollisuus. Talous pitää saada pyörimään ja mistä sitä rahaa talouteen saadaan jollei sijoittajien laiska raha liikkeelle pakottamalla inflaation kautta eli lisää rahaa keskuspankissa tekemällä.

+1
Jouni Niskanen
Keskusta Vaasa

Korkeakouluissa hallinnon ja johtamisen opetus- ja tutkimus- sekä monissa esimiestehtävävissä pitkään, pankkimaailmassa kiinteistövälitystehtävissä vuosia, nyt oma yritys sekä kiinteistö- ja metsäharrastetta. Aikaisemmassa elämässä myös geologina Lapissa ja Keski-Suomessa. Sote jaksaa kiinnostaa, samoin koulutus, kuntien kehittäminen, kaikki elinkeinoihin liittyvä, sekä ulkopolitiikka ja EU. Viimeksi vaalipäällikkönä (Keskusta) Vaasassa kuntavaaleissa 2021 .

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu