Hajakokemuksia COVID-19 -karanteenista ja pleikkakolmosesta

Helmikuisena sunnuntaina tuli nimetön soitto salaisesta puhelinnumerosta, jollaisiin emme koskaan vastaa. Ajattelimme, että jos soittaja on niin salainen, että nimeä tai numeroa ei näytä vastaanottajalle, niin turha on sellaisen soittelijankaan saada vastaus meiltä.

No – seuraavana päivänä vaimo sai töihin tekstiviestin samasta salaisestu suunnasta, että yksi alaikäinen perheenjäsenemme on mahdollisesti joukkoaltistunut COVID-19:lle ja Vaasan sosiaali- ja terveyspalvelut on julistanut hänet kahdeksi viikoksi karanteeniin. Eli eipä siis mennä kouluun kahteen viikkoon. Pikaohjeet tulivat tekstiviestinä. Sitten tuli huoltajille erikseen sähköpostiviesti, jossa oli Word-dokumentti, jossa olisi ollut tarkempia ohjeita. Ongelma oli se että sitä liitettä ei saanut auki meidän tietokoneilla, oli se liite sen verran kryptatty vain Vaasan soten koneisiin yhteensopivaksi, että siviilitietokoneilla ei saanut auki. No onneksi äiti sai sen auki työpaikkallaan ja suullisesti kertoi mitä tuli tehdä. Pysy pois koulusta se oli ydinsanoma.

Kouluun piti Wilman kautta ilmoittaa karanteeni, eikä siinä mitään, on näitä koulussa ollut muitakin, joten Teamsiin annettiin opetusta luokassa olijoiden mukana. Teamssipuoli sujui rutiinilla ihan mukavasti. Isä ja äiti saivat työskennellä omia juttujaan vapaasti tietäen että yksi perheenjäsen on karanteenissa. Odoteltiin että tulisiko mitään oireita, mutta kissan viikset, terve kuin pukki koko ajan.

Ulkoilla pystyttiin perheen kesken lähes normaalisti ja oli onneksi hyvät pakkaskelit ja mökillä pystyi hiihtämään ja moottorikelkkailemaan perheen kesken, joten viikonloput meni ihan napsakasti.

Mutta muutoin koulupäivien iltoina varsinkin tuli tekemisen puute jälkikasvulle, kun kavereiden kanssa ei koululainen päässyt enää ulos. Liioittelematta sanottuna asiasta kehkeytyi muutamakin perhekonflikti, vaikka jälkikasvu on muutoin periaatteessa ihan hyväluontoista. Lopulta tuli se pelkäämäni pyyntö, että nyt pitää isi ostaa PlayStation, muuten ei aika kulu. Olin kieltäytynyt pleikasta pitkään perusteena se, että pelit on raaistavia ja aiheuttavat tunne-elämän kasvun häiriöitä, mutta ”kun kaverillakin on kaksi pleikkanelosta toinen isän luona ja toinen äidin luona ja kaikilla muillakin on pleikat”, niin lopulta hellyin. Tiesin että pleikka viitonen on vasta tulossa ja pleikka nelonen on marketissa vielä turhan kallis ja senkin pelit vielä kalliimpia niin sovimme kompromissina, että isi lähtee ostamaan Gerbystä käytetyn pleikkakolmosen mikä oli myynnissä tori.fi:n kautta.

Viidelläkympillä sain ostettua Sony PlayStation 3:n (pleikkafriikeille tiedoksi: 256 MB, 80 GB, HDMI out x 1; AV Multi out x 1; Digital out (optical) x 1, RJ-45 x 1). Kone pelittää hyvin ja on siisti ja isin silmään ihan katu-uskottavan näköinen. Äidin mielestä kone ei sovi sisustukseen mutta se kommenttihan toki oli jo odotettavisa, eli siitäkin yli päästiin isin erikoistoimenpiteillä. Pleikkakolmosta sitten on pelattu karanteenissa kirppareilta haettuja vitosen ja kahdeksan euron pelejä. Grand Theft Auto on nyt isin suosikki, jota voin pelata sen 20 minuuttia kunnes tulee väkisin uni silmään ja jälkikasvu sitten pelaa mitä pelaa yötä myöten.

Virallinen kouluun toimitettava Korona-karanteenitodistuspaperi tuli kotiin lopulta paperimuodossa vasta karanteenin jälkeen mutta koululle kelpasi. Kukaan perheessä ei sairastunut, kuten jo aavistelin, mutta oikein hyvä näin. Karanteeniviikkojen jälkeen alkoikin välittömästi hiihtolomaviikko, jolloin Vaasassa lumet melkein suli, eikä tehnyt mieli yrittääkään hiihtämään ja sen jälkeen nyt alkoi Vaasassa kaikkien koulujen kolmen viikon etäopetus. Onneksi tuli taas pakkasta ja uutta lunta ja hiihtokelit, mutta ennen kaikkea – onneksi pleikka on toiminut kaikkina näinä viikkoina.

Kiitos pleikka 3 että pelastit meidän perhesovun korona-viikkoina 2021!

+1
Jouni Niskanen
Keskusta Vaasa

Korkeakouluissa hallinnon ja johtamisen opetus- ja tutkimus- sekä monissa esimiestehtävävissä pitkään, pankkimaailmassa kiinteistövälitystehtävissä vuosia, nyt oma yritys sekä kiinteistö- ja metsäharrastetta. Aikaisemmassa elämässä myös geologina Lapissa ja Keski-Suomessa. Sote jaksaa kiinnostaa, samoin koulutus, kuntien kehittäminen, kaikki elinkeinoihin liittyvä, sekä ulkopolitiikka ja EU. Viimeksi vaalipäällikkönä (Keskusta) Vaasassa kuntavaaleissa 2021 .

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu