Metsästyksen kansallisista erikoispiirteistä

Jonkin verran on ollut polemiikkia siitä että koko Suomessa sorsastuskauden aloitus pitäisi siirtää alkamaan viikonloppuna. Ehdotus siirrosta on lähtöisin Metsästäjäliiton jäsenyhdistykseltä Sonkajärven Samoilijoilta. Seura perusteli vuoden 2012 esitystään sillä, että lauantai olisi paremmin sovitettavissa työelämään ja koska hirvijahdeissa viikonloppualoituksesta on hyviä kokemuksia.

Itse voin todistaa, että sinä päivänä kun sorsastuskausi alkaa, virastosta virkamiehet livahtavat ennen lounasta sorsastamaan. Kannatan lämpimästi sonkajärveläisten ehdotusta, sillä työ ja huvit pitää kunnallisenkin virkamiehen pitää erillään toisistaan.

Oli nimittäin mitkä päälle painavat viralliset kiireet – niin siitä huolimatta sorsanmetsästyskauden alkupäivänä on kuntayhtymän toimistosta päästävä klo 12.00:ksi suolammeille. Pu-pum! ja sorsia lakoaa taivaalta. Hirven metsästyksessä puolestaan jahti on väkisinkin viikonloppuna, sillä töissä olevien jahtimiesten ja -naisten porukkaa ei tietenkään muutoin saada kokoon. Teiden varsilla syystalven lauantai-aamuna pöhisevät hiacien ja maastureiden webastot. Helppoahan hirven saalistaminen on, kun on jahtipäälliköt, ajomiehet, ampumalavat, ampumakokeet, iso kaliberi, radiopuhelimet, äimpointit, jalorotuiset koirat, gepsit, äppsit, dronet, akkukäyttöiset varpaanlämmittimet, taskulämmintä, mönkijät, nelivedot ja goretexit. Pum pum pum – ihan varmasti hirveä kaatuu!

Metsästyskortti on minullakin ollut mutta jo umpeutunut. Jäi aikanaan vuosimaksu maksamatta, eikä ole enää voimassa  Riistaliha on kuitenkin parasta ja mielelläni siitä nautin esimerkiksi ruskeassa soosissa perunoiden kera. Hyvin olen kuitenkin riistalihassa pysynyt kun tuttavat sitä tuovat ja saahan sitä kaupasta purkitettuna. Mutta sääliksi aikanaan kuitenkin kävi sorsia ja hirviä – niillä ei ole mitään mahdollisuuksia!

Metsästys on mennyt liian helpoksi ja varmaksi.

Millä keinoin luontokappaleilla olisi tasa-arvoisemmat mahdollisuudet kaiken kehityksen aikana? Kova kovaa vastaan! Miten sitten kävisi jos sorsatkin päättäisivät ottaa uusimman teknologian käyttöönsä? Jos sorsilta tulisi .308- tai 7,62x53R-luotia takaisin, niin metsästykseen tulisi aivan uutta jännitettä. Jos vaikka täräyttäisin entiseen malliin sorsaparveen vanhalla neuvostoliittolaisella ”Tähti” mustaruuti-16-kaliberisella, mutta tuolta ne  linnut liitää takaisin kierroksen suolämpäreen päältä, kiertävät aina takaisin ampujaan päin, mutta sitenpä alkaa kuulaa ropistakin taivaalta! Äkkiä maastouduttava! Sorsien vastahyökkäys!

Muuttuisipa sorsanmetsästys jännäksi – miten tämän alfa-uroksen nyt käykään? Mitäs jos hirvi päättäisikin, että koiraan en pysähdy vaan se pistääkin kuulaa omasta pyssystään ajomiesten suuntaan, olisihan sillä helppo tähdätä kun ajomiehillä on oranssit piippalakit. Voisi se yllättää ja mennä melko jännäksi hirven mehtuukin.

Olisi riistaeläimilläkin sitten tasa-arvoisempia mahdollisuuksia, ja riistalihaa todella oppisi uudella tavalla arvostamaan – olipa se ammuttu viikonloppuna tai ei.

0
Jouni Niskanen
Keskusta Vaasa

Korkeakouluissa hallinnon ja johtamisen opetus- ja tutkimus- sekä monissa esimiestehtävävissä pitkään, pankkimaailmassa kiinteistövälitystehtävissä vuosia, nyt oma yritys sekä kiinteistö- ja metsäharrastetta. Aikaisemmassa elämässä myös geologina Lapissa ja Keski-Suomessa. Sote jaksaa kiinnostaa, samoin koulutus, kuntien kehittäminen, kaikki elinkeinoihin liittyvä, sekä ulkopolitiikka ja EU. Viimeksi vaalipäällikkönä (Keskusta) Vaasassa kuntavaaleissa 2021 .

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu