Hyviä kysymyksiä
DNA-tutkimuksen ja fossiililöytöjen edistyessä nykyihmisen sukupuun mielenkiintoisimmiksi kysymyksiksi ovat nousseet:
Missä vaiheessa Australopithecus- ja Homo-sukulinjat erosivat toisistaan eli kuuluuko A. habilis esi-isiimme? Sahelanthropuksen jälkeläisiä olemme tietysti molemmat suvut.
Ovatko Homo erectus, Homo antecessor ja Homo heidelbergensis vain toisia nimiä Homo ergasterille, vai onko kyseessä tosiaan kaksi, kolme tai neljä eri lajia? H. ergasterin jälkeläisiä olemme ilman muuta.
Onko järkevää puhua kahdesta lajista, Homo sapiensista ja Homo neanderthalensisista, vai onko kyseessä kaksi H. sapiensin alalajia?
Kuinka dramaattisia geneettisiä muutoksia liittyy niihin noin 50 000 vuoden takaisiin kulttuurimuutoksiin, jotka muuttivat ratkaisevasti ihmisten käyttäytymistä?
Tässä sivusto tuon edellä olevan videon taustavaikuttajiin. Tuo what’s hot in human origins -osaston uutispäivitykset jätän blogistin tarkistettaviksi ja täydennettäviksi ajan puutteen vuoksi. 🙂
http://humanorigins.si.edu/
Ilmoita asiaton viesti
Miksi-kysymykset ovat myös hyviä, noiden milloin ja mikä ym. lisäksi. Niitä tässä seuraavassa keskustelussa. Nämä herrat ovat osaltaan vastuussa siitä että aihetta on alettu penkoa enemmänkin, vaikka eivät varmaan osanneet ennustaa aikoinaan noita esittämiäsi molekyylibiologian so. genomisen lähestymistavan uusia avauksia aiheeseen :). Voi olla blogistille jo tuttu, mutta jollekin voi olla kiva lisä kansioon hominidien evoluutiosta. 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=pBZ8o-lmAsg&feature…
Ilmoita asiaton viesti
Noihin miksi-kysymyksiin… Sukuhistoria on jo sukupuuttojen historiaa… Siis miksi, miksi, miksi…
http://www.hs.fi/ulkomaat/Tutkimus+Indonesialaiset…
PS. http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Ape_Project
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä kysymyksiä kaikki, ehdottomasti, ja näitä linkkejä kannattaa seurata.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.kreationismi.fi/polveutumisoppi/mita-kr…
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvähän se on, että kreationistitkin yrittävät ajatella jotakin. Vähän pitemmälle pääsee vaikkapa tästä:
Dr. Alice Roberts: Evolution, The Human Story. DK, 2011.
Luulisin, että neandertaaleja on järkevää pitää arkaaisen sapiensin alalajina. En tuossa avauksessa maininnut floresinihmistä ja denisovanihmistä, joiden suhde nykyihmiseen on vielä hämärämpi, mutta merkitys ilmeisesti paikallisempi.
Ilmoita asiaton viesti