Vuoden muusikko Tampereelle 2.11.

Pianisti Vijay Iyer esiintyy Tampereen Pakkahuoneella perjantaina 2. marraskuuta kello 21.45. Jazzia harrastavat tietävät, että hän on vuoden kuumin muusikko maailmassa, ja jazzia harrastamattomatkin tietävät, että Tampere Jazz Happening on vuoden kuumin festivaali Suomessa.

Downbeat-lehden legendaarisessa kriitikkoäänestyksessä Iyer ja hänen trioalbuminsa Accelerando voittivat tänä vuonna yhteensä peräti viisi sarjaa.

41-vuotias Vijay Iyer syntyi New Yorkin Albanyssa tamiliperheeseen ja intialaiseen kulttuuriin. Kolmevuotiaana hänelle lyötiin käteen viulu, ja Euroopan klassinen musiikki ehti tulla tutuksi parissa vuosikymmenessä.

Perheen mielestä musiikki oli sopiva kurinalainen harrastus fysiikanopiskelijalle. Suoritettuaan kandidaatintutkinnon Yalessa nuori Vijay lähti länsirannikon Berkeleyhin jatko-opintoihin, mutta huomasikin olevansa oikeastaan jazzpianisti.

Koko ikänsä hän oli rentoutunut improvisoimalla pianon ääressä, koska improvisointi ei oikein istunut luonnontieteisiin tai klassiseen musiikkiin. Väitöskirja valmistuikin musiikin kognitiosta, ja Vijay muutti takaisin New Yorkiin tuottaakseen kuulijoille kognitioita koettaviksi.

Levyjä alkoi ilmestyä tasaiseen tahtiin, mutta pankin räjäytti vuoden 2009 Historicity, joka valittiin vuoden albumiksi muun muassa Downbeatissa, Village Voicessa ja New York Timesissa.

Tämän vuoden Accelerando on siis menestynyt yhtä hyvin, ja tällä kertaa Downbeat nimesi Vijay Iyerin myös vuoden muusikoksi, vuoden pianistiksi ja vuoden yhtyejohtajaksi. GQ India on valinnut Vijay Iyerin yhdeksi nykyajan 50:stä vaikutusvaltaisimmasta intialaisesta.

Vijay Iyer haluaa kiinnittää huomiota musiikin tekemiseen, kuuntelemiseen ja katselemiseen fyysisenä prosessina. Hän näkee pianonsoittonsa fyysisinä eleinä ja musiikin kollektiivisena prosessina, jossa yleisö tavoittaa soittajan käsien tulkitsemia abstrakteja ideoita. Kannattaa siis olla fyysisesti paikalla Jazz Happeningin perjantaina.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu