Onko elämä jotakin varten?

Ällistyttävän suosituksi puheenaiheeksi on osoittautunut teleologinen selittäminen, vaikka arkielämässä tuollaista termiä ei juuri käytetä:

http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194794865417/artikkeli/puheenaihe…

Tieteissä puhutaan usein funktioanalyysistä. Teleologista selittämistä sekin on. Mikään vaikea asiahan ei ole kyseessä. Puhumme siitä, miten jokin asia on olemassa jotakin tehtävää, tarkoitusta, päämäärää tai tavoitetta v a r t e n.

Ihmisen maailma on täynnä salaojia, kirveitä, tietosuojajärjestelmiä, palokuntia ja ministeriöitä, jotka on rakennettu johonkin tarkoitukseen.

Yleensä olemme tottuneet ajattelemaan, että luontoa ei voida selittää tieteellisesti vetoamalla siihen, että joku tai jokin olisi tarkoittanut todellisuuden johonkin tehtävään.

Arkipuheessa kyllä sanotaan, että silmä on kehittynyt näkemistä varten tai siivet lentämistä varten. Asia voidaan kuitenkin selittää niin, että eliöiden rakenteeseen syntyy kussakin sukupolvessa pientä muuntelua, koska mikään kopiointi ei ole virheetöntä. Jossakin ympäristössä jonkinlainen versio menestyy paremmin kuin toinen ja tuottaa enemmän seuraavan sukupolven eliöitä.

Ihan ilman tarkoitusta.

Uskotko tähän? Onko tietoisuus mielestäsi vain keskushermoston toimintaa ja pienryhmien keskustelua, kunnes joku kehittää kirjoitetun kielen, ja osa tietoisuudesta voidaan varastoida vaikka kirjoihin tai tähän internetiin?

Minä uskon.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu