Englanti on ihmisten kieli

Viime viikolla kävin Suomen Tiedeseuran 175-vuotisjuhlassa. Miksen olisi käynyt, kun bussilla pääsi Helsinkiin ja takaisin neljällä eurolla. Nykyään kannattaa seurata niin EB:n kuin VR:nkin tarjouksia.

Minulla oli asiaperuste. Tilaisuuden pääpuhuja oli eniten kunnioittamani paleoantropologi Svante Pääbo, tukholmalaissyntyinen ihmissuvun perimän tutkija. Pääbon työryhmä on selvittänyt neandertaalin ja sapiensin genomin erot ja yhtäläisyydet.

Aika moni muu paikalla olija ei ilmeisesti tiennyt tästä mitään, mutta tärkeätä oli tapahtumassa pönöttää. Suomen Tiedeseura on maan vanhin jatkuvasti toiminut tiedejärjestö. Täysin kaksikielinen tietenkin, koska sen perustivat ruotsinkieliset suomalaisen kulttuurin ystävät.

Harvoin on naurattanut niin paljon kuin tämän tilaisuuden tervehdyspuheita kuunnellessa. Puheenjohtaja Marianne Stenius ja opetusministeri Jukka Gustafsson olivat äärimmäisen hermostuneita.

Olen nähnyt kaikki filmit, joissa Väinö Tanner ja Paavo Nurmi yrittävät puhua englantia, mutta ikinä en ole kuullut puhetta, josta olisi niin vaikeata saada selvää kuin Gustafssonin Jukan ruotsista.

Tervehdyspuheiden jälkeen päästiin pääasiaan. Leipzigissa Max Planck -instituuttia johtava ruotsalainen Svante Pääbo kertoi sapiensien, neandertaalien ja denisovanihmisten suhteesta. Englanniksi tietenkin. Tuskin hänelle oli mikään muu vaihtoehto tullut mieleenkään. Miksi olisi tullutkaan? Englanti on ihmisten kieli.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu