Moraalieläin

On olemassa yleisinhimillinen moraali. Biologinen ja antropologinen tosiasia on, että ”älä tapa omia” ja ”älä varasta omilta” ovat kaikkien kulttuurien peruskäskyjä.

Sellaisen luontaisen heimon koko, jossa pärjätään ilman kirjattuja sääntöjä, on korkeintaan 150-200, kuten Robin Dunbarin tutkimuksista ja spekulaatioista ilmenee.

Jo tuhansia vuosia on kuitenkin pikkuhiljaa rakennettu yhä suurempia kirjoitettuihin lakeihin perustuvia valtioita. Hurjia törmäyksiä ja dramaattista väkivaltaa on ilmennyt, mutta olen taipuvainen uskomaan, että Steven Pinker on oikeassa tiiliskivessään The Better Angels of Our Nature:

Väkilukuun nähden murhanhimo vähenee. Maailmansotien ja keskitysleirien 1900-luku ei ollut läheskään yhtä väkivaltainen kuin maailma 1000 tai 2000 vuotta sitten.

Ihmiset oppivat tulemaan toimeen yhä suuremmissa yhteisöissä. ”Omat” käskyissä ”älä tapa omia” ja ”Älä varasta omilta” ymmärretään, joka puolella maailmaa, pikkuhiljaa, yhä suuremmaksi joukoksi.

Samojen lakien puitteisiin mahtuu monia kulttuureja, monia tapoja. Ei ole syytä kiistää, että jotkut kulttuurit ovat pinkeriläisessä mielessä kehittyneempiä kuin toiset, mutta kaikki ovat matkalla samaan suuntaan.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu