Jazz Happeningissa kunnon käärmeöljyä

Alttosaksofonisti Tim Berne kävi Tampereella ensimmäisen kerran 28 vuotta sitten ja vaikutti tyytyväiseltä suomalaiseen tapaan suhtautua soittajiin. ”This is where Dizzy lives”, hän sanoi hotellistakin.

Ilmeisesti hieman Dizzyä tuntemattomampia muusikoita oli mannermaalla kohdeltu astetta leväperäisemminkin. 

Nyt on vaikea uskoa, että hänellä oli tuolloin vasta vuosikymmenen muusikonura takanaan. Tosin hän kuulosti vielä aika lailla opettajaltaan Julius Hemphilliltä, mutta, totta puhuen, niin hän kuulostaa nykyäänkin. Paljon suurempaa kohteliaisuutta saksofonistista ei oikein voi sanoakaan.

Tim Berne on kotoisin täkäläisille hyvin tutunomaisista maisemista, New Yorkin Syracusesta, Tampereen ystävyyskaupungista itse asiassa. Ehkä juuri pikkukaupunkilaisälykön itsetunto sai nuoren miehen perustamaan oman levymerkin jo vuonna 1979.

1980-luvulla Berne kuului myös muusikkopiiriin, jonka jäseniä olivat muun muassa kitaristi Bill Frisell, sellisti Hank Roberts ja trumpetisti Herb Robertson. He esiintyivät toistensa levyillä, joita tuotti saksalaiselle JMT-merkille Stefan F. Winter.

Bernen siihenastisen uran huippusaavutus oli JMT-albumi Tim Berne’s Fractured Fairy Tales, joka julkaistiin vuonna 1989. Bernen, Robertsonin ja Robertsin lisäksi mukana olivat viulisti Mark Feldman, basisti Mark Dresser ja rumpali Joey Baron.

Kuulin tätä kokoonpanoa myös elävänä Brooklynissa samana syksynä. Hyvin harvoin musiikki kuulostaa näin täsmälleen nimeltään. Fractured Fairy Tales, ajatelkaa.

Seuraavina vuosina selvisi, että tuon soundin omaperäisyys johtui nimenomaan saksofonistista ja säveltäjästä. Yhtä vaikuttavia kokonaisuuksia ilmaantui vaihtelevien soittokumppanien kanssa. Vuonna 2003 Tim Berne kävi Keravalla ja sen vuoden Kerava Jazz olikin kaikkien aikojen paras.

Tuotettuaan pitkään kaiken oman musiikkinsa itse Screwgun-merkilleen Berne on nyt levyttänyt pari vuotta arvovaltaiselle ECM:lle. Kriitikot ja eurooppalaiset konserttiyleisöt ovat olleet innostuneita.

Niin nykyisen yhtyeen kuin viimevuotisen albuminkin nimi on Snakeoil. Tänä vuonna sama kvartetti julkaisi jo uudenkin levyn Shadow Man. Tällä viikolla 59 vuotta täyttäneen johtajan lisäksi Snakeoiliin kuuluvat klarinetisti Oscar Noriega, pianisti Matt Mitchell ja rumpali Ches Smith.

 

http://player.ecmrecords.com/tim-berne-snakeoil

http://www.allaboutjazz.com/php/article.php?id=45520#.Ul85JOAR_Iw

http://www.tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/

 

Tim Berne Snakeoil esiintyy Tampere Jazz Happeningissa Pakkahuoneella lauantai-iltana 2. marraskuuta. Odotettavissa on huolellisesti rakennettua, pitkäjänteistä mutta armottomasti eteenpäin keinuvaa akustista ilotulitusta.

Tältä se saattaa kuulostaa:

 

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu