Voiko jazzimmaksi tulla?

Mitä se jazz on?

Jazz on verbi Louisianasta, englanniksi äännettyä ranskaa. Sen synonyymejä ovat swing, boogie, rock and roll ja fuck. Musiikkia se on kuvannut satakunta vuotta.

Jazz is Our Religion, sanoi John Jeremy elokuvassaan, jossa puhuivat ja soittivat Art Blakey, Kenny Clarke, Andrew Cyrille, Bill Evans, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin, Jo Jones, Dewey Redman ja monet muut.

Jazz on musiikkia, jossa pitää olla ainakin kaksi kolmesta elementistä: kaksi- ja kolmijakoisten rytmien päällekkäisyys; improvisoitu soolo-ja yhtyesoitto; vaikeasti määriteltävä ”sininen” modaalisuus.

Yksi noista kolmesta voi puuttua useinkin. Silloin rupeaa yleisöstä tai mediasta joku kyselemään, onko tämä jazzia. On se, useimmiten, jos sitä soitetaan Tampere Jazz Happeningissa.

Aina joskus kuulee musiikkia, jossa kaikki kolme elementtiä ovat niin kohdallaan, että jokainen mummu ja vaari olisi tunnistanut sen jazziksi New Orleansin kaduilla sata vuotta sitten, vaikka bändi soittaisi 2000-luvun hittiä Bingo Bango.

Sellaista musiikkia soittaa Hot 8 Brass Band, New Orleansista itsekin, lauantai-illan päätteeksi Tampereen Klubilla 2. marraskuuta. Tällaista siis:

 

 

http://jpvuorela.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/151843-jazz-happening…

http://www.tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu