Jazzin ankkurin uusimmat uutiset

Rumpali Jack DeJohnette rysähti raamit kaulassa Itämeren musiikkimarkkinoille, kun Charles Lloydin kvartetti hätkähdytti maailmaa Tallinnan jazzfestivaalilla vuonna 1967.

DeJohnetten yhteistyö pianisti Keith Jarrettin kanssa on jatkunut tuosta lähtien, ensin Tony Williamsin seuraajana Miles Davisin kokoonpanossa ja sitten Jarrettin triossa.

Rumpalina Jack DeJohnettea on luonnehdittu seuraavaksi askeleksi Tony Williamsista (vielä) teknisempään suuntaan, mutta säveltäjänä ja johtajana häntä tekisi mieli kuvailla hieman toisin.

Jo 34 vuotta sitten fuusioon kyllästynyt Jazzradion Jaakko Tahkolahti kommentoi DeJohnetten levyuutuutta: ”Kerrankin kunnon rutistusta”. Sitä on seurannut toinen, kolmas, kymmenes ja ties kuinka mones kerta.

Jack DeJohnette on jazzin ankkuri; muistutus siitä, että perusarvojen pohjalta voi aina kehittää uutta.

Pitkäikäisin Jack DeJohnetten hankkeista oli Special Edition, josta oli useitakin painoksia, yhtä erityisiä kaikki. Yksi niistä kävi Tampere Jazz Happeningissakin vuonna 1991. Viimeksi johtaja kävi täällä Ripple Effect -yhtyeensä kanssa vuonna 2007.

Pianisti George Colligan liittyi Jack DeJohnette Groupiin vuonna 2010. Muut tämänvuotisen kvartetin jäsenet ovatkin moninkertaisia Suomen kävijöitä. Bassokitaristi Jerome Harris muistetaan Sonny Rollinsin luottomuusikkona, ja puhaltimia hoitelee itse Don Byron.

Don Byron on levyttänyt omissa nimissään vinon pinon tulkintoja swingin, klezmerin, bebopin ja eurooppalaisenkin musiikin klassikoista, joten klarinettikulttuuri on hallussa. Sanonpa suoraan, että kukaan maailmassa ei soita mitään paremmin kuin Don Byron klarinettia.

Jack DeJohnette Group esiintyy Tampere Jazz Happeningin pääkonsertissa sunnuntaina 3. marraskuuta Pakkahuoneella.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_DeJohnette

http://www.youtube.com/channel/UCTW0Dwjp4xfT57SbheO7AFA

http://www.tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu