Jazzin wanhojen mestarien ikäongelma

Siihen aikaan, kun tutkijat alkoivat vakavasti kiinnostua jazzin historiasta, useimmat alkuperäiset mestarit olivat vielä periaatteessa aktiivisessa työiässä, mutta monet heistä olivat suuren lamakauden jäljiltä musiikkiin liittymättömissä hanttihommissa.

Takaisin markkinoille päästääkseen aika monet rupesivat kertomaan etnomusikologeille yhä hurjempia tarinoita siitä, kuinka aikaisin he olivat olleet jazzin kanssa tekemisissä. Samassa rytäkässä rupesivat syntymäajat kummasti varhentumaan.

Esimerkiksi säveltäjä Jelly Roll Morton väitti syntyneensä vuonna 1885 ja keksineensä koko jazzin vuonna 1902. Kongressin kirjaston nauhoituksissa hän toki korostaa, että Louisianassa oli suuria muusikoita aikaisemminkin, mutta esimerkiksi Buddy Bolden oli "ragtime"-kornetisti eikä vielä jazzmuusikko.

Trumpetisti Bunk Johnson sanoi soittaneensa jazzia Boldenin bändissä jo 1890-luvulla ja syntyneensä vuonna 1879. Vanhemman Boldenin syntymävuodeksi hän arvioi "noin 1868".

Nyttemmin on todistettu, että Buddy Bolden syntyi 6.9.1877 ja Jelly Roll Morton 20.10.1890. On ihan realistista kuvitella, että Jelly Roll muutti hyvinkin ratkaisevasti New Orleansin musiikin suuntaa jo varhain, mutta hän levytti vasta vuonna 1923, eikä Bolden levyttänyt koskaan.

Ennen Jellyä aitoa New Orleans -jazzia levyttivät esimerkiksi 19.12.1881 syntynyt trumpetisti King Oliver ja joulupäivänä 1886 syntynyt pasunisti Kid Ory.

Monia tuon ajan mustia muusikoita ymmärrettävästi harmitti melkoisesti, että valkoisilla oli etulyöntiasema levytysstudioissa. "Jazz"-sanan levymarkinoille tuoneen Original Dixieland Jazz Bandin johtaja Nick LaRocca oli syntynyt 11.4.1889, joten on syytä uskoa hänen olleen edellä mainittujen oppilas.

Nytpä on kuitenkin mainittava eräs mestari, joka oli aktiivinen jo ennen kuin Louisianan "Jim Crow"-apartheid-käytännöt tulivat voimaan. Erittäin monet ensimmäisen polven jazzmuusikot soittivat rumpali Papa Jack Lainen yhtyeessä ennen kuin äänilevyistä edes haaveiltiin.

Emme oikeastaan tiedä, kuinka lähellä myöhempää "jazzia" Papa Jackin oma tyyli oli, mutta hän oli syntynyt 21.9.1873 ja hänen yhtyeessään soitti melkoinen määrä myöhempiä tähtiä, mustia, valkoisia ja latinoita. Papa Jack oli muuten Italian Laineita eikä Suomen 🙂

Klarinetisti Alphonse Picou, High Societyn legendaarisen soolon isä, oli syntynyt 19.10.1878, mutta onnistui vuosikausia väittämään syntymävuodekseen 1872, ilmeisesti osoittaakseen olevansa Lainea vanhempi. Eräässä Stanley Kubrickin legendaarisessa valokuvassa vuodelta 1950 nähdään sekä Picou että uudenvuodenpäivänä vuonna 1884 syntynyt kornetisti Papa Celestin.

Kyllähän ihmiset toisinaan syntyvät joulupäivänä tai uudenvuodenpäivänä, mutta aina joskus tulee miettineeksi, kuinka tarkkaan näitä asioita silloin kirjattiin.

Louis Armstrong uskoi äitiään, joka kertoi hänen syntyneen 4.7.1900. Sehän olisi ollut symbolisesti oikein, koska hän jos kuka edusti Amerikan vuosisataa, mutta uudet todisteet ovat vankat: oikea päivämäärä on 4.8.1901.

Jos maltetaan astua hieman Louisianan ulkopuolelle, täytyy mainita sellaisia pioneereja kuin bluesin isä W. C. Handy (syntynyt 16.11.1873) ja James Reese Europe (syntynyt 22.2.1881). Europe toi afroamerikkalaisen musiikin Eurooppaan ensimmäisen maailmansodan aikana ja levytti "melkein" jazzia jo vuonna 1913.

Oma veikkaukseni on, että kaikista tässä mainituista "jazzin" keksijänä, erotukseksi "ragtimesta" ja "bluesista", muistettaisiin nykyään juuri J. R. Europe, ellei hän olisi kuollut hiukan hämärissä olosuhteissa jo vuonna 1919.

http://en.wikipedia.org/wiki/James_Reese_Europe

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu