Cowboy Charlie on poissa

Yksi eniten elämääni vaikuttaneista taiteilijoista kuoli 11. heinäkuuta. Hän ehti esiintyä 75 vuotta, vaikka ei ehtinyt elää ihan 77-vuotiaaksi.

Charles Edward Haden aloitti suurin piirtein vehnäpellon laidalla, Iowan Shenandoah'ssa perheyhtyeen nuorimpana laulajana, jonka lempinimi oli Little Cowboy Charlie.

Murrosikäisenä häntä kohtasi eräs polion muoto, joka halvaannutti osan kasvolihaksista. Laulajasta tuli kontrabasisti, joka seurasi veljeään jazzin urbaaniin maailmaan.

Los Angelesissa Charlie Haden törmäsi 1950-luvun lopulla jazzin avant gardeen. Texasista tulleella alttofonisti-säveltäjä Ornette Colemanilla oli samanlaiset käsitykset musiikin vapaudesta kuin Charliella, ja hän vei basistin mukanaan levittämään sanaa ensin New Yorkiin ja sitten koko maailmaan.

Charlie Hadenin vapauskäsitykset eivät rajoittuneet musiikkiin. Säveltäjäkumppani Carla Bley kuvasi Charlien pistämättömästi kertomalla, millainen hän ei ole: Nuorena me koemme voimakkaasti erilaiset epäoikeudenmukaisuudet. Sitten me totumme niihin. Charlie ei totu.

Liberation Music Orchestra oli Charlie Hadenin ja Carla Bleyn ajoittainen suurhanke, joka otti kantaa vapauden tarpeessa olevien puolesta. Aluksi Espanjan, Portugalin, Angolan ja Mosambikin kansojen; myöhemmin mitä moninaisimpien sorrettujen.

Suuremman osan aikaa Charlie kuitenkin vietti pienissä hiljaisissa ympyröissä: duoissa, trioissa, kvarteteissa, jazzien kaikkien suurnimien kanssa vuorotellen.

Vuonna 1984 Charlie Haden muutti pysyvästi Los Angelesiin ollakseen lähellä opiskelijalapsiaan. Viime vuosikymmeninään hän julkaisi lukuisia albumeja, joita yhdisti Hollywood noir -teema.

Kohtasin Charlie Hadenin Artukaisten lentokentällä, josta Ykä Järvihaavisto ajoi hänet, Dewey Redmanin, Mick Goodrickin, Paul Motianin ja minut Tampere Jazz Happeningiin, syksyllä 1986.

Jo silloin Charlie käytti pysyvästi korvatulppia ja ihmetteli, miten jotkut saattoivat kuunnella samassa konsertissa Bill Laswellin rockaavaa Last Exitia ja hänen sensitiivistä kvartettiaan. Televisiohaastattelussa johtaja ei tuntunut pitävän musiikkia niin tärkeänä asiana kuin rauhan, valistuksen ja viisauden levittämistä maailmaan.

Tässä näytteessä esiintyy 25 vuoden takainen Liberation Music Orchestra. Kitaristi on Mick Goodrick ja trumpetisti Stanton Davis:

https://

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu