Halloween-suunnitelma

Tasan kuukauden päästä tärähtää: Tampere Jazz Happening 2014 järjestetään tuttuun tapaan pyhäinpäivän viikonloppuna 30.10.–02.11. Lauantaina 1. marraskuuta kello 17.30 lavalle astuu Django Bates' Beloved.

Toukokuussa 1985 olin 30-vuotispäivääni paossa Lontoossa ja käynti Ronnie Scottin klubilla kuului asiaan. Ohjelmistossa oli Loose Tubes -nimisen big bandin ensimmäinen pääkaupunkikeikka.

Tunsin nuorista soittajista nimeltä muutaman, mutta erityisesti kiinnitti huomiota sovitukset tehnyt dynaaminen pianisti, josta en ollut kuullutkaan: 24-vuotias Django Bates.

Eipä muistu mieleen toista yhtä jysäyttävää ensikokemusta muusikosta.

Siitä saakka olen pitänyt tapanani hankkia hyllyyni kaikki levyt, joilla Django soittaa. Vuonna 1987 hankittiin Tampere Jazz Happeningiin itse mieskin Human Chain -yhtyeineen.

Televisio-ohjelmaa tehtäessä osa henkilöstöstä odotti yhä paikalle varsinaista mestaria ennen kuin sain kaikki vakuuttuneeksi siitä, että tämä pikkupoika tässä on pääosassa. Kunhan poika pääsi pianon ääreen, erehtymisen vaaraa ei enää ollut.

Keski-iän koittaessa Django saavutti vankan jalansijan etenkin Tanskassa, jossa hänelle myönnettiin ensin Jazzpar-palkinto ja sitten Kööpenhaminan rytmimusiikkikonservatorion professuuri.

Django Bates on käynyt Suomessa monta kertaa eri kokoisia yhtyeitä johtamassa, muun muassa April Jazzissa ja Raahen Rantajatseissa. Loose Tubeskin keikkailisi taas, mutta 21-henkinen jazzorkesteri on yhä suomalaisille festivaaleille mahdoton haave.

Sen sijaan pääsemme vihdoinkin kuulemaan pianotrioa Django Bates' Beloved, joka on tehnyt jo kaksi Charlie Parker -henkistä albumia. Bassoa soittaa Petter Eldh ja rumpuja Peter Bruun.

Ei muuten kannata kysyä, mikä on Django Batesin oikea etunimi. Hänen vanhempansa olivat jazzin ystäviä ja tykkäsivät erityisesti Django Reinhardtista. Se, että Reinhardtin oikea etunimi oli Jean, on taas toinen juttu.

Django Bates kuuluu samaan kategoriaan kuin Thelonious Monk tai Herbie Nichols. Standardejakin soittaessaan hän tekee niistä automaattisesti omiaan. Kuulija tajuaa, että tämä mies on kuullut maailman juuri näin koko ikänsä.

http://easyweb.easynet.co.uk/jemuk/django-mp3/home.htm

http://easyweb.easynet.co.uk/~jemuk/index.html

http://tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu