Halloween-suunnitelma
Tasan kuukauden päästä tärähtää: Tampere Jazz Happening 2014 järjestetään tuttuun tapaan pyhäinpäivän viikonloppuna 30.10.–02.11. Lauantaina 1. marraskuuta kello 17.30 lavalle astuu Django Bates' Beloved.
Toukokuussa 1985 olin 30-vuotispäivääni paossa Lontoossa ja käynti Ronnie Scottin klubilla kuului asiaan. Ohjelmistossa oli Loose Tubes -nimisen big bandin ensimmäinen pääkaupunkikeikka.
Tunsin nuorista soittajista nimeltä muutaman, mutta erityisesti kiinnitti huomiota sovitukset tehnyt dynaaminen pianisti, josta en ollut kuullutkaan: 24-vuotias Django Bates.
Eipä muistu mieleen toista yhtä jysäyttävää ensikokemusta muusikosta.
Siitä saakka olen pitänyt tapanani hankkia hyllyyni kaikki levyt, joilla Django soittaa. Vuonna 1987 hankittiin Tampere Jazz Happeningiin itse mieskin Human Chain -yhtyeineen.
Televisio-ohjelmaa tehtäessä osa henkilöstöstä odotti yhä paikalle varsinaista mestaria ennen kuin sain kaikki vakuuttuneeksi siitä, että tämä pikkupoika tässä on pääosassa. Kunhan poika pääsi pianon ääreen, erehtymisen vaaraa ei enää ollut.
Keski-iän koittaessa Django saavutti vankan jalansijan etenkin Tanskassa, jossa hänelle myönnettiin ensin Jazzpar-palkinto ja sitten Kööpenhaminan rytmimusiikkikonservatorion professuuri.
Django Bates on käynyt Suomessa monta kertaa eri kokoisia yhtyeitä johtamassa, muun muassa April Jazzissa ja Raahen Rantajatseissa. Loose Tubeskin keikkailisi taas, mutta 21-henkinen jazzorkesteri on yhä suomalaisille festivaaleille mahdoton haave.
Sen sijaan pääsemme vihdoinkin kuulemaan pianotrioa Django Bates' Beloved, joka on tehnyt jo kaksi Charlie Parker -henkistä albumia. Bassoa soittaa Petter Eldh ja rumpuja Peter Bruun.
Ei muuten kannata kysyä, mikä on Django Batesin oikea etunimi. Hänen vanhempansa olivat jazzin ystäviä ja tykkäsivät erityisesti Django Reinhardtista. Se, että Reinhardtin oikea etunimi oli Jean, on taas toinen juttu.
Django Bates kuuluu samaan kategoriaan kuin Thelonious Monk tai Herbie Nichols. Standardejakin soittaessaan hän tekee niistä automaattisesti omiaan. Kuulija tajuaa, että tämä mies on kuullut maailman juuri näin koko ikänsä.
http://easyweb.easynet.co.uk/jemuk/django-mp3/home.htm
http://easyweb.easynet.co.uk/~jemuk/index.html
http://tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/
Sunnuntaina 2. marraskuuta kello 14 pyhäinpäivän viikonloppu jatkuu Mikko Innasen 10+ -kokoonpanolla Tampereen Pakkahuoneella. Yhtye oli vakuuttavassa kunnossa jo alkutaipaleellaan:
https://www.youtube.com/watch?v=0KvuskTLB1g
Nykyään johtaja itse on elämänsä vedossa. Asia tuli todistettua viime keskiviikkona Tampereen Huurupiilossa, jossa Mikko soitti triossa Ville Rauhalan ja Simo Laihosen kanssa.
Kotiin päästyä piti kuunnella Nick Brignolaa ihan muistaakseen, miltä maailman ketterin baritonisti kuulosti ennen kuin Innasen Mikko tuli kehiin. Mikko on parempi.
http://tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/su…
Ilmoita asiaton viesti
Mies tuli vuonolta, näyttäen… no, ihan helvetin norjalaiselta villapaitoineen, lippalakkeineen ja haitareineen. Stian Carstensenin kutsuminen ”norjalaishaitaristiksi” olisi kuitenkin yhtä harhaanjohtavaa kuin Joe Zawinulin kutsuminen ”itävaltalaispianistiksi”, niin oikeutettua kuin se väestörekisterin ja ulkonäön perusteella olisikin.
Carstensen on maailman ennakkoluulottomimpia muusikoita. Ajatelkaa Kimmo Pohjosen monipuolisuus potenssiin kaksi, niin pääsette jyvälle.
Viime vuosien merkittävimpiä televisiokokemuksia oli norjalaisten Jazz Lab, jossa Carstensen oli kapellimestarina. Tässä joitakin otteita:
http://www.youtube.com/watch?v=6sxRHN61Wgs
On siis syytä pysyä jalkeilla tämän vuoden Tampere Jazz Happeningin loppuun asti, koska sunnuntai-illan huipentaa Stian Carstensenin yhtye Farmers Market:
http://www.youtube.com/watch?v=Rp8_qIibpSA
Norja on muutenkin varsin hyvin esillä vuoden 2014 Happeningissa, kuten on ollut 2000-luvulla aika usein… ehkä jonkun mielestä lian usein, mutta uusia kiinnostavia nimiä tuntuu riittävän. Jostain syystä norjalaiset onnistuivat joskus 1980-luvulla löytämään mainion tasapainon julkisesti tuetulle, kaupallisesti toimivalle ja silkasta innostuksesta kumpuavalle jazzkuttuurille. Kateeksi käy, Suomen kokoinen maahan tuo on.
Meikäläiselle uusi tuttavuus tämän vuoden ohjelmistossa on trumpetisti Mathias Eick:
http://www.youtube.com/watch?v=OtJcu9Z-rEY&list=PL……
Eickin albumilla Skala kuullaan muun muassa sävelmät Edinburgh ja Oslo. Tuollaisilla nimillähän ei voi osua harhaan. Kaikkien ICP Orchestraa ja Bill Friselliä kuuntelemaan tulevien kannattaa siis ehtiä paikalle lauantai-iltana 1.11. jo kello 20.
Ilmoita asiaton viesti