Jazzia suoraan sylttytehtaalta

Tämänvuotisen Tampere Jazz Happeningin vaikeimmin ennustettava esiintyjä saattaa olla Terence Blanchard E-Collective. Sillä ei ole vielä takanaan yhtään keikkaa. Kun se soittaa Tampereella sunnuntaina 2. marraskuuta kello 17.30, kiertue on kuitenkin jo hyvässä vauhdissa.

Totta puhuen trumpetisti Blanchard on kyllä takuuvarma. Hän on kaikista Happeningin esiintyjistä selvimmin sitä, mikä 2000-luvun ihmiselle tulee mieleen arvoituksellisesta four-letter wordista "jazz". Hänen, kuten niin monen, korkeakoulunsa oli Art Blakeyn Jazz Messengers vuosina 1982–86.

Blanchard syntyi vuonna 1962 ja kasvoi New Orleansissa Alvin Alcornin ja Wynton Marsalisin oppilaana. Porissa hän kävi jo 25-vuotiaana hard bopin uutena tähtenä. Muistan nuoren miehen pettymyksen, kun Jyrki Kankaan kuljetuksia varten hankkiman Rolls Roycen kyljessä luki "Budget"…

Silloinen soittokumppani, altisti Donald Harrison, esiintyi 2010-luvun Treme-televisiosarjassa näkyvästi omalla naamallaan. Sarjan keskeinen trumpetistihahmo Delmond Lambreaux oli aika tasapuolinen yhdistelmä nimenomaan Terence Blanchardista ja Wynton Marsalisista, vaikka Blanchard vilahti kuvissa itsenäänkin.

Elävistä kuvista ei Terence Blanchardin uralla ole ollut puutetta. Elokuvasäveltäjänä hän jysäytti jo 1990-luvun alussa Spike Leen klassikoissa Mo' Better Blues ja Jungle Fever. Sen jälkeen hän on tehnyt musiikin yli 50 leffaan, luultavasti useampaan kuin kukaan toinen samanaikaisesti keikkamuusikkona toiminut jazzmies.

Hän on kuitenkin aina korostanut juuri jälkimmäistä toimenkuvaansa. Säveltäessä pääsee tutustumaan uusiin akustisiin ja sähköisiin maailmoihin, mutta vain konsertoimalla pääsee tutustumaan uusiin inhimillisiin maailmoihin.

Vuodesta 2007 lähtien Terence Blanchard on johtanut pitkäaikaishanketta Thelonious Monk -instituutin siirtämiseksi New Orleansin Loyola-yliopiston tiloihin. Kesällä 2013 St. Louisissa esitettiin Blanchardin ensimmäinen ooppera. Ei puhettakaan, että tällaiset pikkuseikat häiritsisivät esiintyvän taiteilijan festivaalikiertueita.

Nyt tulee siis E-Tampereelle E-Collective. Erityisesti havannalaissyntyinen pianisti Fabian Almazan, elokuvasäveltäjä itsekin, herättää melkoisesti odotuksia. Nimen sana "collective" ei ole tarkoitettu vitsiksi.

http://tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/

http://jpvuorela.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/176952-django-bates-p…

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu