Norja, öljyn ja jazzin suurvalta

Mies tuli vuonolta, näyttäen… no, ihan helvetin norjalaiselta villapaitoineen, lippalakkeineen ja haitareineen. Stian Carstensenin kutsuminen "norjalaishaitaristiksi" olisi kuitenkin yhtä harhaanjohtavaa kuin Joe Zawinulin kutsuminen "itävaltalaispianistiksi", niin oikeutettua kuin se väestörekisterin ja ulkonäön perusteella olisikin.

Carstensen on maailman ennakkoluulottomimpia muusikoita. Ajatelkaa Kimmo Pohjosen monipuolisuus potenssiin kaksi, niin pääsette jyvälle.

Viime vuosien merkittävimpiä televisiokokemuksia oli norjalaisten Jazz Lab, jossa Carstensen oli kapellimestarina. Tässä joitakin otteita:

http://www.youtube.com/watch?v=6sxRHN61Wgs

On siis syytä pysyä jalkeilla tämän vuoden Tampere Jazz Happeningin loppuun asti, koska sunnuntai-illan huipentaa Stian Carstensenin yhtye Farmers Market:

http://www.youtube.com/watch?v=Rp8_qIibpSA

Norja on muutenkin varsin hyvin esillä vuoden 2014 Happeningissa, kuten on ollut 2000-luvulla aika usein… ehkä jonkun mielestä lian usein, mutta uusia kiinnostavia nimiä tuntuu riittävän. Jostain syystä norjalaiset onnistuivat joskus 1980-luvulla löytämään mainion tasapainon julkisesti tuetulle, kaupallisesti toimivalle ja silkasta innostuksesta kumpuavalle jazzkuttuurille. Kateeksi käy, Suomen kokoinen maahan tuo on.

Meikäläiselle uusi tuttavuus tämän vuoden ohjelmistossa on trumpetisti Mathias Eick:

http://www.youtube.com/watch?v=OtJcu9Z-rEY&list=PLSBVDerk7Zg9H_…

Eickin albumilla Skala kuullaan muun muassa sävelmät Edinburgh ja Oslo. Tuollaisilla nimillähän ei voi osua harhaan. Kaikkien ICP Orchestraa ja Bill Friselliä kuuntelemaan tulevien kannattaa siis ehtiä paikalle lauantai-iltana 1.11. jo kello 20.

http://tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/django-bates-palaa-…

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/maailman-paras-bari…

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/jazzia-suoraan-sylt…

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu