Pyhäpäivän ratoksi: Carla Bley

Kuka vakavamielinen säveltäjä tekisi albumin nimeltä Dinner Music? Carla Bley ei ole koskaan vakavissaan, mutta tosissaan hän on aina.

Moni tietyn ikäinen suomalainen koki suurimmat musiikkitärähdyksensä Porin Riihikedon koulussa. Suurin kaikista oli Carla Bley vuonna 1978. Olin siellä minäkin. Intensiivinen ironia yhtyi tinkimättömään taituruuteen.

Myöhempiä Bley-kokemuksia on ollut paljon: Tampereella, Helsingissä, sisällä, ulkona, paisteessa, sateessa, ison ja pienen yhtyeen kanssa. Monilla, monilla levyillä.

Carla Bleyn kirjoittamaa musiikkia oli kuunneltu ennen Riihiketoakin: Gary Burtonin A Genuine Tong Funeral; Charlie Hadenin Liberation Music Orchestra; tärkeimpänä kaikista Jazz Composers Orchestran ooppera Escalator Over The Hill…

Carla Bley on jazzin suuria säveltäjiä, joten kyllä hän parhaimmillaan on big bandin johtajana, mutta paljon tulee sanotuksi jopa duona Steve Swallowin kanssa. Nyt jo viitisentoista vuotta Bley ja Swallow ovat tehneet myös triokiertueita saksofonisti Andy Sheppardin kanssa.

Steve Swallow on, paitsi historian arvostetuin sähköbasisti, erittäin mukava mies. 30 vuotta sitten Tampereen Ylioppilastalolla hän muisti ennen encorea onnitella yleisöä siitä, että "kuuntelimme niin kivasti".

Ensimmäinen Bley, jonka yhteydessä Swallow tuli julkisuuteen, oli pianisti Paul Bley, klarinetisti Jimmy Giuffren triossa yli puoli vuosisataa sitten. Sukunimi ei ole sattuma: Paul Bley oli Carla Borgin ensimmäinen aviomies.

Tosiaan: jos joku ihmettelee Carla Bleyn pohjoismaista ulkonäköä, hänen tyttönimensä on Borg.

Vuosia, vuosia Carla ja Steve soittelivat yhdessä trumpetisti Mike Mantlerin kanssa. Mike oli Carlan toinen mies, mutta Steve Swallowista tuli se lopullinen valinta. Pariskunta muutti aikoja sitten hyvin skandinaavisiin maisemiin New Yorkin Woodstockiin.

Jotain pohjoista mietteliäisyyttä kaikessa heidän touhussaan on. Uusin trioalbumi löytyy ECM:ltä ja Cullyn festivaalikeikka YouTubesta, mutta tällainen täytyy kokea elävänä. Esimerkiksi Tampere Jazz Happeningissa sunnuntaina 1. marraskuuta klo 17.30.

 

https://

http://tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu