David Murray tuo Tampereelle taas jotakin uutta

https://

David Murray pyrähti New Yorkiin nuoruutensa Kaliforniasta kaksikymppisenä vuonna 1975. Profeetta hänestä tehtiin heti, kun me fuusioon kyllästyneet saimme taas kunnon akustista rutistusta.
 
Tenoristina Murray jatkoi siitä, mihin Albert Ayler jäi, bassoklarinetistina siitä, mihin Eric Dolphy jäi. Myöhemmin paljastuivat juuret Ben Websterissä ja Paul Gonsalvesisssa.
 
Kun Robert Altman teki Kansas City -leffaansa liittyneen tunnin musiikkivideon vuonna 1996, David Murray oli ainoa mahdollinen valinta Body And Soulia puhaltavan Coleman Hawkinsin rooliin.
 
Murray on saanut kaikki alan palkinnot Grammya, Jazzparia ja Guggenheim-stipendiä myöten. Silti hänessä on jotain vastustamattoman maanläheistä.
 
Mestari on aina vältellyt suuria sanoja ja suuria levymerkkejä, asunutkin mieluummin muualla kuin Manhattanin alakaupungilla, nyt jo vuosikausia Ranskassa ja Portugalissa.

Tampereen ylioppilastalolla Murray esiintyi jo vuonna 1982. Seuraavana kesänä kysäisin, mitä hän mahtaa tehdä marraskuussa ja niinpä mies heitti ensimmäisen monista Happening-keikoistaan Sampolassa.

En ole enää laskenut, montako kertaa David Murray on Suomessa käynyt. Hienoa, että Happeningin nykyjärjestäjät ymmärtävät hänen arvonsa.

Tällä vuosituhannella Murray on yhdistellyt omaan perusnäkemykseensä milloin afrikkalaisia, milloin karibialaisia kulttuureja. Vokalistien ja runoilijoiden kanssa hän on tehnyt yhteistyötä useinkin, mutta hiphoptaiteilija Saul Williams on silti jotakin uutta.

Totta puhuen, itse odotan eniten instrumentalisteilta. Kvartetti on kuitenkin fonistille luontevin toimintaympäristö. Rumpali Hamid Drake ja basisti Jaribu Shahid ovat takuuvarmoja ja suomalaisille perin tuttuja. Pianisti Orrin Evans on viime vuosien puhutuimpia uusia nimiä.

http://www.tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu