Ginger Baker: ei muusikon paras ystävä

En ole vielä kuullut Ginger Bakeria elävänä. Yksi kokemus hänen vaikutuksestaan minulla on:

Olin joskus bussimatkalla Coloradon Denveristä Lookout Mountainille katsomaan Buffalo Billin hautaa, kun kuski hiljensi vauhtia ja osoitti metsärinteellä näkyvää etäistä farmia. Kuski kertoi rutiininomaisen turistitiedotteen: Tuolla asui se Ginger Baker.

Niinpä. Coloradostakin hän pakeni tai tuli karkotetuksi, kuten niin monesta muusta paikasta.

Jay Bulgerin dokumenttielokuvassa Beware of Mr. Baker tehdään selväksi, että Mr. Baker on niin sanotusti oikea muusikko: jazzrumpali, säveltäjä ja kapellimestari. Kaikesta heviin viittaavasta hän sanoutuu jyrkästi irti.

Vuonna 1939 syntynyt lontoolainen kasvoi brittiläisen bebopin mukana. Bulgerin dokumentissa hän itkee kerran: puhuessaan siitä, miten hänellä oli neljä esikuvaa. Phil Seamenista, Max Roachista, Art Blakeysta ja Elvin Jonesista tuli kaikista hänen ystäviään, ja tämä on elämässä tärkeintä.

Vuonna 2005 Ginger Baker soitti Eric Claptonin ja Jack Brucen kanssa Royal Albert Hallissa vähintään yhtä hyvin kuin 35 vuotta aikaisemmin, mutta kaikki me taisimme 2010-luvulla jo kuvitella, että ura on päättänyt.

Niin vain mies on polkaissut liikkeelle uuden yhtyeen, joka esiintyy Tampere Jazz Happeningissa lauantaina 31. lokakuuta.

Basisti on Alec Dankworth, jota ajattelen edelleen parin tutun muusikon poikana. Hitto, hän on 55-vuotias. Takana on keikkoja Abdullah Ibrahimin, Dave Brubeckin ja Stephane Grappellin kanssa.

Yksi sympaattisimmista esiintymisistä oli Rotterdamissa seitsemän vuotta sitten, kun Alec säesti isäänsä ja äitiään, John Dankworthia ja Cleo Lainea. Molemmat sukupolvet latasivat siihen konserttiin kaikkensa, eikä jälki unohdu.

Ginger Baker Jazz Confusionissa soittaa tenorifonia itse PeeWee Ellis, jonka saattoi nähdä Ylen kanavalla tänä syksynä Mr. Dynamite -dokumentissa muistelemassa, miten hän muokkasi Miles Davisin So Whatin James Brown -hitiksi Cold Sweat.

Olen aina ollut filosofiassakin connoisseur of confusion, joten odotan Jazz Confusionilta paljon.

http://www.gingerbaker.com/

http://tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu