Paluu tulevaisuuteen: Tampereella mingustellaan taas

Kenen puolen vuosisadan takaisen jazzin suurmiehen ääni kuuluu nykymusiikissa eniten? En ihmettele, jos mieleen tulevat Miles Davis, John Coltrane ja Ornette Coleman. Hyviä vastauksia kaikki.

Minulla on vielä parempi ehdotus. Niille, jotka haluavat olla jazzin kanssa enemmän kuin hyvänpäivän tuttuja: suurin vaikuttaja on Charles Mingus (1922–79). Säveltäjä, kontrabasisti, pianisti. Väkivaltainen, itsekeskeinen kusipää, kuten empaattisen elämäkerran kirjoittanut Gene Santoro häntä luonnehti.

Mingus tunsi kaiken maailman musiikin, teoriassa ja käytännössä; yritti soveltaa sitä amerikkalaiseen ja eurooppalaiseen kulttuuriin; ja usein onnistuikin, vaikka vain harvat soittokumppanit ylsivät samalle aaltopituudelle hänen eläessään.

Nykyään maailma on saanut Mingusin kiinni. Siitä pääsemme nauttimaan lauantaina 31.10. klo 20, kun Tampere Jazz Happeningin lavalle astuu ranskalaisen Papanosh-yhtyeen Oh Yeah! -projekti. Papanoshin oma musiikki on tietenkin aina ollut Mingus-vaikutteista, mutta tämän vuoden albumilla ja syksyn kiertueella soitetaan myös sellaisia Mingus-klassikoita kuin Peggy's Blue Skylight, Los Mariachis ja Cumbia & Jazz Fusion.

https://

Yksi niistä harvoista samalle aaltopituudelle yltäneistä soittokumppaneista oli tuossa kuultu Eric Dolphy. Nykymaailmassa saman tason fonismia edustaa Tampereelle Papanoshin kanssa tuleva Roy Nathanson.

Nathansonhan muistetaan ennen kaikkea Jazz Passengers -yhtyeen Happening-keikoista vuosina 1992 ja 2012. Tässä hän kertoo Mingusista Papanoshin kanssa:

https://

http://www.tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/

http://jpvuorela.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/204197-david-murray-t…

http://jpvuorela.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/203717-pyhapaivan-rat…

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu