Jazz on maailman musiikki

Three Continents, One Sound. Täsmäkuvaus Omar Sosan, Paolo Fresun ja Trilok Gurtun triosta, joka soittaa Tampere Jazz Happeningissa tänään klo 21.45.

Kuubalainen säveltäjä ja pianisti Omar Sosa on kotoisin juuri niistä oloista, jotka jazzin lähteiksi yleensä ymmärretään. Hän sanoo itsekin musiikkinsa olevan karibialaisen santerian ilmausta.

Tänä vuonna 50 täyttänyt Sosa on trionsa juniori. Vanhemmat valtiomiehet ovat italialaistrumpetisti Paolo Fresu ja intialaisperkussionisti Trilok Gurtu, Happening-veteraani ja mestarikokki:

www.trilokgurtu.net

Eurooppalaisten taidekanavien katsojille Paolo Fresu on tuttu, mutta vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa. Flyygelitorven sointi istuu intialaisten lyömäsoittimien maailmaan paremmin kuin minkään muun puhaltimen.

https://

Paljon puhutaan siitä, miten jazzin pitäisi yhdistää eri kulttuureja, fuusioida hot ja cool, tasapainottaa suunnittelu ja improvisointi, juhlia sekä yksilöä että kollektiivia. Varmaan myös taata maailmanrauha ja ratkaista luonnonvarojen riittävyyden ongelmat.

Charles Mingus otti kaiken tämän vakavasti. Hänen omalle mielenterveydelleen se ei ehkä ollut paras mahdollinen ratkaisu, mutta paljon kestävää musiikkia siitä seurasi.

Huomenna klo 20 Jazz Happeningin lavalle astuu ranskalaisen Papanosh-yhtyeen Oh Yeah! -projekti. Papanoshin oma musiikki on tietenkin aina ollut Mingus-vaikutteista, mutta tämän vuoden albumilla ja syksyn kiertueella soitetaan myös sellaisia Mingus-klassikoita kuin Peggy's Blue Skylight, Los Mariachis ja Cumbia & Jazz Fusion.

http://www.tamperemusicfestivals.fi/jazz/fi/ohjelma/

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu