Mikä musiikissa on universaalia?

Musiikki on organisoitua ääntä, kuten Edgard Varese ja Vinko Globokar ovat sanoneet.

Pythagoras on sekä musiikin että matematiikan tutkimuksen tärkein isä ja osoitti niiden yhteyden kosmisen harmonian merkkeinä. Matematiikka on universaali kieli, musiikki on värähtelyä, samaa kaikkialla.

Antiikissakin kuitenkin ymmärrettiin, että muusien taide eroaa pelkästä laskemisesta. Musiikin määritelmäksi ei riitä Cassiodoruksen 500-luvulla esittämä "oppi luvuista ja lukusuhteista".

Nykyajan säveltäjä osaa tietenkin inspiraation yllättäessä kirjoittaa kappaleen paperille tai verkkoon, vaikka soitinta ei olisi käsillä tai naapuria ei viitsisi herättää laulamalla. Minusta se ei kuitenkaan ole musiikkia ennen kuin se on soitettu.

John Cage kyllä sanoi, että musiikki on aina olemassa, toisinaan vain käännämme korvamme pois, mutta hänkään ei tarkoittanut, että musiikkia olisi ilman ääntä. Joskus musiikki syntyy siitä, että soittaja keskttyy kuuntelemiseen.

Pelkistetyimmillään musiikki koostuu äänestä ja rytmistä. Nämä ovat universaaleja elementtejä.

Rytmi edellyttää vähintään kahta peräkkäistä tapahtumaa. Ääni voi olla harmonista. Missä tahansa maailmankaikkeudessa perusintervallit syntyvät värähtelevistä kappaleista samalla tavoin. Mutta ei äänen tarvitse olla harmonista ollakseen musiikkia.

Yleismaailmallisia merkityksiä musiikilla tuskin on, ei ainakaan monia. Keskenään läheisissä kulttuureissa asuvat saattavat tietenkin kokea samoja tunteita kuunnellessaan samaa musiikkia, mutta melko pienikin minkä tahansa perinteen opiskelu muuttaa nopeasti kenen tahansa suhtautumista siihen, minkälaisia viestejä hän musiikissa kuulee.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu