Historiasta, kulttuurista, tieteistä ja olkiukoista

Tässä blogissa saa kommentoida naapuriakin:

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240651-tiede-olki…

Kiinnostavasti tuossa yllä lukee "olkiukkona", mutta varsinaiseen otsikkoonsa Seppo Oikkonen oli lopulta keksinyt kirjoittaa "Tiede olkikukkona".

Kyllähän 60– ja 70–luvuillakin tieteestä filosofoitiin kaikenlaista kiintoisaa. Marshall McLuhaniin Oikkonen myöntääkin nyt palanneensa. Imre Lakatosin ja Paul Feyerabendin keskustelu on uuden avauksen taustalla nimettömänä.

Nyt, kun oikeata tutkimusta, eikä pelkästään siitä filosofoimista, on harrastettu 40–50 vuotta lisää, ei kuitenkaan enää tunnu kovin luotettavalta väittää, että:

"Rooman valtakunnassa retoriikan maaperältä orastivat jo silmän kognitiiviset kyvyt. Mutta jo olemassa ollut lukutaito menetettiin, kun Eurooppa vajosi keskiajan likipitäen tuhatvuotiseen depersonalisaation uneen."

Euklidinen geometria toki keksittiin ensiksi Euroopassa, koska Geometria-teoksen kirjoitti eurooppalainen kaveri nimeltä Eukleides.

Ottaen huomioon esimerkiksi Zheng He'n purjehdukset 1400-luvulla tai 1600-luvun japanilaiset puupiirrokset, tuntuu kuitenkin hiukkasen hassulta ajatella, että:

"euklidista geometriaa ei maailmassa esiinny missään missä kulttuuriseksi perusratkaisuksi ei ole valikoitunut äännekirjoitus".

 

 

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu