Itsestään tietoinen robotti?

En pidä Ilkka Niiniluodon tyylistä. Kun filosofilta kysyy, paljonko kello on, mielellään toivoisi, että hän ei aloittaisi vastausta: "Sumerilaisen aikakäsityksen mukaan…"

Ensyklopedisenä ja uteliaana tietäjänä Niiniluoto kuitenkin ottaa vakavasti monet sellaisetkin kysymykset, joihin äkkinäisempi ajattelija ei malta tarttua. Esimerkiksi keskustelut koneoppimisesta ja ihmisen rajoista.

Ray Kurzweil tuli monelle ikäpolvessani tutuksi 80-luvulla syntetisaattorinrakentajana. Hänen myöhempi singulariteettifilosofiansa ja kosminen optimisminsa perustuu henkilökohtaiseen selviämiseen lukuisista tappavista taudeista. Nyt 70-vuotiaana hän itse on monin tavoin käytännössä nuoremman oloinen kuin 35-vuotiaana.

Ei Kurzweilkaan vielä ole keksinyt, miten entropialakia voitaisiin ikuisesti väistellä pelkkää informaatiota siirtämällä. Mutta ihan kiintoisia kysymyksiä hän on herättänyt. Erityisesti ajattelen tuota "pitäisikö itsestään tietoiseksi tulleelle robotille suoda ihmisarvo".

Tässä ajaudutaan suurten määritelmien äärelle. Jos ihminen on itsestään tietoinen robotti, eikö juuri sellaiselle ihmisarvo kuulu? Kaikki eliöt koostuvat soluista, jotka ovat robotteja, mutta mitä merkitsee "itsestään tietoinen"? On vaikea olla ajattelematta, että maapallon elämän neljän miljardin vuoden evoluutiossa tällainen reflektiokyky on kasvanut asteittain.

Ihmisillähän on konsti itsestään tietoisten olioiden rakentamiseen: minullakin on kaksi lastenlasta. Frankensteinin tapa rakentaa niitä ei ole kuitenkaan ihan ensi viikon asia, eikä vuoden 2029. Mutta tosiasia on, että uusia eliölajeja pystyttäisiin tekemään laboratoriossa mielin määrin jo nyt. Kun perusmolekyylit ovat jo valmiiksi kehittyneet ja perimää osataan leikata ja liimata.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu