Muistattekos veljekset Montgommerin? Wes 96 vuotta

Kolme veljestä Indianapolisista jää jazzin historiaan: basisti Monk, kitaristi Wes ja vibrafonisti Buddy Montgomery. Keskimmäinen, Wes, täyttäisi tänään 6. maaliskuuta 96 vuotta, mutta kuoli synnynnäiseen sydänvikaan jo vuonna 1968. Kuollessaan häntä pidettiin jazzkitaran kolmantena kulmakivenä Django Reinhardtin ja Charlie Christianin ohella.

John Leslie “Wes” Montgomeryn ammattilaisuraa haittasi ankara lentopelko. Kun Lionel Hamptonin orkesteri kiersi maata lentokoneella vuonna 1948, bändin kitaristi Wes tuli joka kaupunkiin perässä autolla. Kauanhan tuollaista rääkkiä ei kukaan olisi kestänyt, ja pian Wes palasikin kotikaupunkiinsa klubikeikkailijaksi.

Kumma kyllä suomalaiset oppivat tuntemaan veljeksistä ensimmäisenä basisti Monkin, joka uskalsi lentää ja oli saanut pikkuveljen suosituksesta pestin Hamptonin Euroopan-kiertueille vuosina 1952–53. Hän tutustutti eurooppalaiset sellaiseen ihmeeseen kuin Fender-sähköbassoon.

Sittemmin Monk ja Buddy jatkoivat uraansa Kaliforniassa Mastersounds-yhtyeessä, mutta Wes asui enimmäkseen kotonaan Indianapolisissa. Kaikki kaupungissa vierailleet kuuluisuudet ihailivat hänen uniikkia peukalotekniikkaansa, ja Cannonball Adderley taisi olla se, joka hankki hänelle levytyssopimuksen Riverside-merkille.

Nykyään on selvää, että Wes Montgomeryn parhaat studiolevytykset ovat juuri Riverside-kaudelta, mutta hänen elinaikanaan nämä hard bop -albumit hätkähdyttivät lähinnä muusikoita ja kriitikoita. Suuri yleisö ihastui enemmän A&M-merkille tehtyihin tulkintoihin 60-luvun popstandardeista.

Vuonna 1965 Wes Montgomery onnistuttiin houkuttelemaan elämänsä ainoalle Euroopan matkalle. Sen aikana äänitettiin lukuisia konserttitallenteita, joista paras saatiin hyvin tuotettuna versiona vihdoin virallisille markkinoille viime vuonna.

Kyseessä on Resonance Recordsin julkaisema albumi “In Paris: The Definitive ORTF Recording”. Myös pianisti Harold Mabern, basisti Arthur Harper ja rumpali Jimmy Lovelace ovat elämänsä kunnossa. Muutamalla raidalla vierailee myös tenoristeista nopein, Johnny “One Note” Griffin.

Jonkin verran videoitakin Wes Montgomeryn maagisista käsistä on olemassa:

https://

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu