Amitai Etzioni kuoli, mutta onko imperiumien aika ohi?

Presidentti Barack Obama ärsytti kerran venäläisiä sanoessaan puheessaan, että nämä eivät ole huomanneet ”imperiumien ajan” olevan ohi.

Sillä(kään) kertaa suuri poliittinen johtaja ei maininnut lähteekseen sosiologi Amitai Etzionia, kuten eivät yleensä maininneet myöskään Bill Clinton ja Tony Blair.

Tunnetusti Obama oli kuitenkin jutellut Etzionin kanssa ja ihan ilmeisesti myös lukenut tämän kirjan ”From Empire to Community” (Palgrave MacMillan, 2004). Etzioni väitti, että ilman globaalia yhteisöllisyyttä ihmiskunta ei selviä luontokadon, pandemioiden ja kyberturvattomuuden kaltaisista ongelmista.

Amitai Etzioni halusi aina rekrytoida kommunitarisminsa taakse kaikkien suurten uskontojen johtajat. Itse hän oli syntynyt juutalaiseksi Werner Falkiksi Saksan Kölnissä vuonna 1929. Uuden nimen hän sai Palestiinassa vuonna 1937. Valmistuttuaan maisteriksi Israelissa hän teki sosiologian väitöskirjansa Kalifornian Berkeleyssä vuonna 1958.

Etzioni piti tärkeimpänä teoksenaan vuoden 1968 kirjaa ”The Active Society”. 50 vuotta myöhemmin ilmestyi ”Law and Society in a Populist Age”, josta tavan mukaan keskusteltiin paljon, kirjoittajaa mainitsematta…

Varmaan ensimmäinen yliopistossa tenttimäni kirja, kohta puoli vuosisataa sitten, oli opettajani Seppo Randellin suomentama Amitai Etzionin ”Nykyajan organisaatiot”. Siihen aikaan kirjoittajaa pidettiin jo aika itsestäänselvästi amerikkalaisena ja lopun ikäänsä hän olikin töissä pääosin Columbia Universityssä ja George Washington Universityssä.

Monet poliittiset johtajat kuuntelivat Etzionia, mutta vain Jimmy Carterin suoraselkäisyys riitti kutsumaan hänet joksikin aikaa virallisesti neuvonantajaksi. Hiukan hirvittää ajatella, kuinka kauan siitäkin on. Amitai Etzioni kuoli 94-vuotiaana Washington D.C.:ssä 31. toukokuuta.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu