Ei ehkä kuitenkaan superyllätystä snookerissa
Tämän vuoden MM-kisojen loppuottelijoista Kyren Wilson on 32-vuotias ja Jak Jones 30-vuotias, nykysnookerin normeilla ihan koululapsia molemmat.
Wilson on kokeneempi, neljän vuoden takainen finalisti ja ainoa tänä vuonna välieriin asti selvinnyt sijoitettu pelaaja.
Jonesilla olisi periaatteessa tilaisuus tehdä ennätys. Ainoa nykyjärjestelmän aikana karsintojen kautta tullut maailmanmestari on Shaun Murphy, joka lähti vuoden 2005 kisoihin maailmanlistan sijalta 43. Jonesin tämänvuotinen sijoitus oli 44.
Kokemus merkitsee kuitenkin paljon Sheffieldin Crucible-teatterissa. Wilson oli huippukunnossa neljä vuotta sittenkin, mutta finaalissa Ronnie O’Sullivania vastaan ei ollut jakoa. Nyt hän on itse ennakkosuosikki ja Jones nuori haastaja.
Tilanteesta 7-1 lähdetään sunnuntai-iltaan, mestaruuteen tarvitaan 18 erävoittoa maanantai-illan päätyttyä.
No, ei tämä vielä ohi ole. Jones pääsi ensimmäisen illan lopuksi ihan hyvään vauhtiin, vaikka hävisi taistelun viimeisen freimin viimeisestä mustasta. Wilson johtaa 11-6.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden viimeinen MM-sessio alkaa maanantai-iltana yhdeksältä Wilsonin johtaessa 15-10. Veikkaan, että Jones ei kaadu ainakaan vielä ensimmäisen neljän freimin aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno matsi loppujen lopuksi. Komeaa yritystä Jonesiltakin, mutta numerot aika selvästi Wilsonille 18-14.
Ilmoita asiaton viesti
Kovia nuoria molemmat, mutta arvelen, että Jak Jones on tulevaisuuden haka kunhan saa pelinsä tasalaatuisemmiksi, eli päänsä hallintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Jos nyt pitäisi veikata kolmea tulevaisuuden maailmanmestaria, veikkaisin ikäjärjestyksessä Mark Allenia, Jak Jonesia ja Si Jiahuita. Kukaan heistä ei muuten ole englantilainen.
Ilmoita asiaton viesti
Allen ja Jones lukeutuisivat Ison-Britannian joukkueeseen, jos snooker olisi olympialaji.
Bongaan aina mielelläni Englannin ja Skotlannin liput vaikkapa jalkapallon mm-turnauksesta. Wales on niihin nähden omassa sarjassaan ei-ristilipulla.
Ilmoita asiaton viesti
Arkipäivän rasismia on, että urheilussa usein Britannian eli Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) joukkue tosiaan on GBR, Iso-Britannia. Mark Allen pääsisi olympiasnookeriin armosta mukaan, vaikka onkin huonompaa ihmislajia, pohjoisirlantilainen.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa-a! ”Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti” olisi ehkä se korrekti ilmaus. Voidaanko tuo yksinkertaistaa muotoon ”Britannia”, ja merkitseekö se samaa valtiollista aluetta?
Atlantin länsipuolella sijaitseva Pohjois-Amerikan Yhdysvallat ei enää ole suomalaisessa kielenkäytössä ”USA” eikä varsinkaan ”Amerikka”. Se on uutisraporteissa ja urheiluselostuksissa ”Yhdysvallat”, ja sikäläisiä ihmisiä kutsutaan tunnollisesti ”yhdysvaltalaisiksi”. Oikeaoppista, mutta jotenkin hidasta, erityisesti jääkiekkoselostuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kielenhuoltajien suositus on ollut vuosikymmeniä, että ”United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland” on arkikielessä ”Britannia”. Iso-Britannia on yksi saari, eikä merkitse samaa.
Muotoa ”Britannia” käytetään myös kaikissa valtiollisissa tai muuten virallisissa suomenkielisissä teksteissä. Britit itse sanovat vastaavissa tilanteissa ”United Kingdom” tai ”UK”.
Urheilukisoissa näkee aina lyhenteen ”GBR”. Luulisi kuningaskuntaan kuuluvien irkkujen vähitellen hermostuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä ”GBR”:ää ei kannata ajatella enää lyhenteenä, vaan teknistyyppisenä joukkuekoodina.
Ilmoita asiaton viesti
Näin sitä tietysti arkisin ajatellaan, mutta miksi hitossa juuri urheilulle ei kelpaa selvempi ja käytännöllisempi ”UK”?
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmahan ei ole vain irkkujen. Iso-Britannia on saari, joka koostuu Englannista, Walesista ja Skotlannista. Yhdistyneen kuningaskunnan eli Britannian kansalaisina olympiajoukkueeseen voivat kuitenkin kuulua monien pienempien Pohjanmeren, Kanaalin ja Irlannin meren saarien asukkaat.
Ilmoita asiaton viesti