Ensimmäinen virallinen Juneteenth

Huomenna on kesäkuun 19. päivä, Yhdysvaltain orjuuden päättymisen muistopäivä. Yhdysvaltain musta väestö on kutsunut 1800-luvulta lähtien päivää nimellä Juneteenth.

156 vuotta orjuuden päättymisen jälkeen Juneteenth on nyt ensimmäistä kertaa julistettu kansalliseksi juhlapäiväksi. Yrityksiä päivän virallistamiseksi on tehty ennenkin, mutta tällä viikolla esitys meni läpi lähes yksimielisesti: senaatissa sitä ei vastustanut kukaan ja edustajainhuoneessakin vain 14 republikaania kehtasi vastustaa 415 edustajan kannattaessa.

Koska huomenna on lauantai, monet valtion virastot ilmoittivat torstaina, että tällä kertaa Juneteenthia juhlitaan perjantaina.

”Juneteenth” on tunnetusti myös Ralph Ellisonin toisen romaanin nimi. Hän hioi sitä 40 vuotta, mutta omasta mielestään ei ehtinyt saada sitä valmiiksi ennen kuin kuoli vuonna 1994. Kirja julkaistiin postuumisti vuonna 1999. Joitakin lukuja Ellison toki julkaisi eläessäänkin.

Kyseessä on varmaan kirjallisuuden historian dramaattisin toisen romaanin ongelma. ”Näkymätön mies” oli niin uskomaton arvostelumenestys, että Ellison ei uskonut pystyvänsä enää samaan. Akateemisia hommia hänelle riitti niin paljon, että taloudellista julkaisemisen pakkoa ei ollut.

Hiljaa hyvä tulee, niin romaanikirjallisuudessa kuin kansallisissa juhlapäivissäkin.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu