Häpeä, Kansallisteatteri

Riitely ”kulttuurisesta omimisesta” on usein vähän koomista silloinkin, kun puhutaan musiikista tai kirjallisuudesta. Erityisen outoa se on, kun puhutaan teatterista.

Pitäisikö jonkun selittää Kansallisteatterin pääjohtajalle Mika Myllyaholle, mitä merkitsee verbi ”näytellä”. Minusta sillä tarkoitetaan, että joku esittää jotakin muuta kuin itse on.

Kaikki äidistäni -näytelmän esitysten peruuttaminen ja ammattitaitoisen Janne Reinikaisen syrjäyttäminen keskeisestä roolista viime hetkessä on ala-arvoista. Häpeällistä.

Muutama ihminen, joiden joukossa tuskin on kovin monia lipun ostaneita, on valittanut jostakin täysin asiaan kuulumattomasta. Myllyaho todistaa, ettei ole koskaan tullut itse ajatelleeksi mitään.

Pitänee nyt sitten boikotoida Glenda Jacksonia ja Leea Klemolaa, kun ovat esittäneet miehiä. Täytynee poistaa arkistoista länkkärit, joissa valkoiset ovat esittäneet intiaaneja. Ilman muuta kielletään lastennäytelmät, joissa ihmiset esittävät eläimiä.

Hirveintä, mitä kukaan tietää, lienee että mustat amerikkalaiset ja jopa valkoiset eurooppalaiset ovat menneet esittämään Othelloa. Tietääkö muuten joku, minä vuonna näyttämölle nousi ensimmäinen naispuolinen Ofelia?

 

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu