Häpeä, Kansallisteatteri
Riitely ”kulttuurisesta omimisesta” on usein vähän koomista silloinkin, kun puhutaan musiikista tai kirjallisuudesta. Erityisen outoa se on, kun puhutaan teatterista.
Pitäisikö jonkun selittää Kansallisteatterin pääjohtajalle Mika Myllyaholle, mitä merkitsee verbi ”näytellä”. Minusta sillä tarkoitetaan, että joku esittää jotakin muuta kuin itse on.
Kaikki äidistäni -näytelmän esitysten peruuttaminen ja ammattitaitoisen Janne Reinikaisen syrjäyttäminen keskeisestä roolista viime hetkessä on ala-arvoista. Häpeällistä.
Muutama ihminen, joiden joukossa tuskin on kovin monia lipun ostaneita, on valittanut jostakin täysin asiaan kuulumattomasta. Myllyaho todistaa, ettei ole koskaan tullut itse ajatelleeksi mitään.
Pitänee nyt sitten boikotoida Glenda Jacksonia ja Leea Klemolaa, kun ovat esittäneet miehiä. Täytynee poistaa arkistoista länkkärit, joissa valkoiset ovat esittäneet intiaaneja. Ilman muuta kielletään lastennäytelmät, joissa ihmiset esittävät eläimiä.
Hirveintä, mitä kukaan tietää, lienee että mustat amerikkalaiset ja jopa valkoiset eurooppalaiset ovat menneet esittämään Othelloa. Tietääkö muuten joku, minä vuonna näyttämölle nousi ensimmäinen naispuolinen Ofelia?
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kulttuuri/teatteri/kaikki-aidistani-naytelman-roolituksesta-nousi-somekeskustelu-kansallisteatteri-siirtaa-loppuunmyydyn-ensi-illan/
Ilmoita asiaton viesti
Kuivalehden juttu on maksumuurin takana, joten en ole aivan tarkkaan selvillä, mistä on kyse, mutta vaikuttaa tosiaan naurettavalta, jos esitys olisi sinänsä toimiva.
Täysin ennenkuulumatonta ei kylläkään ole, että esittäjien ”aitoudelle” asetetaan tiukat kriteerit. Porgy ja Bess on tunnettu esimerkki oopperasta, jota ei hevin ole annettu valkonaamojen esittää, vaikka säveltäjä olikin valkoinen. Amerikassa nuo rotukysymykset saavat välillä merkityksen, jota eurooppalaisen on vaikea ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tässä tapauksessa kyse oli siitä, että jotkut suomalaiset pillastuivat tietämättömyyttään. Almodovarin elokuvassa hahmo on transsukupuolinen, mutta Britanniassa tehdyssä näyttämösovituksessa transvestiitti. Almodovar nimenomaan itse on hyväksynyt sovituksen.
Kerro, näkyykö jompikumpi näistä:
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006633932.html
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006633932.html?utm_source=email&utm_medium=toimitus&utm_campaign=hs_uk_2019
Ilmoita asiaton viesti
Nämä linkit toimivat.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2012 tehdyn elokuvan Mannerheimin rooliin oli valittu musta mies, mutta siitä ei sopinut loukkaantua…
Ilmoita asiaton viesti
Taiteessa toimivuus tai vaikuttavuus ei synny säännöistä. Oudonkin tuntuisilla ratkaisuilla voi saada jotain mielekästä aikaan. On totaalisen naurettavaa ja taiteen hengen vastaista asettaa pyhä sääntö ”transsukupuolisen esittäjän on oltava transsukupuolinen” (puhumatta tässä siitä, että näytelmäsovituksessa ei ilmeisesti edes ole kysymys transsukupuolisesta vaan -vestiitista). Joka ajalla taitaa olla omat pyhät lehmänsä, nyt on jostain syystä transujen vuoro.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten puheenvuoron puolella juuri todettiin, peruuminen on peruttu.
Mitä ilmeisimmin kyseessä oli markkinointi ”kohun” nostattamisen avulla. Nyt näytelmä on jo saanut enemmän julkisuutta kuin mitä se pelkän esityksen perusteella olisi ikinä saanut.
Ilmoita asiaton viesti
Farssit kuuluisivat oikeastaan näyttämölle 🙂 Kaipa tämä prosessi jonkinlaista julkisuudenhallintaa osoittaa. Lisää lippuja on tosin vaikea myydä loppuunmyytyihin näytäntöihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kai niitä lisänäytöksiäkin voi järjestää ja ainakin palstatila on jo nyt taattu.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoituksellista kohun nostattamista vai ammattitaidotonta sekoilua?
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan jälkimmäistä. Kuka nyt tekisi itsensä hölmöksi tahallaan?
Ilmoita asiaton viesti
Täyttä asiaa J-P:ltä!
Ilmoita asiaton viesti
Puheenvuoron puolelta katosi asiaa käsittelevä kirjoitus. Muutama kommentti oli jo aiemmin poistettu ilmeisesti ylläpidon toimesta.
Teatterissa ja elokuvissa ym. on tärkeää, että yleisö uskoo sen, mitä esitetään. Jokainen voi itse arvioida, voiko mies sitten esittää (trans)naista uskottavasti.
Vuonna 2017 esitettiin suositun ysärisarja Twin peaksin uudet jaksot. Mukana oli yhdessä jaksossa myös David Duchovnyn esittämä Denise, joka on transnainen. Asiasta ei tietääkseni noussut minkäänlaista kohua. 90-luvulla hahmoa käytettiin sarjassa lähinnä huumorin lähteenä parissa jaksossa, joissa esiintyi.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Mika Myllyaho ei esitä teatterinjohtajaa kovin uskottavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö näyttelijää vaihtaa?
Ilmoita asiaton viesti