Joonas Rinne ja maailman taso
Joonas onnistui vihdoin tekemään 1500 metrin juoksun Suomen ennätyksen. Äimän käkenä kuuntelin selostusta, jossa ihasteltiin hänen loppunousuaan. Tosiasiassahan hän tuli maalisuoralle kuudentena ja putosi kahdeksanneksi.
Kaikki kunnia sitkeälle puurtamiselle, joka on lopulta tuottanut jämäkän 3.36–3.37 -tason ja ennätyksen 3.35,20.
Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa kymmenen kaveria juoksi alle Suomen ennätyksen, kuusi parasta alle virallisen olympiarajan 3.33,50. Kisoihin valittaneen Cole Hocker (3.30,59), Yared Nuguse (3.30,86) ja Hobbs Kessler (3.31,53).
En ihmettele, jos nimet ovat vieraita. Mailin matkan suurmaita ovat Britannia, Norja ja Kenia, mutta eivät jenkitkään poissa pelistä ole.
Rinne tarvitsisi voiton lisäksi Kalevan kisoista vielä yhden kunnon ajan rutistaakseen itsensä rankingin 45 parhaan joukkoon, putoamaan olympiakisojen alkuerissä. Onnea siihen, tietenkin.
Yhdysvaltojen keskimatkojen nykyisestä tasosta sen verran vielä, että naisten 800 metrillä odotettu kärkikolmikko putosi kisoista kokonaan. Valituiksi tulevat Nia Akins (1.57,36), Allie Wilson (1.58,32) ja Juliette Whittaker (1.58,45).
Ilmoita asiaton viesti
Niin, olympiavoittoa puolustava Athing Mu kaatui. Raakaa on karsinta USA:ssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida olla toista olympiakomiteaa tai yleisurheiluliittoa, joka olisi yhtä ehdoton. Missä tahansa muualla Brooke Andersen valittaisiin kisoihin, vaikka nyt yhdessä kilpailussa ei tulosta saanutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikki kunnia sitkeälle puurtamiselle…”
– Ikäiseni henkilöt muistavat Pekka Vasalan aktiivi- ja menestysvuodet. Googletin sekä Rinteen että Vasalan tietoja, ja juoksijat ovat keskenään varsin eripituisia: 173/184 cm. Ilmankos olympiavoittajan meno ei tuonut mieleen verbiä ”puurtaa”!
En kuitenkaan tyrmää Joonas Rinteen tekemää lajivalintaa varsinkaan nyt, kun jopa Pekka Vasala on jäänyt hänen taakseen.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan mukava oli katsella Joonas Rinteen juoksua. Muistan toki Pekka Vasalan juoksutkin. Ihmetellä pitää kuitenkin että näin pitkä väli oli enntyksillä tälläisessä hyvin fiksussa lajissa kuin 1500 metrin juoksussa.
Ei kovin tulee enää seurattua yleisurheilua. Juniorina kyllä osasin kaikki mahdolliset maailmanennätykset ja ehkä eniten ihmetytti 1500 metrin ennätys joka oli Herb Elliotin nimissä tuolla matkalla ollen 3.35.6 ja juostu Rooman olympialaisissa 1960. Herb lopetti juoksemisen seuraavana vuonna ja siksi en koskaan saanut varsinaisesti tuntumaa häneen ja juoksuihinsa koska varsinainen lajin seuraaminen alkoi vasta ehkä seuraavana vuonna koska olen sitä kuuluisaa vuoden 1955 vuosikertaa.
Tuossa se Herbin juoksu:
https://www.facebook.com/watch/?v=634324147218093
Ilmoita asiaton viesti
Joo, samaa vuosikertaa täällä. Peter Snell Tokiossa ja Kipchoge Keino Mexicossa jysäyttivät.
Välihän olisi paljon pitempi, jos Vasalalle olisi edes kerran järjestynyt nykysysteemin mukainen jänisjuoksu. Münchenin finaalin v i i m e i s e t 800 metriä sujuivat häneltä suurin piirtein 1.48,5. Siinä olisi Ingebrigtsenilläkin tekemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Samoin Viren olisi juossut kympin ennätyksen ehkä 27 tasan. Muuten olen kyllä sitä mieltä, että jänisjuoksut ovat pilanneet esim. timanttiliigan kisat, enkä viitsi niitä edes katsella.
Ilmoita asiaton viesti
Oma penkkiurheilijan urani alkoi jo 1950-luvulla. Muistan hyvin, kun katselin Rooman olympiakisoja Mäntän Vuorella, joka oli ainoa paikka Mäntässä, jossa televisiolähetykset näkyivät. Myöhemmin katselin Meksikon kisoja joka päivä klo 03:een, jonka jälkeen aamulla töihin. Mieleenpainuvinta oli Bob Beamonin jättiloikka pituudessa. !970.-luvulla suomalaisten erinomainen menestys jäi niin hyvin mieleen, että tänään Kalevan kisoja seuratessani totesin vaimolle, että nykyurheilijat eivät pääse lähellekään sen aikaisia tuloksia. Kotimaiset kisat muistuttavatkin lähinnä lapsuuteni kyläkilpailuja, enkä jaksa niitä enää seurata. Sama muuten pätee myöskin kansainvälisiin rahakilpailuihin, vaikka tulokset ovatkin aivan eri luokkaa. Kyllästyttää katsoa samoja huippu-urheilijoita viikosta toiseen. Kisat ovat kansainvälisten bisnesmiesten ansiosta kärsineet inflaation.
Ilmoita asiaton viesti
Nostalgisena muistikuvana 70-luvun alkuvuosilta on – epäilemättä värittyneenä – jäänyt mieleeni keihäskaksikko Nevala&Kinnunen. Äijät mättivät ysikymppisiä kisassa kuin kisassa, mutta usein astuivat suorituksensa provosoivasti yli.
Ilmoita asiaton viesti