Kansainvälisen olympiakomitean muuttunut linja

Paljon on nähty somekauhistelua siitä, että KOK:n linja venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden suhteen on jotenkin muuttunut.

Onhan se. Monet kauhistelijat tosin eivät tiedä, miten.

Ensi kesän Pariisin kisat ovat nimittäin ensimmäiset, joihin Venäjän ja Valko-Venäjän olympiakomiteat eivät pääse. Vielä Pekingin taviolympialaisissa 2022 venäläiset voittivat 6 kultamitalia, 12 hopeamitalia ja 14 pronssimitalia.

Pekingissä venäläiset urheilivat ilman maatunnuksia, mutta olympiakomitean lipun alla. Pariisin kisoihin osallistumista ei siis sallita Venäjän olympiakomitealle, koska se ei ole tuominnut Ukrainan sotaa eikä saanut järjestykseen realistista dopingtestausta.

Kaikki eri urheilumuotojen lajiliitot tietenkin hyväksyvät KOK:n uuden päätöksen, jonka mukaan kukin liitto päättää yksilöiden osallistumisoikeudesta omiin lajeihinsa. Missään urheilumuodossa urheilijat eivät tietenkään saa kannattaa sotaa, edustaa asevoimia tai vältellä dopingsääntöjä.

Eri lajeissa on eri käytäntöjä kansainvälisiin kisoihin osallistumisesta ylipäänsä. Outona seikkana pidän, että Ylen luettelossa ei mainita lainkaan nyrkkeilyä, jonka otteluohjelma ajaksi 27. heinäkuuta – 10. elokuuta kuitenkin on jo päätetty.

https://yle.fi/a/74-20064154

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu