Kokemus ja nuoruus vastakkain MM-finaalissa

Snookerissa sukupolvet vaihtuvat hitaasti. Ammattilaiskiertueella pelaa 11 kaveria, jotka ovat voittaneet maailmanmestaruuden. Heistä kahdeksan pääsi tänäkin vuonna viimeisen 32:n joukkoon:

Ronnie O’Sullivan (5 mestaruutta); John Higgins (4); Mark Selby (3); Mark Williams (3); Judd Trump; Neil Robertson; Stuart Bingham; Shaun Murphy. Kuka tahansa heistä voi vielä voittaa tulevina vuosina – Ronnie O’Sullivan jopa huomenna, kun tänään alkava finaali päättyy.

Suosittua penkkiurheilua on seuraavan ihan uuden mestarin veikkaaminen. Arvausten kärjessä ovat viime aikoina olleet 34-vuotias Mark Allen, 28-vuotias Kyren Wilson ja 20-vuotias Yan Bingtao.

Kyren Wilson pelasi itsensä MM-finaaliin nyt ensimmäistä kertaa. Hän tarvitsi siihen vain kolme ottelua selvittyään toiselle kierrokselle luovutuksella, mutta semifinaali oli sen verran rankka, että kevyestä tiestä ei voi puhua. Wilson kukisti Anthony McGillin erin 17–16. Ratkaisuerässä tehtiin käsittämättömät 186 pistettä.

Samoin luvuin päättyi toinenkin välierä. Ronnie O’Sullivan ja Mark Selby eivät antaneet milliäkään periksi omista pelityyleistään: Ronnie on nopea ja hyökkäävä, Mark hidas ja taktinen. Tilanteessa 14–16 useimmat katsojat varmaan ajattelivat, että Ronnie ei enää nouse, mutta kolmessa viimeisessä erässä hänelle onnistui kaikki.

Ronnie O’Sullivan parhaassa kunnossaan on yhä parempi kuin kukaan muu koskaan, mutta kyseessä on kuitenkin joulukuussa 45 vuotta täyttävä urheilija, jonka katseessa ajoittain näyttäisi olevan pieni taittovirhe.

Maailmanmestaruuksista on pelattu Sheffieldin Crucible-teatterissa vuodesta 1977 lähtien. Perinteisesti semifinaalit ovat olleet tiukempia kuin finaalit, eikä tänä vuonna muu olisi oikeastaan enää mahdollistakaan. Molemmilla finalisteilla on kuitenkin paljon pelissä: voittaja saa 500 000 puntaa, kakkonen ”vain” 200 000.

Niin raha kuin tittelikin merkitsevät nuorelle Wilsonille varmasti enemmän kuin O’Sullivanille, joka on voittanut kaiken moneen kertaan. Ronnie ei kuitenkaan haluaisi hävitä huonommalleen, mikä aiheuttaa ikääntyvän revolverisankarin dilemman: kaikkihan ovat häntä huonompia, mutta kaikilla on joskus pari löysääkin päivää.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu