Kokemus ja nuoruus vastakkain MM-finaalissa
Snookerissa sukupolvet vaihtuvat hitaasti. Ammattilaiskiertueella pelaa 11 kaveria, jotka ovat voittaneet maailmanmestaruuden. Heistä kahdeksan pääsi tänäkin vuonna viimeisen 32:n joukkoon:
Ronnie O’Sullivan (5 mestaruutta); John Higgins (4); Mark Selby (3); Mark Williams (3); Judd Trump; Neil Robertson; Stuart Bingham; Shaun Murphy. Kuka tahansa heistä voi vielä voittaa tulevina vuosina – Ronnie O’Sullivan jopa huomenna, kun tänään alkava finaali päättyy.
Suosittua penkkiurheilua on seuraavan ihan uuden mestarin veikkaaminen. Arvausten kärjessä ovat viime aikoina olleet 34-vuotias Mark Allen, 28-vuotias Kyren Wilson ja 20-vuotias Yan Bingtao.
Kyren Wilson pelasi itsensä MM-finaaliin nyt ensimmäistä kertaa. Hän tarvitsi siihen vain kolme ottelua selvittyään toiselle kierrokselle luovutuksella, mutta semifinaali oli sen verran rankka, että kevyestä tiestä ei voi puhua. Wilson kukisti Anthony McGillin erin 17–16. Ratkaisuerässä tehtiin käsittämättömät 186 pistettä.
Samoin luvuin päättyi toinenkin välierä. Ronnie O’Sullivan ja Mark Selby eivät antaneet milliäkään periksi omista pelityyleistään: Ronnie on nopea ja hyökkäävä, Mark hidas ja taktinen. Tilanteessa 14–16 useimmat katsojat varmaan ajattelivat, että Ronnie ei enää nouse, mutta kolmessa viimeisessä erässä hänelle onnistui kaikki.
Ronnie O’Sullivan parhaassa kunnossaan on yhä parempi kuin kukaan muu koskaan, mutta kyseessä on kuitenkin joulukuussa 45 vuotta täyttävä urheilija, jonka katseessa ajoittain näyttäisi olevan pieni taittovirhe.
Maailmanmestaruuksista on pelattu Sheffieldin Crucible-teatterissa vuodesta 1977 lähtien. Perinteisesti semifinaalit ovat olleet tiukempia kuin finaalit, eikä tänä vuonna muu olisi oikeastaan enää mahdollistakaan. Molemmilla finalisteilla on kuitenkin paljon pelissä: voittaja saa 500 000 puntaa, kakkonen ”vain” 200 000.
Niin raha kuin tittelikin merkitsevät nuorelle Wilsonille varmasti enemmän kuin O’Sullivanille, joka on voittanut kaiken moneen kertaan. Ronnie ei kuitenkaan haluaisi hävitä huonommalleen, mikä aiheuttaa ikääntyvän revolverisankarin dilemman: kaikkihan ovat häntä huonompia, mutta kaikilla on joskus pari löysääkin päivää.
Loppuottelua voi seurata tänään ja huomenna pariltakin tv-kanavalta. Mestaruuteen tarvitaan 18 erävoittoa.
Arkipuheessa erää kutsutaan freimiksi (englannin sanasta frame) ja lyöntivuoroa eli sarjaa breikiksi (break).
Satasen breikki (englanniksi century) on sarja, jossa pelaaja tekee vähintään sata pistettä yhdellä lyöntivuorolla. Maksimibreikissä pisteitä on 147.
Yhdessä freimissä voidaan tehdä enemmänkin pisteitä, koska pisteitä saa omien onnistumisten lisäksi vastustajan virheistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään on runsaudenpula eri lajien tv-tarjontaa.
http://www.snooker.org/res/index.asp?event=842
On Kalevan kisat (TV2 -YLE Areena ) ja vastaavat Ruotsin mestaruuskisat (SVT1-2),
FI formula-aika-ajot (C More max ja RTL) ja snookerin MM-kisat (Eurosport 1).
——
BBC seuraa myös reaaliajassa.
https://www.bbc.com/sport/live/snooker/50283707
Taitolaji tämä snooker, mutta pelaajan taktikoinnilla on oma roolinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Eurosportilla ja Kutosella on nykyään sama omistaja, joten snookerfinaalin voi nähdä myös Kutosella.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä tv-kanavien omistuskiemurat alkavat karata penkkiurheilijan käsistä . Kansainvälinen olympiakomitea on lähtenyt tv-oikeuksissa
omille teilleen.
JIM -kanava lähettää tänään klo 17 kotimaista SM-potkupalloa, jota ei
kiinnosta katsoa.
Kutoselta tulee seurattua tätä auto-ohjelmaa Wheeler Dealers, jossa
tuunataan vanhoja autoja huippukuntoon.
Ilmoita asiaton viesti
Laji on selvästikin ”sukua” golfille, keilailulle ja curlingille: ei hengästytä eikä hikoilla. Tekninen suoritus on toki osattava, mutta se on vasta alkua. Päiväkausia kestävässä kilpailussa, johon niitä suorituksia mahtuu satoja, on joka kerta kyettävä täydelliseen keskittymiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä voi sanoa yllättyneeni Ronnien voitosta. Tämä oli hänelle jo kahdeskymmenes major-titteli.
Tenniksen ja golfin grand slamia vastaa snookerissa niin sanottu triple crown. Kolme suurta turnausta ovat MM-kisat, UK Championship ja Masters. Kaikki kolme turnausta joskus voittaneella on oikeus pitää liivissään kolmisakaraista kruunua.
Yksi Ronnie O’Sullivanin erikoisuuksista on, että vaikka hänellä on noita suurvoittoja enemmän kuin kenelläkään muulla, hän ei jostain esteettisestä syystä halua tuota kruunua liiviinsä.
Ilmoita asiaton viesti