Naisten kymppi alle 29 minuutin
Viikon kuluttua tulee tasan 70 vuotta siitä, kun Emil Zatopek juoksi Brysselissä 10 000 metrin maailmanennätyksen 28.54,2.
Tänään Eugenessa Kenian Beatrice Chebet juoksi naisten maailmanennätykseksi 28.54,14.
70 vuotta sitten miesten Suomen ennätys oli Viljo Heinon 29.27,2. Tämän vuoden miesten kärkitulos on Mika Kotirannan 29.25,47.
Naiset olivat silloin vielä naisia.
Ilmoita asiaton viesti
??? Mitä vihjailet? Kyllä kai Beatrice Chebet on ihan aito nainen, eikä mikään kiveksellinen tms.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttini oli lähinnä provosoiva, näköjään onnistuen. Mutta toisaalta kiveksistä puhumatta, aikoinaan pantiin merkille, että DDR:n kuulamörssarittaret ajoivat partansa joka aamu. Sitten alkoi sukupuolen tarkistus arvokisoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, höpökommentteihisi voisi tietysti jättää vastaamattakin, mutta todettakoon että kromosomitestit otettiin käyttöön ennen DDR:n kultakautta. Lähinnä ”epäilyttäviä” naisurheilijoita olivat sitä ennen olleet neuvostoliittolaiset Pressin sisarukset (pannaan varmuuden vuoksi noin), ja huomattavin ”kiinni jäänyt” oli puolan Ewa Klobukowska joskus 1960-luvun puolivälissä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset olivat silloin vielä juoksijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tässä vielä pari vanhojen hyvien aikojen naista:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Stanisława_Walasiewicz
https://fi.wikipedia.org/wiki/Dora_Ratjen
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni joskus esitettiin että nainen pärjää miehelle juurikin pitkän matkan juoksussa. Ilmeisesti kuitenkin 10 km on liian lyhyt matka. Olisko fysiologisesti näin?
Ei Suomessa tule koskaan olemaan 10km juoksijoita. Martti Vainion 27,31,00 vuodelta 1978 säilyy ennätyksenä ainakin tämän vuosisadan.Tai ehkä joku maahanmuuttaja sen rikkoo. Miksi joku nuori alkaisi harjoittelemaan kympin juoksua?
Ilmoita asiaton viesti
Laskin huvikseni suhdelukuja eri juoksumatkojen miesten ja naisten maailmanennätyksille.
100 metrillä suhde on 0,913.
10000 metrillä 0,906.
Maratonilla 0,914.
Ei tässä kovin selvää trendiä näy. Paljonhan on kiinni myös muutamien poikkeusyksilöiden, kuten Usain Boltin ja Florence Griffith-Joynerin, poikkeuksellisista suorituksista.
Ilmoita asiaton viesti
Kappas vaan. Kun mielestäni juuri pitkien matkojen naisten tulokset ovat parantuneet eniten vuosien saatossa (mutuna).
Tuota naisten tasavertaisuutta pitkillä matkoilla olen yrittänyt perustella itselleni suuremmalla rasvaprosentilla. Maratonin ja varsinkin ultramaratonin suorittamisessa tiivis energiavarasto (=rasvakudos) pitäisi olla avuksi. Ehkä tankkausasemat ja -aineet tekevät rasvan vähemmän tarpeelliseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Mutusi voi olla ihan oikeassa, sillä Griffith-Joynerin 10,49 on muistaakseni vuodelta 1988 ja todennäköisesti tuulitulos, eikä siis sen jälkeen ole pystytty samaan. Naisten pitkien matkojen tulokset ovat samaan aikaan parantuneet huimasti, mutta toisaalta miestenkin maratonennätys on nykyään käsittämätön 2,00,xx.
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelen Mika Kotirantaa kärkituloksesta! Ei hän hidas juoksija ole, mutta Väätäisen-Virenin-Vainion 70-lukuun verrattuna nykyinen tulostaso on kieltämättä matala.
Tuoreimmat suomalaiset kestävyysjuoksun arvokisavoittajat ovat olleet yllättäjiä, ilman suosikin asemaa tai paineita. Holmen, Keskisalo, Raitanen – onko muita?
Ilmoita asiaton viesti
Eugenessa eilen naisten kympin kahdentoista kärjessä oli kymmenen kenialaista, yksi etiopialainen ja yksi ugandalainen. Naisten vitosella vastaavasti kolmentoista kärjessä oli kymmenen etiopialaista, yksi hollantilainen, yksi amerikkalainen ja yksi japanilainen.
Jokin erikoinen sopimus kisajärjestäjillä on täytynyt olla Kenian ja Etiopian liittojen kanssa.
Miesten kympillä kenialaiset ottivat puhtaasti kolmetoista ensimmäistä sijaa, kuuden kärki juoksi alle 27 minuutin.
En nyt silti sano, että pohjoismaalaiset ovat Pariisissa vailla mahdollisuuksia: Ingebrigtsen ilmaantunee vitoselle, kun ei näytä maililla Kerrille pärjäävän. Ja olisipa rajua saada Almgrenista Widen seuraaja kympin tilastoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuo Eugenen mailikaan ihan huonosti Jakobilta mennyt. Sallineeko Pariisin aikataulu osallistumisen sekä 1500 että 5000 metrille? Edellisissä Pariisin kisoissa muistaakseni lajit olivat samana päivänä, mutta se ei Paavo Suurta haitannut.
Ilmoita asiaton viesti
Nathalie Blomqvistilla on Paavon valinta edessään 🙂 Roomassa juostaan perjantaina 7. kesäkuuta ensin 1500 metrin alkuerät ja 10-11 tuntia myöhemmin 5000 metriä suoraan finaalina.
Pariisin aikatauluja voi pohtia tästä:
https://olympics.com/en/paris-2024/schedule/athletics
Ilmoita asiaton viesti
Sikäli kun minä tuosta jotain ymmärrän, JI:n on ihan mahdollista juosta Pariisissa molemmat matkat, koska 1500 metrin finaali on 6. päivä ja 5000 metrin alkuerät vasta seuraavana päivänä.
Uutuutena aikataulussa näyttää muuten olevan jonkinlaisia keräilyeriä.
Ilmoita asiaton viesti
Armoton helle oli vuonna 1924. Oliko se maastojuoksu tai mikä kun juoksijoita pyörtyili radan varteen? Sanotaan Nurmen katselleen pyörtyneitä ja tokaisseen ”huonost harjotellu” . Voi olla legendaakin..
Ilmoita asiaton viesti
Nurmi harjoitteli karvalakki päässään hellettä ajatellen (vai lieneekö tämäkin legendaa).
Maastojuoksun joukkuekilpailussa Nurmi ja Ritola tulivat hyväkuntoisina maaliin, mutta joukkueeseen tarvittiin kolme maaliintulijaa, joiden sijaluvut laskettiin yhteen. Lopulta maaliin jollain lailla puolipökerryksissä hoiperteli Heikki Liimatainen, ja tämän sisukkaan sankarin ansiosta Suomi sai tuostakin kultamitalin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Yleisurheilu_kesäolympialaisissa_1924_–_miesten_maastojuoksun_joukkuekilpailu
Ilmoita asiaton viesti
Maastojuoksussa pyörtyneitä epäilemättä eniten oli, mutta Nurmen kommentti koski kai Henry Stallardia, joka kaatui 1 500 metrin maaliviivalla. Kaatuminen muuten vilahtaa myös mainiossa Tulivaunut-leffassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka moni tulee/pääsee Pariisiin ?
https://www.pulsesports.co.ke/athletics/story/a-list-of-athletes-whose-doping-bans-are-over-and-are-eligible-to-compete-at-olympic-games-2024011608360170793
Eugenessa illalla karsittiin Kenian edustajat miesten kympille Pariisiin
https://eugene.diamondleague.com/program-results-eugene/#baseFrame#__athSchedule#ScheduleInit#Eugene_2024_CURRENTEVENT_JSON
—-
Paikaillisella doping -valvojalla on riittänyt töitä
https://www.adak.or.ke/reasoned-decisions/
Ilmoita asiaton viesti
Hiilimurskaratojen tuloksia ei voi ihan suoraan verrata nykyisiin keinokumiratojen tuloksiin.
Itselläni olisi muuten naisten Suomen ennätys 800m:llä tuloksella 1.57,xx, jos olisin vaan muistanut vaihtaa sukupuoleni.
Ilmoita asiaton viesti
Ohoh, ehkä sinulla on kuitenkin Vapaavuoron äijien ennätys.
Ilmoita asiaton viesti
”… ennätys 800m:llä tuloksella 1.57,xx,…”
– Noihin lukemiin piti jo harjoitella systemaattisesti, koska ”käväisenpä lenkillä kun eilinen jäi väliin” ei ole riittänyt. Sinulla lienee ollut myös asiantunteva valmentaja?
Ilmoita asiaton viesti
Kova aika tuo on tosiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kyllä sitä lahjattomana piti harjoitella ympäri vuoden . Pätevä valmetajakin oli laatimassa ohjelmia useamman vuoden ajan.Talven kestävyyskaudella muistaakseni jotain 200…300km/kk juoksua sellaisella tasaisella n. 5 min/km vauhdilla.
Ilmoita asiaton viesti