Ohjeita snookerin MM-finaalin katseluun

Snooker on biljardilajeista taktisin, mutta tenniksen tavoin snookerinkin pelityyli on muuttunut vähitellen hyökkäävämmäksi.

Itse sana ”snooker” merkitsee tilannetta, jossa jokin toinen pallo estää lyöntipallon osumisen suoraan kohdepalloon.

Selostajan kuulee joskus sanovan, että erässä tappiolla oleva ”tarvitsee snookereita”, kun jäljellä olevat pallot eivät riitä piste-eron tavoittamiseen. Tämä on turhan oikaistu ilmaus.

Itse snookertilanne ei tuota pisteitä kenellekään, mutta jos pelaaja ei onnistu sitä purkamaan eli osumaan kohdepalloon esteet kiertämällä, vastustaja saa vähintään 4 pistettä.

Erän yleiskulku on tällainen:

Pöydällä on aluksi 15 punaista palloa (kukin arvoltaan 1 piste) ja 6 väripalloa (arvoiltaan 2–7).

Lyöntivuorossa olevan on pussitettava valkoisella pallolla vuorotellen punainen ja jokin väri. Pussituksesta saa pallon arvon verran pisteitä. Kun pussitus epäonnistuu, lyöntivuoro vaihtuu.

Punaiset jäävät pussiin, mutta pussitetut väripallot nostetaan takaisin paikoilleen pöydälle.

Kun viimeinen punainen on pussissa, täytyy vielä kerran osua mihin tahansa väripalloon. Sen jälkeen loput pallot on pussitettava arvojärjestyksessä keltainen-vihreä-ruskea-sininen-pinkki-musta. Yhdellä lyöntivuorolla voi tehdä maksimissaan 147 pistettä.

Erä päättyy, kun viimeinen musta on pussissa tai piste-ero on tavoittamaton.

Jos lyö kokonaan ohi, osuu väärään palloon tai pussittaa valkoisen, vastustaja saa pisteitä 4–7.

Erän voittaa eniten pisteitä kerännyt. MM-kisaottelut ovat maratoneja: finaalin voittoon vaaditaan peräti 18 voitettua erää eli ”freimiä” kuten suomeksikin usein sanotaan.

Tänä vuonna MM-finaalissa ovat vastakkain 46-vuotias Ronnie O’Sullivan ja 32-vuotias Judd Trump. Aika yleisesti heitä pidetään kahtena tekniikaltaan kaikkien aikojen parhaana pelaajana.

Molemmat ovat voittaneet kaikki mainittavat tittelit kauan sitten, eikä rahastakaan ole tavallisen ihmisen ymmärtämillä normeilla pulaa. Kyllä palkinnoissa silti eroa on: voittaja saa 500 000 puntaa, kakkonen 200 000.

Keski-ikäistyminen vaikuttaa yleensäkin urheilijan turnauskestävyyteen: ei niinkään taitoihin tai fyysiseen kuntoonkaan kuin keskittymiskykyyn. Erityisesti Ronnie vaikuttaa kauden vähäisemmissä kisoissa toisinaan hajamieliseltä.

Tällä kertaa Ronniekin vaikuttaisi ottavan kaiken tosissaan, vaikkakaan ei vakavissaan. Hauskanpito on olennaista, mutta olisihan kaikkia muita tilastoja johtavan Ronnie O’Sullivanin aika saavuttaa myös seitsemäs maailmanmestaruus, Stephen Hendryn tavoin.

jpvuorela
Tampere

Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu