Ohjeita snookerin MM-finaalin katseluun
Snooker on biljardilajeista taktisin, mutta tenniksen tavoin snookerinkin pelityyli on muuttunut vähitellen hyökkäävämmäksi.
Itse sana ”snooker” merkitsee tilannetta, jossa jokin toinen pallo estää lyöntipallon osumisen suoraan kohdepalloon.
Selostajan kuulee joskus sanovan, että erässä tappiolla oleva ”tarvitsee snookereita”, kun jäljellä olevat pallot eivät riitä piste-eron tavoittamiseen. Tämä on turhan oikaistu ilmaus.
Itse snookertilanne ei tuota pisteitä kenellekään, mutta jos pelaaja ei onnistu sitä purkamaan eli osumaan kohdepalloon esteet kiertämällä, vastustaja saa vähintään 4 pistettä.
Erän yleiskulku on tällainen:
Pöydällä on aluksi 15 punaista palloa (kukin arvoltaan 1 piste) ja 6 väripalloa (arvoiltaan 2–7).
Lyöntivuorossa olevan on pussitettava valkoisella pallolla vuorotellen punainen ja jokin väri. Pussituksesta saa pallon arvon verran pisteitä. Kun pussitus epäonnistuu, lyöntivuoro vaihtuu.
Punaiset jäävät pussiin, mutta pussitetut väripallot nostetaan takaisin paikoilleen pöydälle.
Kun viimeinen punainen on pussissa, täytyy vielä kerran osua mihin tahansa väripalloon. Sen jälkeen loput pallot on pussitettava arvojärjestyksessä keltainen-vihreä-ruskea-sininen-pinkki-musta. Yhdellä lyöntivuorolla voi tehdä maksimissaan 147 pistettä.
Erä päättyy, kun viimeinen musta on pussissa tai piste-ero on tavoittamaton.
Jos lyö kokonaan ohi, osuu väärään palloon tai pussittaa valkoisen, vastustaja saa pisteitä 4–7.
Erän voittaa eniten pisteitä kerännyt. MM-kisaottelut ovat maratoneja: finaalin voittoon vaaditaan peräti 18 voitettua erää eli ”freimiä” kuten suomeksikin usein sanotaan.
Tänä vuonna MM-finaalissa ovat vastakkain 46-vuotias Ronnie O’Sullivan ja 32-vuotias Judd Trump. Aika yleisesti heitä pidetään kahtena tekniikaltaan kaikkien aikojen parhaana pelaajana.
Molemmat ovat voittaneet kaikki mainittavat tittelit kauan sitten, eikä rahastakaan ole tavallisen ihmisen ymmärtämillä normeilla pulaa. Kyllä palkinnoissa silti eroa on: voittaja saa 500 000 puntaa, kakkonen 200 000.
Keski-ikäistyminen vaikuttaa yleensäkin urheilijan turnauskestävyyteen: ei niinkään taitoihin tai fyysiseen kuntoonkaan kuin keskittymiskykyyn. Erityisesti Ronnie vaikuttaa kauden vähäisemmissä kisoissa toisinaan hajamieliseltä.
Tällä kertaa Ronniekin vaikuttaisi ottavan kaiken tosissaan, vaikkakaan ei vakavissaan. Hauskanpito on olennaista, mutta olisihan kaikkia muita tilastoja johtavan Ronnie O’Sullivanin aika saavuttaa myös seitsemäs maailmanmestaruus, Stephen Hendryn tavoin.
Voimassa olevat snookerin säännöt yksityiskohtineen:
https://snooker.sbil.fi/@Bin/4403851/Snooker_S%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t_July_2021_v_1.05.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Snookerin ystävät laskevat mielellään tilastoja vähintään sadan pisteen lyöntivuoroista eli ”satasen breikeistä”. Ainoana maailmassa Ronnie O’Sullivan on tehnyt niitä ammattilaisturnauksissa toista tuhatta. Näin hän teki tuhannennen:
https://www.youtube.com/watch?v=V04DCsNKimc
Ilmoita asiaton viesti
Ohjeita tarvittaisiin ilmeisesti myös käsimerkeillä kommunikointiin. Tuon lajin viestintä on jäänyt kovin yksipuoliseksi, jos uutisointiin on luottaminen.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä finaalin päättymisen jälkeistä useita minuutteja kestänyttä syleilyä, johon O’Sullivan ja Trump takertuivat. Mutta: en ymmärrä snookerista muutenkaan kovin paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen sisältyi niin monenlaista. Viimeiset pari vuottahan on pidetty koronaetäisyyttä. Ketään ei ole edes kätelty. O’Sullivan piti viimeisenä koko porukasta kiinni korona-ajan rystytervehdyksestä.
Ilmeisesti Ronnie myös halusi sanoa Juddille jotain ennen kuin kaikki kuulevat.
Ilmoita asiaton viesti